Brexit και πανδημία είναι οι κύριοι λόγοι για τις ελλείψεις οδηγών βαρέων οχημάτων – κάτι που προκαλεί προβλήματα στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων. Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκαστικά στρέφεται στην ΕΕ.
Στριμωγμένη και σχεδόν αναγκασμένη είναι η βρετανική κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων. Η κυβέρνηση Τζόνσον μέσα στο Σαββατοκύριακο, ίσως ακόμα και σήμερα, θα ανακοινώσει ένα προσωρινό πρόγραμμα βίζας εργασίας για Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών.
Αν και η υπερασπιστική της πολιτική σχετικά με το Brexit δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις, είναι σχεδόν αναπόφευκτη λύση. Τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλά βενζινάδικα έχουν κλείσει προσωρινά, καθώς ενώ υπάρχει απόθεμα καυσίμων, δεν υπάρχουν οδηγοί να το μεταφέρουν από τις κεντρικές δεξαμενές.Στα υπόλοιπα πρατήρια που λειτουργούν δημιουργούνται ουρές από κόσμο.
Αυτή η χαοτική κατάσταση, εκτός από την αναστάτωση που έχει επιφέρει στον κλάδο, έχει προκαλέσει φόβο στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση υγρών καυσίμων. Ήδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πρατηρίων καυσίμων (EG Group) στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει όριο 30 λιρών ανά όχημα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες παρόμοιες πρακτικές.
Άλλη μια απτή συνέπεια του Brexit
Η επίσημη ένωση οδικών μεταφορών (Road Haulage Association) υπολογίζει έλλειψη 100.000 οδηγών. Είναι γεγονός άλλωστε ότι πάνω από 20,000 οδηγοί βαρέων οχημάτων έφυγαν από τη χώρα λόγω του Brexit, ενώ πάνω από 40.000 υποψήφιοι οδηγοί δεν μπόρεσαν να δώσουν τις απαραίτητες εξετάσεις λόγω πανδημίας. Παράλληλα μεγάλο μέρος των οδηγών συνταξιοδοτήθηκε, με την τάση αυτή να φαίνεται πως θα συνεχιστεί, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των οδηγών βαρέων οχημάτων στη Μ. Βρετανία είναι τα 57 έτη.
Το πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας, το οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση, θα αφορά 5.000 έως το πολύ 10.000 οδηγούς. Θα πρόκειται όμως για αυστηρά προσωρινή χαλάρωση των μεταναστευτικών κανόνων, η οποία θα διαρκέσει 3 έως 6 μήνες, υπό τον φόβο ότι ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιες απαιτήσεις και από άλλους κλάδους.
Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ήταν αυτή που αντιστάθηκε περισσότερο από όλους στο μέτρο της «χαλάρωσης», με το ζήτημα να έχει έντονα πολιτική διάσταση, αφού σε μεγάλο βαθμό η καμπάνια του Brexit στηρίχθηκε στο κλείσιμο των συνόρων.
Όμως η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα που δεν επιδέχεται «ηρωισμών». Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάαπς έθεσε επί τάπητος ακόμα και την πιθανότητα να επιστρατευτούν οδηγοί του στρατού σε αυτό το εγχείρημα, εάν η κατάσταση χειροτερέψει πριν την απαιτητική περίοδο των Χριστουγέννων.
Πηγή: Deutsche Welle