Ζ. Ζάεφ "Θα δεχθούμε γενική χρήση" για το όνομα "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας"

 
Ζ. Ζάεφ "Θα δεχθούμε γενική χρήση" για το όνομα "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας"

Ενημερώθηκε: 19/05/18 - 22:34

Για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Σόφια ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε για το πιο πρόσφατο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. «Με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα», ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο: «Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία». Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό».

Σε αναρτήσεις του στο τουίτερ, λίγο μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζάεφ έγραψε μεταξύ άλλων ότι «η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω» ζητώντας μάλιστα από τους αναγνώστες του λογαριασμού του να τον ακολουθήσουν. Επίσης, ότι «Με το 4ο Ίλιντεν σε μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ίλιντεν Μακεδονίας ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η οποία αποτελεί την εγγύηση για τη δική μας επιβίωση και πρόοδο».

Είανι ένα όνομα που ναι μεν δεν ικανοποιεί το αλβανικό στοιχείο, βοηθά όμως τον Ζάεφ να αποσπάσει τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, έσπευσε να προεξοφλήσει μία συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάνει δεκτή την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Αποστάσεις Μαξίμου

Αποστάσεις παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο μετά την πρώτη αντίδραση των Σκοπίων, αναφέρεται:

Erga Omnes

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας , δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

(Erga Omnes

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το μεσημέρι δεν είχε τοποθετηθεί επί του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», πρόταση η οποία δε βρίσκει αντίθετη μόνο την αντιπολίτευση αλλά και στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και η αναφορά του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων ).

«Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Τελος όσον αφορά την Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε επίσημη τοποθέτηση από τη ΝΔ σχετικά με την πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».