Σε μαζική απόσυρση παρτίδων αυγών προχώρησαν αλυσίδες σουπερμάρκετ σε Ολλανδία και Γερμανία.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν την εταιρεία Chickfriend, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παρασίτου επικίνδυνο για τα πουλερικά και τα πτηνά.
Η εταιρεία αυτή χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.
Σε μεγάλες ποσότητες, θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.
Ολλανδία
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην , η Albert Heijn, «σταμάτησε την εμπορία 14 ειδών αυγών, έπειτα από τις συστάσεις» του οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων NVWA, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελς φαν Ντιζκ, εκπρόσωπος τύπου του ομίλου.
«Όλα αυτά τα αυγά επεστράφησαν στις αποθήκες και καταστράφηκαν» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή κατάσταση» στην ιστορία του ομίλου.
Γερμανία
Ανάλογη κίνηση και στην Γερμανία όπου οι αρχές κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προλάβουν το ξέσπασμα μιας διατροφικής κρίσης. Γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την εμπορία των μολυσμένων αυγών. Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα αυγά αυτά προτού αποσυρθούν από την αγορά καλούνται από τις αρχές να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.lebensmittelwarnung.de) προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρτίδες που δεν πρέπει να καταναλώσουν.
Παράλληλα, την Τετάρτη η γερμανική ένωση KAT, στην οποία εντάσσονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυγών στη Γερμανία έκαναν λόγο για 100 πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία που χρησιμοποίησαν την τοξική ουσία και που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, 4 στη Γερμανία και ενός στο Βέλγιο.
Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται ήδη σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση των πτηνοτρόφων της Ολλανδίας, που έχουν υποστεί πλήγμα από αυτή την υπόθεση των μολυσμένων από εντομοκτόνο αυγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της επισήμανε ότι «παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση» θεωρώντας «πρωτεύοντα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου Άνα Κάισα Ιτκόνεν που μίλησε σε δημοσιογράφους.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις χώρες που επλήγησαν, τα εκτροφεία ταυτοποιήθηκαν και τα μολυσμένα αυγά αποσύρθηκαν από την αγορά» συνέχισε, υπογραμμίζοντας η «κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».
Στο Βέλγιο, η ομοσπονδιακή Αρχή για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας ξεκίνησε έρευνα «σε συνεργασία με την εισαγγελία» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι καμία παρτίδα από τα μολυσμένα αυγά δεν εισήχθη προς πώληση στην χώρα.