Μετά την κοινοβουλευτική ακροβασία που επιχείρησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 με προεδρικό διάταγμα, φαίνεται αναπόφευκτη η πτώση της κυβέρνησής του, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρόταση μομφής που αναμένεται να χάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι ημέρες έντασης θα κορυφωθούν με την ψηφοφορία υψηλού κινδύνου στο κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και να προκαλέσει τριγμούς σε όλο το μπλοκ την ώρα που θεωρητικά ο Γάλλος πρωθυπουργός έδινε μάχη για να καθησυχάσει τις ταραχώδεις αγορές και να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που θα γέμιζε τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της χώρας.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν για την ανατροπή της κυβέρνησης.
«Οι Γάλλοι είχαν βαρεθεί να τους ξυλοκοπούν και να τους κακομεταχειρίζονται… δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι», είπε στους δημοσιογράφους χθες Δευτέρα η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, καθώς ανακοίνωνε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπαρνιέ.
θα είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση υφίσταται την ταπείνωση της απώλειας της ψήφου εμπιστοσύνης από το 1962.
Ο Μπαρνιέ είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει διέξοδο από την πολιτική κρίση που ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε προκαλέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Όμως ο συντηρητικός πολιτικός απολάμβανε μόνο την εύθραυστη υποστήριξη του συνασπισμού του Μακρόν και των συντηρητικών στο κοινοβούλιο. Με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές, να δεσμεύεται να ρίξει την κυβέρνηση, η επιβίωση του Μπαρνιέ εξαρτιόταν από την ακροδεξιά, που πλέον φαίνεται αποφασισμένη να πατήσει τη σκανδάλη.
Η μπάλα θα επιστρέψει τώρα στο γήπεδο του Μακρόν. Ο πρόεδρος, του οποίου η θητεία διαρκεί μέχρι το 2027 ό,τι κι αν συμβεί, μπορεί να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το διορισμό νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης.
Αλλά ακόμα κι αν το ήθελε, ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές επειδή προκάλεσε μια πρόωρη ψηφοφορία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκηρύξει νέα ψηφοφορία πριν από το επόμενο καλοκαίρι – κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η αναταραχή μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Βέβαια όλα θα αλλάξουν αν ο Μακρόν ρίξει λευκή πετσέτα και παραιτηθεί, κάτι που θα προκαλούσε νέες προεδρικές εκλογές. Έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι θα το κάνει, αλλά όλο και περισσότερες φωνές τον καλούν να παραιτηθεί.
Η οικονομία
Η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Τις τελευταίες εβδομάδες, αναλυτές επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει ότι η πολιτική κρίση της Γαλλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα κρίση της ευρωζώνης. Η Γαλλία αποδυναμώνεται από ένα τεράστιο έλλειμμα που ο Μπαρνιέ προσπαθούσε να χαλιναγωγήσει με τεράστιες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης ήδη έχει προκαλέσει τρόμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον χρηματιστηριακό δείκτη των 40 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, τον CAC40, να υποχωρεί τη Δευτέρα.
Ωστόσο, για τους πιο ψύχραιμους η Γαλλία δεν βρίσκεται ακόμη στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης, ή τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο οίκος αξιολόγησης S&P καθώς επιβεβαίωνε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας «παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα».
Εφόσον ανατραπεί η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, που αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιο, τα δημοσιονομικά σχέδιά της για το 2025 θα απορριφθούν λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία του τέλους του έτους. Μόνη λύση για να διασφαλιστεί ότι η Γαλλία θα έχει προϋπολογισμό το επόμενο έτος, θα πρέπει η εκτελεστική εξουσία να προσφύγει σε συγκεκριμένους μηχανισμούς για τέτοιες περιπτώσεις. Ο κυριότερος συνίσταται στην υποβολή ενός «ειδικού νόμου» που να επιτρέπει στην απερχόμενη ή τη νέα κυβέρνηση να παρατείνει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες έως ότου εγκριθεί νέος.
Αυτός ο ειδικός νόμος θα χρειαζόταν κοινοβουλευτική έγκριση, όμως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα τον υποστηρίξει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το μόνο που θέλουν αμφότερες πλευρές από το Παρίσι είναι να μειώσει το χρέος του. Η αντιγραφή του φετινού προϋπολογισμού στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους μόνο θα διογκώσει περαιτέρω το έλλειμμα της χώρας, φτάνοντας ακόμη και στο 7% του ΑΕΠ της Γαλλίας.
Πηγή: Politico