Υπόθεση Κασόγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο από την ΕΕ στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι άφησαν το Σάββατο από την Κωνσταντινούπολη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν, και σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο μια πιθανή απαγόρευση πώλησης όπλων στη χώρα, όσο και άλλες κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ.
«Η ΕΕ θα λάβει κοινή απόφαση για τον τρόπο τιμωρίας της Σαουδικής Αραβίας για την ειδεχθή δολοφονία του δημοσιογράφου» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην Πόλη μετά την τετραμερή (Ρωσία -Τουρκία- Γαλλία –Γερμανία) Σύνοδο Κορυφής για το Συριακό. Η απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απαγόρευσης πωλήσεων όπλων, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δολοφονία διευκρίνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επέμεινε ότι κυρώσεις εναντίον του Ριάντ πρέπει να ληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη δολοφονία του Κασόγκι.
«Είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί πλήρως η δολοφονία του δημοσιογράφου και να βρεθούν οι δράστες» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι πιθανές κυρώσεις, πρόσθεσε, πρέπει να αντιστοιχούν στην έρευνα και να είναι ανάλογες.
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της Συνόδου τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα ηγηθεί των προσπαθειών διαλεύκανσης της υπόθεσης Κασόγκι, ακόμα κι αν το Ριάντ προσπάθησε να τις καθυστερήσεις για οποιονδήποτε λόγο.
«Το έγκλημα διαπράχθηκε στην Κωνσταντινούπολη... Εάν η (Σαουδική Αραβία) δεν συνεχίσει αυτή τη διαδικασία (έρευνα), τότε η τουρκική δικαιοσύνη είναι έτοιμη να την ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας υπηρεσίες και πληροφοριών έχουν αναλάβει ήδη την έρευνα για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.