Βηρυτός: Οκτώ νεκροί και πάνω από 2.500 τραυματίες από ταυτόχρονες εκρήξεις ασυρμάτων — Η Χεζμπολάχ «δείχνει» ως υπαίτιο το Ισραήλ

 
Βηρυτός: Οκτώ νεκροί και πάνω από 2.500 τραυματίες από ταυτόχρονες εκρήξεις ασυρμάτων — Η Χεζμπολάχ «δείχνει» ως υπαίτιο το Ισραήλ

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 19:22

Πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο τραυματίστηκαν σοβαρά μετά την έκρηξη των συσκευών ραδιοεπικοινωνίας που μετέφεραν στη νότια Βηρυτό.

«Στις 16:00 ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Ντάπια στη Βηρυτό. Η συνοικία αυτή ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, είναι σιιτική. Το περίεργο είναι ότι παράλληλα σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και στη Βηρυτό και στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκά εξερράγησαν beeper.

Δηλαδή κάτι σαν γουόκι τόκι που έχουν τα στελέχη της Χεζμπολάχ για να συνεννοούνται μεταξύ τους» ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews.

«Εδώ στο Ισραήλ δεν υπάρχει ούτε σχολιασμός, ούτε καμία αντίδραση. Αναμεταδίδονται όλες οι πληροφορίες από τα αραβικά μέσα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Reuters έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση από τους Ισραηλινούς που είχε ως στόχο τα beeper των στελεχών της οργάνωσης και η οργάνωση έχει βγάλει και ανακοίνωση προς τα στελέχη της να απομακρυνθούν από τα beeper που ίσως έχουν κοντά τους», σημειώνει ο κ. Χαρίτος.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε: «Τραυματισμοί μεταξύ μελών της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού μετά από παραβίαση της ασφάλειας που επηρέασε τις συσκευές επικοινωνίας».

Η παραβίαση των επικοινωνιών θεωρείται μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να επιτύχει τους στόχους του, καθώς η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών στα σημεία των ατυχημάτων.

Το Ισραήλ «δείχνει» η Χεζμπολάχ ως υπαίτιο

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Διεύρυνση του πολέμου

Στο Ισραήλ «χθες το βράδυ άρχισε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 21:00 που ολοκληρώθηκε γύρω στις 03:00 το πρωί. Και η απόφαση ήταν ότι προστίθεται ως στόχος πολέμου η επιστροφή των Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις πόλεις τους, στις βόρειες περιοχές της χώρας, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τώρα.

Μιλάμε για γύρω στα 150.000 άτομα που έχουν φύγει από τις πόλεις τους και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για να επιστρέψουν πρέπει να «καθαρίσει» ο νότιος Λίβανος» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτος.

«Ουσιαστικά η ισραηλινή κυβέρνηση, με αυτό το οποίο αποφάσισε εχθές, έδωσε μια απάντηση στις επικρίσεις και των δημάρχων και των κοινοταρχών, αλλά και της κοινής γνώμης ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ουσιαστικά 40 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο, είναι ακατοίκητη ζώνη, ουσιαστικά είναι εμπόλεμη κατάσταση.

Ο χάρτης που έχει βγει στα ισραηλινά μέσα δείχνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας εντός της λιβανική επικράτειας, εκεί όπου ελέγχεται από την Χεζμπολάχ και μας θυμίζει τη ζώνη ασφαλείας που είχε συσταθεί στη δεκαετία του ’80» εξηγεί ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Ο χάρτης δεν είναι ένας χάρτης που έχει βγει από κυβερνητική πηγή, γιατί ουσιαστικά ούτε τα χρονοδιαγράμματα είχαν βγει χθες το βράδυ από το υπουργικό Συμβούλιο, ούτε το σχέδιο δράσης.

Ποιος ο λόγος που έγινε όλο αυτό χθες και γιατί χρειαζόταν αυτό το θεσμικό πράσινο φως; Θα λέγαμε ότι έχουμε μπει στη φάση αυτή της διάχυσης του πολέμου και επισήμως στο Λίβανο, εάν δεν είχαμε μια εκκρεμότητα από χθες το βράδυ, ότι ο υπουργός Άμυνας, ο Γιοάβ Γκαλάντ, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί εν μέσω πολέμου» δήλωσε ο κ. Χαρίτος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ