Μια νέα εποχή ξεκινά από σήμερα στην Τουρκία. Με την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, εγκαινιάζεται ένα νέο συνταγματικό σύστημα που δίνει στον Πρόεδρο εξουσίες που κανείς άλλος Πρόεδρος της χώρας όχι μόνο δεν είχε, αλλά ούτε είχε διανοηθεί να έχει.
Η παραχώρηση των υπερεξουσιών δίνονται σ΄ έναν Πρόεδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ακολουθήσει μία πολιτική σκληρά εθνικιστική, ακραία αυταρχική και επικίνδυνα ισλαμιστική.
Με το νέο σύστημα ο Ερντογάν δεν θα είναι πλέον υπόλογος απέναντι στην Βουλή, θα έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, θα διορίζει τους υπουργούς του, θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους και θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα.
Θα ελέγχει και τη δικαστική εξουσία, καθώς αποκτά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους ανώτατους δικαστές. Έτσι ουσιαστικά καταργούνται η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά σε μία δημοκρατία.
Ο Ερντογάν λίγο πριν τη τελετή της ορκωμοσία του προχώρησε σε μία ακόμα αυταρχική κίνηση: Με απόφασή του, που στηρίζεται στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης απολύθηκαν, 18.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ανάμεσα τους πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί.
Το διάταγμα αυτό εμφανίζεται να είναι το τελευταίο που εκδίδεται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και έκτοτε ανανεώνεται αδιάκοπα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το έκτακτο αυτό καθεστώς θα αρθεί σήμερα Δευτέρα και θα είναι η πρώτη απόφαση του νέου Προέδρου μετά την ορκωμοσία του. Η απόφαση αυτή θα αποτελεί εξ' άλλου και την υλοποίηση μιας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ερντογάν.
Γίνεται σαφές πλέον ότι ο Ερντογάν είναι επί της ουσίας ένας δικτάτορας με δημοκρατικό μανδύα και η συμμαχία του με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, -το οποίο του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία- σε συνδιασμο με τις ακραίες θέσεις του, όπως η εμμονή του με την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης, τον καθιστούν έναν απρόβλεπτο και επικίνδυνο παίκτη στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή.
Αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά και στην υπόθεση της ομηρείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι ουσιαστικά κρατούνται για να εκβιαστεί η χώρα μας να παραδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.
Πρέπει να παρευρεθούν Έλληνες στην τελετή ορκωμοσίας;
Με βάση όλα τα παραπάνω έχει υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος για το άν θα έπρεπε να παρευρεθούν Έλληνες πολιτικοί στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν. Από την χώρα μας θα παρευρεθούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και η κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι απόψεις που συγκρούονται στο θέμα αυτό είναι δύο: Από την μία η πεποίθηση ότι πρέπει να κρατάμε τους διαύλους ανοιχτούς με την Άγκυρα και από την άλλη η άποψη ότι απουσία Ελλήνων πολιτικών θα ήταν ένα μήνυμα έντονης δυσαρέσκιας στον Ερντογάν για την παράνομή κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές. Μάλιστα οι υποστηρικτές αυτής της αποψης τόνιζαν ότι δεν μπορεί «να πηγαίνεις να συγχαρείς έναν άνθρωπό που κρατά ομήρους δύο συμπατριώτες σου».
Η τελετή ορκωμοσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί στις 16:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του.
Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων, γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8), υπουργοί από διάφορες χώρες, πολιτικοί, αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία των ξένων επισήμων.
Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης.
Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.