Ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με το CNN.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική ότι η ομάδα πολιτοφυλακής με έδρα το Λίβανο μπορεί να δράσει χωρίς αυτούς.
Αν συνέβαινε αυτό, τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν εξίσου γρήγορα να γίνουν η περιφερειακή κλιμάκωση που παρασύρει το Ιράν, την οποία όλοι φοβούνται. «Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.
Παράλληλα τόνισε, πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται.
Και συνέχισε, «Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.
«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024»
Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ πιθανόν να έχει στόχους στρατιωτικές βάσεις στα κεντρικά αλλά και μέσα στο Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται και η έδρα της Μοσάντ. Πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης φέρουν ως πιθανούς στόχους το αρχηγείο της Μοσάντ και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.
Αν το Ιράν, από πλευράς του, προχωρήσει σε πλήγμα, θα είναι μετρημένο, αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα Politico κι επιμένει ότι το Ιράν επαναπροσδιορίζει τη θέση του για την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να έγινε και η προτροπή του Ιρανού Πρόεδρου Πεζεσκιάν προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεϊ να μην προχωρήσει σε μεγάλη επίθεση.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.
«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει:
«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.