Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, έφθασε στην Κύπρο και σήμερα θα έχει συνεργασία με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει των αυριανών χωριστών συναντήσεων με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος είναι να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Tύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρo, Αλίμ Σιντίκ, με το κλείσιμο της διάσκεψης πέρσι, στο Κραν Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας είχε ενθαρρύνει όλα τα μέρη να προβληματιστούν κατά πόσο οι συνθήκες θα μπορούσαν να ωριμάσουν ξανά για μια διαδικασία, που θα είχε νόημα στο εγγύς μέλλον. Ο κύριος Σιντίκ επεσήμανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από την κυρία Λουτ, να συναντηθεί με όλα τα μέρη, που συμμετείχαν στη διάσκεψη για την Κύπρο για να ακούσει, τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους για τη συνέχεια.
Μετά τη Λευκωσία η κ. Λουτ θα μεταβεί στην 'Αγκυρα, την Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλες.
Η κυρία Λουτ θα επιχειρήσει να διευκρινίσει μία σειρά από ζητήματα, όπως εάν όλες οι πλευρές συμφωνούν στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς ερμηνεύει η κάθε πλευρά τα έξι σημεία, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Επίσης αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις και για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τον χάρτη, που κατέθεσε πέρσι ο Μουσταφά Ακιτζί στη Γενεύη και απέσυρε στη συνέχεια.
Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συναντηθεί μετά την συνάντηση Λουτ - Ακιντζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι τονίζει την ανάγκη καλής προετοιμασίας, πριν την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Ο κύριος Λίλι σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου αναφέρει ότι, πριν οι πλευρές καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι στην Ελβετία ή αλλού, θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ τους. «Να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας, της εκ περιτροπής προεδρίας και άλλων ζητημάτων και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη, όταν έρθει η στιγμή για να κλείσει η συμφωνία», σημειώνει.
Ο πρέσβης της Βρετανίας αναγνωρίζει ότι η λύση που προτείνεται, «ίσως να μην είναι τέλεια για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά, τονίζει, είναι η πιο πρακτική και είναι αυτή πάνω στην οποία έγινε μεγάλη προετοιμασία». Ο κύριος Λίλι εμφανίστηκε επιφυλακτικός στη θέση ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι θα δίσταζε να πει κάτι τέτοιο.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ