Το καθεστώς της Άγκυρας αναστέλλει την τύχη δύο Έλληνων ομήρων μέχρι την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Το σενάριο θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή ταινία κατασκοπείας, αλλά δεν είναι παρά η αποτύπωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2018, γράφει σε δημοσίευμα της η Liberation.
Μόλις ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Γάλλου Mathias Depardon, ο οποίος παρέμεινε στην απομόνωση για εβδομάδες και ο οποίος οφείλει την απελευθέρωσή του αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική παρέμβαση του , η λίστα των συλλήψεων Ευρωπαίων πολιτών από το καθεστώς της Άγκυρας εξακολουθεί να μακραίνει.
Στους είκοσι Γερμανούς, Γάλλους, Φινλανδούς και Σουηδούς πολίτες προστέθηκαν πρόσφατα δύο Ελληνες, ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητραιτώδης και ο λοχίας Δημήτρη Κουκλατζής, ηλικίας 25 και 27 ετών αντίστοιχα, που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ρουτίνας.
Μέχρι τότε, τέτοια περιστατικά - όπου οι τούρκικες και οι ελληνικές περιπολίες έρχονταν μύτη με μύτη στην μεθοριακή αυτή περιοχή, όπου η πλοήγηση μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της ομίχλης - δεν αποτελούσαν γεγονός, η κατάσταση διευθετούνταν με ευγένεια, μέσω ανταλλαγής τσιγάρων και αστείων, ακολουθούμενη από ένα τηλεφώνημα στην υπηρεσία.
Γιατί αυτή τη φορά, το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις, ακολουθούμενες από μήνες φυλάκισης, χωρίς την παραμικρή συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον των δύο νέων Ελλήνων αξιωματικών;
Την απάντηση δίνει με ακρίβεια και σαφήνεια το e-mail του Ahmet Berat Çonkar, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στις 31 Μαίου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι οι τουρκικές αρχές και η τουρκική κοινωνία αναμένει την άμεση έκδοση των οκτώ δολοφόνων, και σας διαβεβαιώνουμε ότι ακολούθως οι δύο Ελληνες κρατούμενοι στρατιώτες θα τύχουν μίας δίκαιης δίκης στην Τουρκία».
Ποιοι είναι αυτοί οι "οκτώ δολοφόνοι" των οποίων η έκδοση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τους δύο Έλληνες ομήρους;
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Η Τουρκία απαίτησε την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους ότι είναι πραξικοπηματίες, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται έντονα.
Η αντίδραση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν ήταν ξεκάθαρη: Αγνοώντας το τεκμήριο της αθωότητας, περιέγραψε τους αξιωματικούς ως κακοποιούς, χωρίς να διαβιβάσει το παραμικρό στοιχείο.
Και χρειάστηκε δύο χρόνια για να αμφισβητήσει, τελικά, τα λόγια του Τούρκου Προέδρου που δήλωνε επανειλημμένα: «Ο Τσίπρας μου έδωσε το λόγο του, θα τους εκδώσει». Υποσχόμενος ότι αν κρατηθούν θα παραβίαζε την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών.
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρητικά πιο φιλελεύθερη στις προτάσεις της από εκείνες που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν ήταν σαφής: παρέμεινε πολύ μέτρια, ακόμα και συνεσταλμένη, αντιμέτωπη με την αδιάκοπη παρενόχληση της ελληνικής δικαιοσύνης από το τουρκικό καθεστώς.
Η δικαιοσύνη, η οποία, πρέπει να θυμόμαστε, είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει για την τύχη των αιτούντων άσυλο σε ένα κράτος δικαίου. Αλλά η δικαιοσύνη έχει αποφασίσει.
Μετά από μια δικαστική οδύσσεια λόγω του ότι το αρμόδιο δικαστήριο για την έκδοση αίτησης ασύλου είχε να αντιμετωπίσει την προσφυγή του... Υπουργού Μετανάστευσης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί θα πρέπει να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
Η Τουρκία δεν μπόρεσε να αποδείξει την ενοχή τους και αποδείχθηκαν οι κίνδυνοι των βασανιστηρίων και του θανάτου σε περίπτωση έκδοσης τους.
Αυτό που είναι ξεκούραστο με τους δικτάτορες, είτε εκλέγονται είτε όχι, είναι ότι ανακοινώνουν πάντα την πρόθεσή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο είχε προτείνει, με απλό τρόπο, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης στη διαδρομή των ελληνοτουρκικών συνόρων. Με ένα καινοτόμο επιχείρημα: «Πώς μπορούν τα νησιά στο Αιγαίο να είναι ελληνικά, ενώ η Τουρκία είναι σε απόσταση αναπνοής;».
Για λόγους σαφήνειας, το καθεστώς της Άγκυρας προτείνει την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων ομήρων για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Αυτό θα μπορούσε μα γίνει μία καλή ταινία κατασκοπείας, με τον Tom Hanks και τον Steven Spielberg.
Αλλά, δυστυχώς! Δεν είναι μυθοπλασία. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα των σχέσεων το 2018 της Ευρώπης και του αυταρχικού γείτονα που δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί δεν τον θέλουμε.
Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες όμηροι κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλάκισης - για ένα έγκλημα το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο είναι.
Πηγή: Liberation