Οι Ολλανδοί ξεχύθηκαν σήμερα στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων, που άνοιξαν εν μέρει, έπειτα από κλείσιμο έξι μηνών, μια «ανάσα» για τους πελάτες και τους εμπόρους που επωφελούνται από τη χαλάρωση των μέτρων κατά του νέου κορονοϊού.
Παντού στη χώρα, σχηματίστηκαν ουρές αναμονής μπροστά από τους εξωτερικούς χώρους των καφετεριών και των εστιατορίων, στα οποία έχει επιτραπεί από σήμερα να σερβίρουν έξω, μεταξύ 12.00 και 18.00 και να υποδέχονται το μέγιστο 50 ανθρώπους ταυτόχρονα.
«Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που έρχεται να γευματίσει και να πιει ένα ποτήρι έξω, νόμιμα, χωρίς να δέχεται επικρίσεις από την αστυνομία ή τα μέλη της κυβέρνησης», είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι, από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ.
Επιτρέπονται, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.
Στην Γαλλία τα εμπορικά καταστήματα, οι εξωτερικοί χώροι σε μπαρ και εστιατόρια όπως και οι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ αυτών οι κινηματογράφοι και τα μουσεία, θα επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου, όταν και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μεταφερθεί στις 21.00, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον περιφερειακό Τύπο της χώρας.
Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα ξανανοίξουν στο εσωτερικό από τις 9 Ιουνίου, όταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 23.00, προτού το συγκεκριμένο μέτρο αρθεί στις 30 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση.
«Κατόπιν θα ανοίξουμε σε τέσσερις φάσεις. Στις 3 Μαΐου, τέλος στα δικαιολογητικά και τους περιορισμούς των μετακινήσεων. Από τις 19 Μαΐου, θα μπορέσουμε να βρούμε ξανά την τέχνη του να ζούμε με τον γαλλικό τρόπο, παραμένοντας προσεκτικοί και υπεύθυνοι: το κέφι μας, ο πολιτισμός μας, ο αθλητισμός...», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τα μπαρ και τα εστιατόρια, σε κάθε τραπέζι ο μέγιστος αριθμός πελατών θα ανέρχεται σε έξι.
Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες θεάματος με καθιστό κοινό θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με μέγιστο αριθμό 800 ατόμων στο εσωτερικό τους, 1.000 στο εξωτερικό τους. Το ίδιο ισχύει για τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι εκδηλώσεις με πάνω από 1.000 ανθρώπους θα επιτραπούν στις 30 Ιουνίου, με υγειονομικό πάσο, δηλαδή με την παρουσίαση ενός αρνητικού τεστ ή ενός πιστοποιητικού ανοσοποίησης.
Από τις 9 Ιουνίου, οι ξένοι τουρίστες με «υγειονομικό πάσο» θα επιτρέπεται να επισκεφθούν τη Γαλλία ξανά, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της συνέντευξης που μίλησε στο Ρόιτερς.
Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα είναι προσωρινό και θα μπορούσε να καθυστερήσει ανά περιφέρεια, σε περιοχές όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στα όρια του κορεσμού ή ο δείκτης επίπτωσης υπερβαίνει τα 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, γράφει η Le Parisien.
Στη Δανία ένα μπαρ στην Κοπεγχάγη άρχισε να προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα να κάνουν διαγνωστικό τεστ για Covid-19 και να πιουν μια μπίρα ενώ θα περιμένουν το αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά του, έπειτα από πολλούς μήνες περιορισμών.
Οι πελάτες πληρώνουν περίπου 25 ευρώ για να εξεταστούν σε έναν ειδικό θάλαμο στο Warpigs Brewpub. Περίπου μισή ώρα αργότερα, αν βγουν αρνητικοί, τους επιτρέπεται να μπουν μέσα.
Η κυβέρνηση της Δανίας έχει καθιερώσει ένα σύστημα «κορονο-διαβατηρίων» με βάση τα οποία όσοι το επιθυμούν μπορούν να μπουν σε ένα κατάστημα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου ή ένα έντυπο που δείχνει αν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν αναρρώσει ή αν έχουν υποβληθεί σε τεστ και βγήκε αρνητικό, κατά τις προηγούμενες 72 ώρες. Με βάση αυτό το σύστημα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την περασμένη Τετάρτη, οι υπάλληλοι στα μουσεία, τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια ελέγχουν το «καθεστώς» των πελατών προτού να τους επιτρέψουν να μπουν μέσα.
Η Δανία προσφέρει επίσης δωρεάν τεστ για την Covid-19, όμως οι πελάτες του μπαρ είπαν ότι πληρώνοντας για το τεστ στην είσοδο αποφεύγουν τις ουρές.
Να απολαύσουν την μπύρα τους στις παμπ, θα μπορούν μεταξύ άλλων από σήμερα οι Άγγλοι έπειτα από τρεις μήνες λοκντάουν ενώ και στην Ιρλανδία χαλαρώνουν οι περιορισμοί για πρώτη φορά έπειτα από 100 ημέρες λοκντάουν, όπως και στη Σλοβενία όπου αναστέλλεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε το τελευταίο εξάμηνο από τις 22:00 ως τις 05:00.
Στην Τσεχία, όπου σήμερα καταγράφηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων Covid-19 από τον Σεπτέμβριο, εξέπνευσε η εξάμηνη ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πολλοί μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, ενώ στην Ιταλία αναμένεται σήμερα να αρθεί το λοκντάουν στην Λομβαρδία, την περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου παρατηρείται βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης.
Οι περιοχές αυτές, που ήταν «κόκκινες», θα χαρακτηρίζονται πλέον "πορτοκαλί" ζώνες και οι κάτοικοί τους θα υφίστανται λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι παρότι θα παραμείνει σε ισχύ το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Ανοίγουν καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ στην Αγγλία
Τα καταστήματα στην Αγγλία, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ θα ξανανοίξουν από σήμερα, στο πλαίσιο αυτού που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε ως «ένα μεγάλο βήμα» προς την απελευθέρωση από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο lockdown προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊου, που είναι γνωστό ως παραλλαγή «του Κεντ».
Μία εκστρατεία εμβολιασμού που διέθεσε μια πρώτη δόση σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% των ενηλίκων, αλλά και τα μέτρα του lockdown έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και τα περιστατικά μόλυνσης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, από το επίπεδο κορύφωσης που καταγράφηκε
Τα καταστήματα με είδη που δεν θεωρούνται απαραίτητα, όπως οι αλυσίδες καταστημάτων με είδη για το σπίτι ή με είδη μόδας, θα λειτουργήσουν και πάλι στην Ουαλία, όπως και στην Αγγλία σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις με τα ίδια εμπορεύματα στη Σκοτία θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 26η Απριλίου.
Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αν και οι αρχικοί περιορισμοί που απαιτούσαν να σερβίρεται γεύμα μαζί με το ποτό, καθώς και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί.
Το σερβίρισμα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα επιτραπεί μέχρι την 17η Μαΐου το νωρίτερο.