Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν για τελευταία φορά πριν τις εκλογές στις 30 Μαΐου. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η ρωσική ενέργεια και η Πράσινη Συμφωνία, όμως ήδη πολλές χώρες καταθέτουν «εντελώς άλλα θέματα» προς συζήτηση, με στόχο να επηρεάσουν την ατζέντα της ΕΕ μετά τις εκλογές.
Ορισμένοι είναι νέοι στον κύκλο των Υποργών Ενέργειας της ΕΕ, όπως η πορτογαλίδα υπουργός Maria Carvalho, η οποία προηγουμένως ήταν νομοθέτης στην επιτροπή ενέργειας και βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως οι περισσότεροι υπουργοί γνωρίζονται καλά μεταξύ τους μετά από δύο έντονα χρόνια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ανάληψης δράσης για τα φιλόδοξα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα.
Στην ημερήσια διάταξη εξακολουθούν να κυριαρχούν αυτά τα δύο μεγάλα θέματα: ο απολογισμός του REPowerEU – το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του μπλοκ για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο – και η αξιολόγηση της Πράσινης Συμφωνίας.
Ενώ ο ρωσικός άνθρακας έχει απαγορευτεί εντελώς και το πετρέλαιο έχει περιοριστεί σε μερικά επιλεγμένα διυλιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη, το ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει κυρίαρχο στην Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κρεμλίνου εξακολουθεί να φτάνει στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης.
Το Βερολίνο και η Πράγα θα πιέσουν για μια νέα ομάδα υψηλού επιπέδου για να ολοκληρωθεί η απεξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, ανέφερε το Reuters.
Σύγκρουση με το βλέμμα στο μέλλον
Κατά τη συνάντηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα 27 εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να υποβάλει τα τελικά της σχέδια έως τις 30 Ιουνίου και, συνολικά, τα έγγραφα αυτά θα δώσουν την πιο σαφή ένδειξη για το κατά πόσον η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.
Τα σχέδια αναμένεται επίσης να φέρουν στην επιφάνεια τους πιθανούς διχασμούς που υπάρχουν εντός του Συμβουλίου.
Η Γαλλία και η Τσεχία ηγούνται μιας 14μελούς συμμαχίας χωρών που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και πιέζουν για την αναγνώριση της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξίσου με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – και για ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αντιμετωπίζουν όμως την αντίσταση μιας συμμαχίας 13 χωρών υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνο, της οποίας ηγούνται η Αυστρία και η Γερμανία.
Αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οκτώ σημεία- ζητήματα τα οποία έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει τόσα θέματα στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ το αποδίδουν αυτό στις εθνικές πρωτεύουσες που προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής.
Αποχαιρετώντας τη βελγική προεδρία
Η επερχόμενη συνάντηση είναι η τελευταία των υπουργών ενέργειας υπό την προεδρία των Βέλγων, οι οποίοι αναμένουν να ολοκληρώσουν την ύψιστη προτεραιότητά τους για την εξάμηνη θητεία τους: την παρακολούθηση του σχεδίου για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από τα τέλη του 2023.
Η προεδρία έχει καταρτίσει ένα έγγραφο που επικεντρώνεται στην κάλυψη του επενδυτικού κενού στο δίκτυο, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και στην αύξηση της ταχύτητας και της κλίμακας της επέκτασης του δικτύου.
Πρέπει να ξεπεραστούν επίσης δύο βασικά εμπόδια: Ο εξοπλισμός πρέπει συχνά να είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες των δικτύων των χωρών της ΕΕ – και ταχύτερη αδειοδότηση.
Γερμανοαυστριακός αγώνας για το φυσικό αέριο και ουγγρικό πρόγραμμα εργασίας
Στη εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ του Βερολίνου και της Βιέννης σχετικά με τη γερμανική επιβάρυνση σε όλο το φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα, η υπουργός της Αυστρίας Leonore Gewessler αναμένεται να καταστήσει για άλλη μια φορά σαφή τη δυσαρέσκειά της για την πρόσφατη αύξηση κατά 34%.
Αυτή τη φορά, η Αυστρία υποστηρίζεται από τους Σλοβάκους, τους Ούγγρους και τους Τσέχους.
Συν τοις άλλοις, η επικείμενη ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει επίσημα τις προτεραιότητές της. Με λίγους νομοθετικούς φακέλους να έχουν απομείνει και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, η Βουδαπέστη αναμένεται να επικεντρωθεί στη γενικότερη εικόνα.
Η προεδρία θα συνεχίσει το έργο του Βελγίου για τα δίκτυα, ενώ παράλληλα θα πιέσει για μια πιο συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ στη γεωθερμική ενέργεια. Η Ουγγαρία διαθέτει τεχνογνωσία σε αυτή τη φιλική προς το κλίμα πηγή ενέργειας και φιλοξενεί το μεγαλύτερο σύστημα γεωθερμικής τηλεθέρμανσης της ΕΕ.
Πηγή: euractiv.gr