«Ασταμάτητος» ο κορονοϊός - Έντονο το πρόβλημα σε Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Ινδία

 
«Ασταμάτητος» ο κορονοϊός - Έντονο το πρόβλημα σε Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Ινδία

Ενημερώθηκε: 17/08/20 - 08:56

Ξεπέρασαν χθες οι ΗΠΑ το όριο των 170.000 θανάτων από κορωνοϊό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Tην ίδια ώρα ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η πανδημία του κορωνοϊού να κάνει πολύ πιο περίπλοκη την περίοδο της φθινοπωρινής εποχικής γρίπης.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 483 χθες Κυριακή, με τις πολιτείες Φλόριντα, Τέξας και Λουιζιάνα να καταγράφουν τα περισσότερα νέα θύματα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 5,4 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό στην υφήλιο. Ακόμη και αυτός ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, καθώς οι αρχές δεν έχουν αυξήσει το επίπεδο των τεστ στο επίπεδο που συνιστάται από τους ειδικούς. Τα κρούσματα μόλυνσης καταγράφουν πτώση στις περισσότερες πολιτείες, πλην Χαβάης, Νότιας Ντακότας και Ιλινόι.

Ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας και αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία περί αναζωπύρωσης των κρουσμάτων το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την έξαρση των περιπτώσεων της εποχικής γρίπης, κάτι που θα περιπλέξει την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδεύουν στο «χειρότερο φθινόπωρο» της ιστορίας τους εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τις συστάσεις.

Μήνες αφότου ξέσπασε η παγκόσμια πανδημία, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση που πυροδότησε τρεκλίζει ακόμη, με ορισμένες από τις πολιτείες που αποτελούν τις νέες εστίες να επιβραδύνουν την επανεκκίνηση της δραστηριότητες και άλλες να κλείνουν τομείς δραστηριότητας.

Το Institute for Health Metrics and Evaluation (ΙΗΜΕ) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναμένει αύξηση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 τους προσεχείς μήνες και προβλέπει πως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται να έχει φθάσει περί τους 300.000 μέχρι τον Δεκέμβριο. Εκφράζει επίσης ανησυχία για την επαπειλούμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία κατά 75%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή ως αυτό το στάδιο σε πάνω από 765.000 ανθρώπους επί συνόλου τουλάχιστον 21,5 εκατομμυρίων περιπτώσεων μόλυνσης που έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Οι ΗΠΑ παραμένουν το επίκεντρο της πανδημίας, με σχεδόν το ένα τέταρτο τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων μόλυνσης.

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι θάνατοι 

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τους 50.000 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε αλματωδώς πλησιάζοντας τα 2,65 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 941 και έφθασε τους 50.921 ως αυτό το στάδιο. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 57.981 και πλησιάζει πλέον τα 2,65 εκατομμύρια.

Η ασιατική χώρα κατατάσσεται τρίτη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Γερμανία: Ένας θάνατος, 19.561 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα καταγράφηκαν 561 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ως αυτό το στάδιο να φθάνει τους 9.232 νεκρούς επί του συνόλου των 224.014 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Βολιβία: 4.058 θάνατοι, πάνω από 100.000 κρούσματα

Στη Βολιβία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό χθες Κυριακή, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο προέβλεψε ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 100.344, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Έχουν καταγραφεί 4.058 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στις αρχές του Μαρτίου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας. Ως τα τέλη του μηνός», προβλέπεται «να έχουν φθάσει (...) τα 130.000 ως 150.000», τόνισε ο Ρενέ Σαονέρο, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Βολιβίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σαονέρο, τα κρούσματα επιταχύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το ανώτατο εκλογοδικείο αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ως την 18η Οκτωβρίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αρχικά, είχαν αναβληθεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, πήραν μέρος σε διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Στις εκλογές θα αναμετρηθούν το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) με το διασπασμένο στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης. Υποψήφια για την προεδρία είναι μεταξύ άλλων η μεταβατική αρχηγός του κράτους Τζανίνε Άνιες, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι υποσχόμενη να οργανώσει άμεσα νέες εκλογές.

Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να φρουρούν αυστηρά εγκαταστάσεις-κλειδιά και τη μεταφορά ιατρικών υλικών, καθώς πάνω από 30 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες ημέρες ήταν η αδελφή του Έβο Μοράλες. Ο πρώην πρόεδρος, πολιτικός εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Εσθέρ Μοράλες ήταν «σαν μητέρα για ’μένα» και εξέφρασε τη θλίψη του διότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία της.

15.000 θάνατοι σε μία μέρα στην Κολομβία

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Με την Κολομβία να ξεπερνά χθες Κυριακή το ορόσημο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και το Περού να καταγράφει ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην Μπογοτά, το κολομβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αρχές κατέγραψαν 287 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των 24 προηγούμενων ωρών, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού σε 15.097 νεκρούς στη χώρα των Άνδεων, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου. Η Κολομβία καταμετρά ως αυτό το στάδιο 468.332 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τέταρτη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των θανάτων και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

10.000 κρούσματα κορωνοϊού στη Λίμα σε 24 ώρες

Στη Λίμα, το περουβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, νέο ρεκόρ που έσπασε αυτό το οποίο καταγράφηκε μόλις την προηγουμένη.

Το υπουργείο έκανε λόγο για 10.143 νέες μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 535.946 αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην περουβιανή επικράτεια. Την προηγουμένη, είχε ανακοινώσει 9.501 κρούσματα μόλυνσης.

Οι θάνατοι που διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 206, κάτι που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στο Περού στους 26.281 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που πάντως αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου.

Πλήγμα από τον κορωνοϊο στον Ισημερινό

Στον Ισημερινό, μια ακόμη από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία — έχει καταγράψει πάνω από 100.000 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες, όπως και εκείνες άλλων κρατών της περιοχής, την πρόθεση της να συμμετάσχει στην παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Ο Ισημερινός έχει επίσης τη δυνατότητα να κατασκευάσει εμβόλια» για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, «όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Μεξικό, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τα παραγάγουν», τόνισε σε δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος. Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υφήλιο από την πανδημία του κορωνοϊού, με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.