Βομβητές που έγιναν βόμβες: Η μυστική τεχνική του Ισραήλ σε έξι παρόμοιες επιθέσεις

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 18/09/24 - 14:07

Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αυξάνεται, με τον πόλεμο στη Γάζα να απειλεί να προκαλέσει μία δεύτερη σύρραξη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο τη στιγμή που οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο να είναι πιο έντονοι από ποτέ.

Οι χθεσινές επιθέσεις με τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο προκάλεσαν τον θάνατο 9 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κι ένα 8χρονο κορίτσι, και τον τραυματισμό περίπου 3.000 άλλων, περιλαμβανομένων μελών της οργάνωσης και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια ακόμη πηγή είπαν στο Reuters ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχε εισαγάγει η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ το Τελ Αβίβ δεν έχει σχολιάσει άμεσα το συμβάν.

Γιατί το Ισράηλ άφησε τα κινητά κι… έπιασε τους βομβητές
Το Ισραήλ κατηγορείται ότι πραγματοποίησε μια τολμηρή, υψηλής τεχνολογίας και στοχευμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Η απόφαση της Χεζμπολάχ να στραφεί στους βομβητές για τις επικοινωνίες της είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας για τη δυνατότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί και να διεισδύει στα κινητά τηλέφωνα των μελών της. 

Έτσι, η Χεζμπολάχ επέλεξε να χρησιμοποιήσει βομβητές, μια μορφή επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας, προκειμένου να αποφύγει την παρακολούθηση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Αυτοί οι βομβητές λειτουργούσαν με την παροχή ειδοποιήσεων στους χρήστες τους, οι οποίες τους προέτρεπαν να επικοινωνήσουν μέσω σταθερών τηλεφωνικών γραμμών.

Σύμφωνα με τον Avi Melamed, πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο πληροφοριών και αναλυτή της Μέσης Ανατολής, οι βομβητές χρησιμοποιήθηκαν διότι θεωρήθηκαν ασφαλέστεροι από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν με GPS.

Πώς οι βομβητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βόμβες

Ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο SkyNews ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει «πειράξει» αυτές τις συσκευές πριν διανεμηθούν – όπως για παράδειγμα κρύβοντας εκρηκτικά μέσα σε αυτές που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως όταν σταλεί ένα συγκεκριμένο σήμα στον βομβητή.

Οι βομβητές είναι προγενέστεροι των κινητών τηλεφώνων και είναι πλέον ασυνήθιστοι στις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά χρησιμοποιούνταν ευρέως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Είναι μια συσκευή επικοινωνίας μονής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν ένα σύντομο μήνυμα μέσω ραδιοσήματος στον βομβητή. Συχνά, στο παρελθόν, θα ήταν ένας αριθμός τηλεφώνου που θα καλούσε τους ανθρώπους να καλέσουν πίσω.

Η πηγή δήλωσε ότι «η γενική άποψη που ακούω είναι ότι επρόκειτο για μια εντυπωσιακή επίθεση», η οποία απαιτούσε κάποιο βαθμό συντονισμού.

Φαίνεται πιθανό ότι οι βομβητές που αγόρασαν [η Χεζμπολάχ] μπορεί να έχουν παραβιαστεί και να έχουν μετατραπεί σε τηλεχειριζόμενες βόμβες», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι πρόκειται απλώς για εικασίες που βασίζονται στην εμπειρία του.

«[Φαίνεται] υπερβολικά συντονισμένη και ισχυρή έκρηξη για να πρόκειται απλώς για δυσλειτουργία», προσθέτοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκλήθηκε από την υπερθέρμανση των μπαταριών.

Η μακρά ιστορία του Ισραήλ στον hi tech πόλεμο

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία που συνδέεται με δολοφονίες και μυστικές δραστηριότητες με τη χρήση βομβών και συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

1972: Bassam Abu Sharif

Τραυματίστηκε στη Βηρυτό όταν άνοιξε ένα πακέτο που περιείχε ένα βιβλίο στο οποίο είχε εμφυτευτεί μια βόμβα η οποία εξερράγη. Ήταν εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Επέζησε αλλά έχασε αρκετά δάχτυλα, έμεινε κουφός από το ένα αυτί και τυφλός από το ένα μάτι.

1972: Mahmoud Hamshari

Ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σκοτώθηκε στο Παρίσι το 1972 όταν τοποθετήθηκε βόμβα κάτω από ένα τηλέφωνο και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

1996: Yahya Ayyash

Κέρδισε το παρατσούκλι «Ο Μηχανικός» και βοήθησε στην ανάπτυξη βομβών αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

2000: Samih Malabi

Ένας ακτιβιστής της Φατάχ από τον προσφυγικό καταυλισμό Kalandia έξω από τη Ραμάλα, σκοτώθηκε όταν ένα παγιδευμένο κινητό τηλέφωνο εξερράγη δίπλα στο κεφάλι του.

2007: Stuxnet

Το Stuxnet, ένα ισχυρό «σκουλήκι» – πρόγραμμα υπολογιστή που σχεδιάστηκε από τις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και πιστεύεται ότι αχρήστευσε ένα βασικό τμήμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Stuxnet σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τις φυγόκεντρες που χρησιμοποιούσε το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο του εξοπλιστικού του προγράμματος.

Λέγεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραδόθηκε στις εγκαταστάσεις σε ένα στικάκι από έναν Ιρανό διπλό πράκτορα που εργαζόταν για το Ισραήλ.

2020: Mohsen Fakhrizadeh

Ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε στο Ιράν από τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τοποθετημένο σε αυτοκίνητο.

Ο Fakhrizadeh ταξίδευε σε αλεξίσφαιρο όχημα μαζί με τρία οχήματα του προσωπικού ασφαλείας όταν άκουσε κάτι που ακούστηκε σαν σφαίρες να χτυπούν το αυτοκίνητό του.
Αφού φέρεται να βγήκε από το όχημα, ένα Nissan εφοδιασμένο με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο άνοιξε πυρ σκοτώνοντάς τον.

Πληροφορίες από Skynews

Μέσω newsit.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ