Η συμμετοχή το κρίσιμο ζήτημα στο Δημοψήφισμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ και το δεσμευτικό ή όχι του αποτελέσματος φαίνεται να διχάζει την κυβέρνηση. Ο μεν υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χτες ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, ο δε πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ δήλωσε πως με «Οχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αν υπάρξει πλειοψηφία που θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών -έστω και κατά μία ψήφο- τότε αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο και εγώ θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία. Αν υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, τότε αυτό σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εντολή του λαού. Πιστεύω ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα. Όταν αποφασίσουν οι πολίτες θα δώσουν σε εμάς τους πολιτικούς το μόνο σημάδι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Telma.
Eρωτηθείς αν μια αποτυχία στο δημοψήφισμα θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές στη χώρα του επεσήμανε ότι η ψήφος του λαού θα στείλει ένα σοβαρό μήνυμα στους πολιτικούς. «Αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν αν πετύχει ή όχι. Εκείνοι που δεν ψηφίζουν δεν μετρούν», τόνισε.
Οι δηλώσεις Ζάεφ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με εκείνες του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -έστω κι αν είναι αρνητικό ή ισχνή η συμμετοχή - δεν θα επηρεάσει την κύρωση της συμφωνίας παραπέμποντας στον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας:
«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Αλλωστε, το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. Εχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές». Ο κ. Ντιμιτρόφ ήταν πολύ σαφής ως προς τους λόγους που η υψηλή συμμετοχή συναντά σοβαρές δυσκολίες. «Η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόροι. Εκτιμάμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξεως του 65%-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».
Νίκη του «Ναι» προβλέπει νέα δημοσκόπηση
Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ιστοσελίδα του καναλιού TV21 από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2018, και στην οποία μετείχαν 3.136 άτομα, προβλέπει άνετη επικράτηση του «Ναι».
Στην ερώτηση «Θα πάτε να ψηφίσετε και τι στο επικείμενο δημοψήφισμα;»:
-- το 57% (1.775) άτομα απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «Ναι»
-- το 24% (766 άτομα) ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία
-- το 15% (462 άτομα) ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν
-- κι ένα 4% (133) ότι θα ψηφίσουν «Όχι».
(Το σύνθημα στην αφίσα είναι το εξής: Τώρα είναι η ευκαιρία για τη δική μας τη γενιά Να μην περιμένουμε άλλα 27 χρόνια)