Ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή την τρίτη διαδοχική θητεία του ως πρόεδρος, εν μέσω έντονης διεθνούς καταδίκης της διακυβέρνησής του, που χαρακτηρίζεται αυταρχική.
Μετά από μια αμφίβολη εκλογική νίκη τον Ιούλιο, ο Μαδούρο κατέστειλε μαζικές διαδηλώσεις που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της κυβέρνησής του. Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Βενεζουέλας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία αυτή τη στιγμή κρύβεται, κάλεσε τους υποστηρικτές της να βγουν στους δρόμους την Παρασκευή, όταν προγραμματίζεται η ορκωμοσία του Μαδούρο.
Είναι σημαντικό να δείξουμε στον Μαδούρο ότι το καθεστώς του δεν έχει την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας, δήλωσε η Ματσάδο.
"Ο Μαδούρο δεν πρόκειται να φύγει μόνος του, πρέπει να τον κάνουμε να φύγει με τη δύναμη ενός λαού που δεν τα παρατάει ποτέ", δήλωσε η Ματσάδο σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο.
"Βγείτε έξω, φωνάξτε, πολεμήστε. Ήρθε η ώρα να μείνουμε σταθεροί και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι μέχρι εδώ φτάνουν. Ότι αυτό έχει τελειώσει", πρόσθεσε.
Γιατί οι εκλογές της 28ης Ιουλίου ήταν τόσο αμφιλεγόμενες;
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι αρμόδιες για την ψηφοφορία αρχές της Βενεζουέλας δεν δημοσίευσαν λεπτομερή αποτελέσματα μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου.
Αντ' αυτού, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αποτελείται από πολλούς υποστηρικτές του Μαδούρο, απλώς ανακήρυξε νικητή τον νυν πρόεδρο με πλειοψηφία 52%.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αρνήθηκε ότι το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε κερδίσει. Για να αποδείξει την άποψή της, δημοσίευσε τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από πάνω από το 80% των ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας της χώρας, τα οποία, όπως είπε, έδειξαν μεγάλη νίκη του υποψηφίου της, Edmundo González.
Το Κέντρο Κάρτερ με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο παρακολούθησε τις εκλογές, δήλωσε ότι τα φύλλα καταμέτρησης είναι γνήσια.
Ποιος είναι ο Edmundo González;
Ο González, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν πρώην διπλωμάτης με χαμηλό προφίλ, κατέβηκε ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουλίου, μετά την απαγόρευση στη Ματσάδο να συμμετάσχει.
Ο 75χρονος υποσχέθηκε να αναστηλώσει μια χώρα που μαστίζεται, τα τελευταία χρόνια, από βαθιά οικονομικά προβλήματα. Σχεδόν 8 εκατ. κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ο Μαδούρο ανέλαβε την εξουσία το 2013, με την καθημερινή ζωή να δυσχεραίνεται από τις ελλείψεις τροφίμων, τον υψηλό πληθωρισμό και τις πολιτικές καταστολές.
Ο Γκονζάλες, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου με συντριπτική διαφορά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα τον Σεπτέμβριο, αφού το καθεστώς Μαδούρο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του. Βρήκε καταφύγιο στην Ισπανία.
Στην εξορία, ο Γκονζάλες αποδέχθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ εκ μέρους του ίδιου και της Ματσάδο στα τέλη του περασμένου έτους. Το βραβείο απονέμεται από την ΕΕ σε ανθρώπους που αφοσιώνονται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης.
Λίγο μετά την παραλαβή του βραβείου, ο 75χρονος δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El País ότι δεν το βλέπει ως προσωπική αναγνώριση, αλλά ως κάτι ευρύτερο.
"Το βλέπω ως επιβεβαίωση για μια Βενεζουέλα που, για πολλά χρόνια, ήταν φάρος στη Λατινική Αμερική, ένα φως όπου έλαμπαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η διάκριση των εξουσιών και όλες οι μεταβλητές που αποτελούν μέρος μιας ζωντανής δημοκρατίας", είπε.
Ο Γκονζάλες πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα για να αναλάβει την εξουσία στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα το κάνει αυτό ο αυτοανακηρυχθείς εκλεγμένος πρόεδρος, καθώς αντιμετωπίζει σύλληψη μόλις πατήσει το έδαφος της Βενεζουέλας.
"Αυτό το ανάξιο πλάσμα ... λέει ότι πρόκειται να επιστρέψει στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας", δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκεζ αναφερόμενος σε αυτόν.
"Κάθε βουλευτής που υπερασπίζεται την ειρήνη θα ζητήσει, αν αγγίξει έστω και ένα κομμάτι γης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, την άμεση σύλληψή του", πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν επίσης αμοιβή 100.000 δολαρίων (96.110 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Γκονζάλες.
Πώς βλέπουν άλλες χώρες τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα;
Ο Μαδούρο έχει λίγους συμμάχους, με πολλές χώρες να εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο της εκλογικής του νίκης τον Ιούλιο. Οι ΗΠΑ και πολλά μέλη της ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν επικρίνει την αυταρχική διακυβέρνησή του.
Το Σάββατο, ο Χαβιέ Μιλέι, ο πρόεδρος της Αργεντινής, καλωσόρισε τον Γκονζάλες στην Casa Rosada στο Μπουένος Άιρες. Ο Γκονζάλες, πρώην διπλωμάτης της Βενεζουέλας που διετέλεσε δύο φορές αντιπρόσωπος της χώρας του στην Αργεντινή, έλαβε τιμές που συνήθως αποδίδονται σε αρχηγό κράτους.
Αρκετές εκατοντάδες Βενεζουελάνοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω φώναζαν "Edmundo, Presidente" καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβγαινε από τη συνάντησή τους.
"Κάνουμε ό,τι απαιτεί η υπόθεση της ελευθερίας", δήλωσε ο Μιλέι για την υποστήριξή του στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του, ο Γκονζάλες σταμάτησε επίσης για λίγο στην Ουρουγουάη, προτού ταξιδέψει στις ΗΠΑ, όπου ελπίζει να μιλήσει τη Δευτέρα στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Τι μπορούμε να περιμένουμε να συμβεί την Παρασκευή;
Δεν είναι σαφές αν οι πολίτες της Βενεζουέλας θα ακολουθήσουν την προτροπή της Ματσάδο να διαδηλώσουν κατά του Μαδούρο την Παρασκευή, την ημέρα της ορκωμοσίας του.
Από την πλευρά του, το καθεστώς Μαδούρο έχει παροτρύνει τους πολίτες να βγουν να τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, δεν θα διαδηλώνουν όλοι για ιδεολογικούς λόγους, καθώς η κυβέρνηση συχνά αναγκάζει τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις.