Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο αρχίζουν να συρρέουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, το πρωί της Δευτέρας. Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.
Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ. Το απόγευμα της Κυριακής το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα αποτίσει φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β’, η οποία εξακολουθεί να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Westminster Hall θα εκκενωθεί για την περίσταση, αλλά τα μέτρα για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ είναι δρακόντεια.
Ο Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Κυριακής, προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων.
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί σε 125 κινηματογράφους και αμέτρητες γιγαντοοθόνες που έχουν στηθεί σε πάρκα και πλατείες
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί τη Δευτέρα σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού. Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής.
Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.
Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.
Η Καμίλα απέτισε φόρο τιμής στην Ελισάβετ Β’
Η Καμίλα, σύζυγος του νέου βασιλιά της Βρετανίας, απέτισε φόρο τιμής στην Ελισάβετ Β’, κάνοντας λόγο για μια «μοναχική γυναίκα» που χάραξε τον δικό της δρόμο σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και υπογραμμίζοντας πως δεν θα ξεχάσει ποτέ «τα υπέροχα γαλάζια μάτια της» και «το αξέχαστο χαμόγελό της».
«Πρέπει να ήταν τόσο δύσκολο για εκείνη να είναι μια μοναχική γυναίκα. Δεν υπήρχαν γυναίκες πρωθυπουργοί ή πρόεδροι. Ήταν μόνη, οπότε νομίζω ότι χάραξε τον δικό της δρόμο», αναφέρει η σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας.
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Καμίλα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 8 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να μεταδοθεί ολόκληρη από το BBC σήμερα, πριν από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 20:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος).
«Είχε αυτά τα υπέροχα γαλάζια μάτια που, όταν χαμογελούσε, φώτιζαν ολόκληρο το πρόσωπό της» θυμάται η 75χρονη σήμερα Καμίλα. «Θα θυμάμαι πάντα το χαμόγελό της. Αυτό το χαμόγελο είναι αξέχαστο».
Δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που δεν την αποδέχθηκαν ποτέ στο πλευρό του Καρόλου, επειδή υπήρξε ερωμένη του όταν ήταν ακόμη παντρεμένος με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, η Καμίλα αύξησε τη δημοτικότητά της.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία δεν είχε παραστεί στον πολιτικό γάμο της Καμίλα με τον Κάρολο (2005), έδωσε τη συγκατάθεσή της να γίνει «βασιλική σύζυγος» (Queen Consort) όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Πέρυσι, λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς ήθελαν να γίνει βασίλισσα η Καμίλα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το 53% θεωρεί ότι θα είναι καλή στον νέο της ρόλο, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 18% των ερωτηθέντων.