Charlie Hebdo: Δέκα χρόνια μετά τη τζιχαντιστική επίθεση που σόκαρε την Ευρώπη

 
Charlie Hebdo: Δέκα χρόνια μετά τη τζιχαντιστική επίθεση που σόκαρε την Ευρώπη

Ενημερώθηκε: 06/01/25 - 16:11

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι την Τρίτη για να αποδοθεί φόρος τιμής στα 12 θύματα της επίθεσης τζιχαντιστών στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Η επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 12 άτομων στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μεταξύ των οποίων οκτώ μέλη του συντακτικού προσωπικού, προκάλεσε διεθνές σοκ.

Ένα ειδικό τεύχος θα δημοσιευθεί την Τρίτη, δέκα χρόνια μετά την επίθεση, όπου το εβδομαδιαίο περιοδικό αναφέρει ότι “η επιθυμία να γελάμε δεν θα εξαφανιστεί ποτέ”.

«Η σάτιρα έχει μια αρετή που μας βοήθησε να περάσουμε αυτά τα τραγικά χρόνια: την αισιοδοξία. Αν θέλετε να γελάσετε, είναι επειδή θέλετε να ζήσετε. Το γέλιο, η ειρωνεία και η γελοιογραφία είναι εκφράσεις αισιοδοξίας» λέει ο Riss, ο εκδότης του Charlie Hebdo.

«Σήμερα, οι αξίες του Charlie Hebdo, όπως το χιούμορ, η σάτιρα, η ελευθερία της έκφρασης, η οικολογία, η κοσμικότητα και ο φεμινισμός, για να αναφέρω μόνο μερικές, δεν έχουν ποτέ άλλοτε αμφισβητηθεί τόσο πολύ» προσθέτει.

Το θέμα αυτού του επετειακού τεύχους είναι “Γελώντας με τον Θεό”, καθώς το Charlie Hebdo προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό στα τέλη του 2024, προσκαλώντας σκιτσογράφους να απεικονίσουν την “οργή τους για την εξουσία που έχουν όλες οι θρησκείες πάνω στις ελευθερίες τους”.

Η διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού υποστηρίζει ότι έλαβε περίπου 350 σχέδια, 40 από τα οποία επιλέχθηκαν για να εμφανιστούν στο τεύχος της Τρίτης.

Κύμα διεθνούς υποστήριξης μετά την επίθεση

Η επίθεση στο Charlie Hebdo προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη Γαλλία και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες και έδωσε αφορμή για ένα κίνημα υποστήριξης με το σύνθημα “Je suis Charlie” (“Είμαι ο Charlie”).

Τα μηνύματα και οι πρωτοβουλίες υποστήριξης πολλαπλασιάστηκαν μετά την επίθεση, με πολλούς καλλιτέχνες να ζητούν την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Μεταξύ αυτών, η χορεύτρια και χορογράφος Nadia Vadori-Gauthier ξεκίνησε το 2015 το πρόγραμμα”Ένα λεπτό χορού την ημέρα”, το οποίο χαρακτηρίζει ως “ποιητική πράξη αντίστασης”.

“Χορεύω ένα λεπτό την ημέρα εδώ και δέκα χρόνια”, λέει η Γαλλοκαναδή καλλιτέχνιδα.

Ενώ η Nadia Vadori-Gauthier σχεδιάζει να τερματίσει αυτή την πρωτοβουλία στη 10η επέτειο της επίθεσης, αποσπάσματα από μερικούς από τους 3.643 καθημερινούς της χορούς θα παρουσιαστούν την Τρίτη σε μια τελετή για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει μέρος των εθνικών εκδηλώσεων μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι την Τρίτη, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πολλών αρχηγών κρατών.

Δίκη του υπευθύνου για την επίθεση του Σεπτεμβρίου 2020

Η επέτειος της επίθεσης στο Charlie Hebdo συμπίπτει με την έναρξη της δίκης ενός Πακιστανού υπηκόου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά δύο άτομα με μπαλτά τον Σεπτέμβριο του 2020 έξω από τα πρώην γραφεία της εφημερίδας, χωρίς να γνωρίζει ότι η συντακτική ομάδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας είχε εγκαταλείψει το χώρο.

Ο δράστης δικάζεται για απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας και εγκληματική τρομοκρατική συνωμοσία. Πέντε άτομα, όλα πακιστανικής καταγωγής και τρία από τα οποία ήταν ανήλικα εκείνη την περίοδο, θα δικαστούν επίσης για συνέργεια.

Η επίθεση ακολούθησε την αναδημοσίευση από την Charlie Hebdo σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ, τα ίδια σκίτσα που είχαν οδηγήσει σε απειλές τζιχαντιστών κατά της εφημερίδας το 2006.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ