Αντιστρέφει το κλίμα απομόνωσης η Τουρκία - Προσέγγιση με Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο

 
Αντιστρέφει το κλίμα απομόνωσης η Τουρκία - Προσέγγιση με Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 29/06/16 - 20:52

Οι οικονομικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες και συμμαχίες είναι ευμετάβλητες. Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμα πιο ρευστές. Όποιος το γνωρίζει αυτό, μπορεί να ελιχθεί και να καθορίσει ανάλογα τη στάση του, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας χώρας είναι η Τουρκία, η οποία τα βρήκε με τη Ρωσία της οποίας κατέρριψε αεροσκάφος, τα βρήκε με το Ισραήλ με το οποίο οι σχέσεις της είχαν οξυνθεί στο έπακρο και τώρα τα βρίσκει και με την Αίγυπτο.

"Σουλτάνος" καλεί "Φαραώ" 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της απομάκρυνσης του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Όλα αλλάζουν στη περιοχή και προφανώς αιτία είναι το φυσικό αέριο η εκμετάλλευση του και οι δρόμοι μεταφοράς του.

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρει ότι "χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεων", προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της νομιμότητας του σημερινού προέδρου Σίσι, ο οποίος εξελέγη αμέσως μετά τον Μόρσι που απομακρύνθηκε από την εξουσία, θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δήλωση είναι απάντηση σε όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, το βράδυ της Δευτέρας περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι αυτό είναι δυνατό, μετά τα πρόσφατα βήματα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών.

"Το ζήτημα σχετικά με την Αίγυπτο είναι πολύ σαφές. Η απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία ήταν ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Ο Πρόεδρός μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] ανακοίνωσε ότι δεν δεχόμαστε την απομάκρυνση Morsi από την εξουσία. ... Είμαστε στην ίδια περιοχή με την Αίγυπτο. Δεν μπορούμε να κόψουμε όλους τους δεσμούς μαζί τους. Έχουμε γεωγραφική σύνδεση. Γι 'αυτό δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του καθεστώτος εκεί και στις παράνομες τιμωρίες κατά του Morsi και των υποστηρικτών του. Παρ 'όλα αυτά, δεν υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο [μεταξύ των δύο χωρών]. Μπορεί να υπάρχει μια βάση για ομαλοποίηση στο μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταξύ των υπουργών [των δύο χωρών »]. Είμαστε έτοιμοι γι 'αυτό", δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου διεκόπηκαν μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία.

"Χαϊδεύοντας" την "αρκούδα"

Την ίδια ώρα η Άγκυρα χαρακτηρισε "παραγωγική" την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Πούτιν και Ερντογάν. Η τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε μετά την επιστολή του Ερντογάν προς τον Πούτιν τη Δευτέρα. Με αυτή εξέφραζε τη βαθιά του λύπη για την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επικοινωνία ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που αλλάζουν σημαντικά το διπλωματικό κλίμα στη περιοχή.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον των διμερών σχέσεων, όμως η καταπολέμηση των τζιχανιστών που ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε πως στηρίζει η Τουρκία τέθηκε στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που εξυπηρετεί τις ρωσικές επιδιώξεις στην Συρία και τη στήριξη του Άσαντ. Αμέσως μετά τη συνομιλία η Μόσχα αποφάσισε την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλλει στην Τουρκία.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή για την επαναφορά των εμπορικών σχέσεων και την άρση των απαγορεύσεων προς τους Ρώσους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Η Άγκυρα κατέγραφε μείωση 95% στις αφίξεις των Ρώσων και μαζί με τις κυρώσεις στις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία η οικονομική ζημιά ξεπερνούσε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συμφωνία με το Ισραήλ

Η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ υπογράφηκε, αφού είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και στο πλαίσιό της Ισραήλ και Τουρκία σκοπεύουν να συνεργαστούν και στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών διακόπηκαν τον Μάιο του 2010 λόγω της αιματηρής επέμβασης Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο επιχείρησε να σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Γιλντιρίμ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο χώρες μπορούν να διορίσουν πρεσβευτές σε μερικές εβδομάδες.

Το Ισραήλ όχι μόνο ζήτησε συγνώμη για την επιδρομή, αλλά συμφώνησε να πληρώσει 20 εκατ. δολάρια στις οικογένειες των τούρκων ακτιβιστών.

Συμπερασματικά, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή βρίσκονται σε διαρκή ένταση και ανακατατάξεις σχέσεων, συμμαχιών και συμφερόντων. Το ερώτημα που προκείπτει από την παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων δεν είναι το τι κάνει η Τουρκία αλλά τι κάνει η Ελλάδα απέναντι στον "νέο διπλωματικό χάρτη" που διαμορφώνεται.

Σχετικά θέματα:

Ο Ερντογάν αλλάζει τις σχέσεις με Ρωσία και Ισραήλ

Σε αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων με την Τουρκία προχωρά το Ισραήλ