Αίγυπτος: Οι συνομιλίες για το φράγμα ολοκληρώθηκαν καθώς η Αιθιοπία επιδιώκει μόνο να «εδραιώσει το status quo»

 
γγγ

Ενημερώθηκε: 02/09/24 - 18:54

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης της Αιγύπτου Badr Abdelatty είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση φιλικής λύσης για τις πιθανές υδάτινες κρίσεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης (GERD) ολοκληρώθηκαν 13 χρόνια αργότερα καθώς η Αντίς Αμπέμπα ξεκινά την πέμπτη φάση πλήρωσης της δεξαμενής.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΑΗΕ χθες, ο Abdelatty τόνισε ότι το Κάιρο απορρίπτει κατηγορηματικά τις μονομερείς πολιτικές της Αιθιοπίας που παραβιάζουν τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, θεωρώντας τις «σαφή παραβίαση της Συμφωνίας Διακήρυξης Αρχών που υπεγράφη μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας το 2015 και της Ασφάλειας Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου για το Φράγμα της Αναγέννησης που εκδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Σημείωσε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας σχετικά με τη συγκράτηση ενός τμήματος του νερού του Γαλάζιου Νείλου φέτος και την ολοκλήρωση της κατασκευής της κατασκευής από σκυρόδεμα του φράγματος είναι «εντελώς απαράδεκτες για την Αίγυπτο», προσθέτοντας ότι «αυτές οι ενέργειες αντιπροσωπεύουν τη συνέχεια της Αιθιοπίας. προβληματική προσέγγιση, η οποία προκαλεί αναταραχή με τους γείτονές της και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα».

«Τέτοιες πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με τη φιλοδοξία των περισσότερων περιφερειακών χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία και την ολοκλήρωση μεταξύ τους, αντί να σπέρνουν τους σπόρους της διαμάχης και των διαφορών μεταξύ των λαών που συνδέονται με δεσμούς αδελφοσύνης και κοινής μοίρας», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος, εξήγησε, επιβεβαιώνει «η ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών οδών σχετικά με τη ΓΟΠΝ μετά από 13 χρόνια γνήσιων αιγυπτιακών προθέσεων ήρθε αφού κατέστη σαφές σε όλους ότι η Αντίς Αμπέμπα επιδιώκει να παρατείνει επ' αόριστον τη διαπραγματευτική κάλυψη για να εδραιώσει το status quo».

Οι ενέργειες της Αιθιοπίας, εξήγησε ο Abdelatty, θα έχουν «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις δύο κατάντη χώρες» – την Αίγυπτο και το Σουδάν.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα και τα μέτρα που εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί την ύπαρξή της, τις δυνατότητες του λαού της και τα συμφέροντά του».

Η Αιθιοπία κατασκευάζει ένα φράγμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, το οποίο λέει ότι θα προσφέρει στη χώρα την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια και την οικονομική αναγέννηση. Η Αίγυπτος πιστεύει ότι θα περιορίσει την πρόσβασή της στα ύδατα του Νείλου.

Η Αίγυπτος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το νερό του Νείλου, λαμβάνοντας περίπου 55,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από τον ποταμό, και πιστεύει ότι η πλήρωση του φράγματος θα επηρεάσει το νερό που χρειάζεται για πόσιμο, τη γεωργία και την ηλεκτρική ενέργεια.

Το Κάιρο θέλει η Αιθιοπία να εγγυηθεί ότι η Αίγυπτος θα λάβει 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ή περισσότερα από τον Νείλο. Ο υπουργός άρδευσης της Αιθιοπίας Σελέσι Μπεκέλε είπε ότι η Αίγυπτος έχει εγκαταλείψει αυτή την απαίτηση, αλλά η Αίγυπτος επιμένει ότι δεν το έχει κάνει και εξέδωσε δήλωση για το σκοπό αυτό.

Υπάρχει επίσης ένα άλυτο ζήτημα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γεμίσει το φράγμα, με την Αίγυπτο να φοβάται ότι εάν γεμίσει πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα του Aswan High Dam.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ