Υπάρχει νικητής στις εκλογές της Καταλονίας; Αυτή η απορία είναι λογική, καθώς οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου μάλλον έμπλεξαν τα πράγματα και οι ίδιοι οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι.
Όμως υπάρχουν κι άλλες εκτιμήσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι οι εκλογές στην Καταλονία στέλνουν πολλαπλά μηνύματα στα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα στην Καταλονία είναι ιδιότυπο. Κάτι που πιθανόν δεν ισχύει σε άλλες περιφέρειες.
Το σίγουρο είναι ότι ο Μαριάνο Ραχόι υπέστη μία βαριά ήττα. Το Λαϊκό Κόμμα του σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, καταγράφοντας αστεία ποσοστά και μόλις τρεις έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο. Κάπως καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεζ, όπως και για τους Ποντέμος, αλλά ουδείς μπορεί να πει ότι και τα δύο κόμματα μπορούν να είναι ευχαριστημένα.
Αλλά και για τα αποσχιστικά κόμματα τα αποτελέσματα δεν είναι για να πανηγυρίζουν. Διότι ναι μεν απέσπασαν την πλειοψηφία στην τοπική Βουλή, αλλά κανένα από αυτά και ιδιαίτερα του φυγάδα πρώην προέδρου Κάρλες Πούτζδεμον δεν κατάφεραν να κόψουν το νήμα ως νικητές.
Αντίθετα, αυτοί που έχουν το δικαίωμα να πανηγυρίζουν είναι οι «Cuidadanos» του Αλμπέρτο Ριβέρα. Οι «Πολίτες» με επικεφαλής την Ινές Αριμάδας σε μία βαθιά πολωτική διαδικασία όχι μόνο άντεξαν, αλλά –το σημαντικότερο– κατάφεραν κόντρα στο ρεύμα να επικρατήσουν. Και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που από την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο ένα μη εθνικιστικό κόμμα έρχεται πρώτη δύναμη στην Καταλονία. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι η στάση της ισπανικής Δικαιοσύνης. Θα αναγνωρίσει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία; Ωστόσο, το Citizens Party (στα ισπανικά Ciudadanos), που θέλει την Καταλονία να παραμένει ημιαυτόνομη περιοχή της , αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές.
Η
Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Καταλονία και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου που θα συνέλθει για πρώτη φορά η τοπική Βουλή όλα είναι ανοιχτά. Τα αποσχιστικά κόμματα απέκτησαν την πλειοψηφία, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Ινές Αριμάδας ως νικήτρια των εκλογών θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ίδια παραδέχεται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι δύσκολος, αλλά εξακολουθεί να έχει πίστη, λέγοντας «εμείς θα το προσπαθήσουμε».
Την ίδια ώρα, τα τρία αποσχιστικά κόμματα –«Together for Catalonia» (JxCat), το «Republican Left of Catalonia» (ERC) και το «Popular Unity» (CUP)– καταλαμβάνουν συνολικά 70 έδρες διασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης. Όμως, κι αυτοί ναι μεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά οι διαφορές τους είναι μεγάλες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την επικράτηση των αυτονομιστικών κομμάτων το «μπαλάκι» επιστρέφει τώρα στο δικαστήριο της ισπανικής κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στο BBC o Αντόνιο Μπαρόζο, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών με έδρα το Λονδίνο Teneo «Intelligence», το πρόβλημα για την κυβέρνηση της Μαδρίτης παραμένει «και το κίνημα απόσχισης δεν πρόκειται να πάει μακριά».
Επιπλέον, εάν ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, που ζει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες, επιδιώξει εκ νέου την προεδρία, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο Βέλγιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί εισαγγελείς μπορεί να απέσυραν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα για έκδοση του Πούτζδεμον, όμως ο τελευταίος θα βρεθεί με τις χειροπέδες αν επιστρέψει στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Πούτζδεμον ζήτησε να επιστρέψει, αλλά ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε πως η κεντρική κυβέρνηση της χώρας συζητά μόνο με την Αριμάδας, την νικήτρια των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε ισχύ το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η Καταλονία περνάει στον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης.
Την αίσθηση ότι διαγράφηκε ένας πλήρης κύκλος και ότι είμαστε ξανά σε ένα σημείο όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους και να ξεκαθαρίσουν την στάση τους στο άμεσο μέλλον αφήνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία.
Η 36χρονη δικηγόρος που δεν την ενδιαφέρει να γίνει συμπαθής
Η νικήτρια των εκλογών της Καταλονίας, σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, θα μπορούσε να είναι ηθοποιός. Αλλά η Ινές Αριμάδας θα αποδειχθεί πιθανότατα ο κυκλώνας που θα ταράξει τις ισορροπίες της ισπανικής πολιτικής σκηνής. Από την στιγμή που η ίδια κέρδισε, γιατί να μην ελπίζει ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης των «Πολιτών» στην Μαδρίτη;
Η 36χρονη Αριμάδας χαρακτηρίστηκε μια υποψήφια μεταϊδεολογική, μεταφεμινιστική, μεταπολιτική. Ένα πολιτικό ζώο που ξέρει να μάχεται με μια φυσική άνεση στην Βουλή και την τηλεόραση, απολύτως ικανή να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δεξιές και αριστερές θέσεις με την ίδια φυσικότητα που διορθώνει τα μαλλιά της. Δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν την ενδιαφέρει να γίνει συμπαθής, δεν της αρέσει να αστειεύεται, είναι σοβαρή, επειδή θέλει να είναι σοβαρή. Κι όταν οι αντίπαλοί της, πολλοί και ορκισμένοι, της προσάπτουν ότι είναι «μια μαριονέτα που έμαθε απ’ έξω τέσσερα σλόγκαν», εκείνη είχε έτοιμη την απάντηση: «Καταφεύγετε στις προσωπικές προσβολές; Τι κρίμα, δεν έχετε άλλα επιχειρήματα;» Και την έχει και στα ισπανικά και τα καταλανικά αυτή η Ανδαλουσιανή που ζει μόλις δέκα χρόνια στην Βαρκελώνη.
Να σημειωθεί ότι ήταν η μόνη γυναίκα που είναι υποψήφια για την προεδρία. Και είναι και αυτή που δηλώνει ότι δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική, θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, ανεμίζει και τις τρεις σημαίες: την ισπανική, την καταλανική και την ευρωπαϊκή. Από αυτήν την άποψη, οι ενωτικοί βρήκαν την φυσική τους ηγέτιδα. Και οι αποσχιστές μια πασιονάρια του φιλελευθερισμού που τους χαλάει το όνειρο.
Πηγή