Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι γεγονός. «Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε». Με αυτά τα λόγια ο Βλαντιμίρ Λένιν ανακοίνωνε την Οκτωβριανή Επανάσταση πάνω στα ερείπια της τσαρικής Ρωσίας.
Ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Βλάντιμιρ Λένιν, γεννήθηκε το 1870 σε πλούσια οικογένεια και εξελίχτηκε σε θερμό υποστηρικτή της μετά την εκτέλεση του αδερφού του το 1887. Εξορίστηκε στη Σιβηρία το 1895 για τρία χρόνια, λόγω των επαναστατικών του δράσεων στην παράνομη «Ένωση Αγώνα για την Απελευθέρωση της Εργατικής Τάξης».
Επέστρεψε στη Ρωσία το 1905 για την επανάσταση, αλλά εξορίστηκε εκ νέου μετά τη νίκη του Τσάρου. Όταν επέστρεψε για δεύτερη φορά στη Ρωσία το 1917, ήταν για να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου των Κομισάριων. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε επικρατήσει και οι Μπολσεβίκοι είχαν την εξουσία....
Πριν το 1917, η Ρωσία ήταν μια οπισθοδρομική, ημιφεουδαρχική χώρα. Το 80% των 150 εκατομμυρίων κατοίκων της ζούσε στην ύπαιθρο και ήταν αναλφάβητοι σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 70%. Οι σχέσεις παραγωγής βρισκόντουσαν σε τέτοια καθυστέρηση, ώστε το προϊόν ανά αγρότη έφτανε μόλις το 80.9% του αντίστοιχου προϊόντος στην Αγγλία το 1688, χρονιά που σηματοδοτεί την μεγάλη Βιομηχανική Επανάσταση. Όταν ξέσπασε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ρωσίας ήταν μόλις το 1/10 αυτού των .
Η Οκτωβριανή Επανάσταση, ήταν η νομοτελειακή έκφραση της εκρηκτικής όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων της τσαρικής Ρωσίας, που την έκαναν αδύνατο κρίκο στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Το κόμμα των Μπολσεβικών κατάφερε να πραγματοποιήσει την ιστορική στροφή της Ρωσίας και να θεμελιώσει για πρώτη φορά ένα διαφορετικό οικονομικο, κοινωνικό, πολιτικό σύστημα τελείως διαφορετικό από εκείνα που είχαν επικρατήσει ανά τους αιώνες. Υπήρξε το μοναδικό κόμμα απ' όλα τα τότε κόμματα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη που είχε στο πρόγραμμά του ως σκοπό της πάλης του την εργατική εξουσία, τη δικτατορία του προλεταριάτου, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση εγκαινιάζει μια νέα ιστορική εποχή. Την εποχή που υπήρξε η πρώτη προσπάθεια περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη υπήρξε η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα μετά την Γαλλική Επανάσταση το 1789. Παράλληλα το σύστημα διακυβέρνησης που χτίστηκε στη μετα-επαναστατική Σοβιετική Ένωση οδήγησε στο να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες σχέσεις παραγωγής.
Πως ο Στάλιν πήρε τα «ηνία» από τον Λένιν και οι ενστάσεις του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης
Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουκασβίλι γεννήθηκε το 1878 σε φτωχή οικογένεια της Γεωργίας. Έγινε γνωστός με το όνομα Στάλιν, που σημαίνει «ατσαλένιος». Το 1903 εντάχθηκε στους Μποσελβίκους, έχοντας εμπνευστεί από τα έργα του Λένιν. Εξορίστηκε εφτά φορές για τη δράση του με το επαναστατικό κίνημα.
Το 1917, μετά την πτώση της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι και την επικράτηση του Συμβουλίου των Κομισάριων, έγινε κομισάριος των εθνοτήτων. Το 1922, ο Λένιν του έδωσε περισσότερη εξουσία, διορίζοντάς τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Λίγο καιρό μετά, η σχέση των δύο πολιτικών επιδεινώθηκε και ο Λένιν άρχισε να ασκεί έντονη κριτική στον άνθρωπο που ο ίδιος επέλεξε για Γενικό Γραμματέα.
Η μάχη για το δαχτυλίδι μετά τον θάνατο του Λένιν
Μετά το θάνατο του Λένιν το 1924, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των ισχυρότερων μελών για τη διαδοχή του. Από την μια πλευρά των αντίπαλων στρατοπέδων βρισκόταν ο Ιωσήφ Στάλιν. Στην απέναντι γωνία ήταν ο Λέων Τρότσκι. Το 1933, ο Στάλιν κατάφερε να εξορίσει τον Τρότσκι και να επιβληθεί των υπολοίπων μελών του Κόμματος. Αργότερα με εντολή του, ο Τρότσκι δολοφονήθηκε στη Λατινική Αμερική.
Η «Πολιτική Διαθήκη» του Λένιν
Ο Λένιν είχε αφήσει μια «πολιτική διαθήκη», όπου ανέλυε τις απόψεις του για τα ισχυρά μέλη του κόμματος και για το ποιος θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει την προεδρία μετά τον θάνατό του. Στη διαθήκη, ο Λένιν ζήταγε την αντικατάσταση του Στάλιν, τον οποίο θεωρούσε υπερβολικά αγενή και ιδιότροπο για την υψηλή θέση που κατείχε. Πίστευε ότι ο Στάλιν είχε συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του κι ότι δε θα ήταν ικανός να τη χρησιμοποιήσει με σύνεση.
Η γυναίκα του Λένιν είχε επιμείνει να διαβαστεί η «διαθήκη» στο 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και το αίτημά της έχει γίνει αποδεχτό, υπό τον όρο να μη δημοσιευτεί ποτέ. Πιστεύεται, ότι αν το περιεχόμενο της «διαθήκης» είχε γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, ο Στάλιν δεν θα είχε καταφέρει να κατατροπώσει τους αντιπάλους τους και να γίνει ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Στη διαθήκη, ο Λένιν ζήταγε την αντικατάσταση του Στάλιν, τον οποίο θεωρούσε υπερβολικά αγενή και ιδιότροπο για την υψηλή θέση που κατείχε. Πίστευε ότι ο Στάλιν είχε συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του κι ότι δε θα ήταν ικανός να τη χρησιμοποιήσει με σύνεση....