Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός

 
Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός

Ενημερώθηκε: 02/06/18 - 12:53

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η τηλεόραση, ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.

Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε χθες να ανατρέψει τον Ραχόι, έναν 63χρονο βετεράνο της πολιτικής, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011. Στις 25 Μαΐου, μία ημέρα μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.

Η αντιπολίτευση είχε συσπειρωθεί εναντίον του Ραχόι, τον οποίο εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοί του, οι κεντρώοι Ciudadanos και το βασκικό κόμμα PNV. Η πρόταση μομφής έγινε δεκτή με 180 ψήφους υπέρ σε σύνολο 350 βουλευτών.

«Ήταν τιμή μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη, που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι χθες, ενώ ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει, όπως έκανε κι εκείνος, τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει «με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφερόμενος κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, την ώρα που η ανεργία και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας εξακολουθούν να ταλανίζουν τους Ισπανούς, παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνει η χώρα.

Ωστόσο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους 84 Σοσιαλιστές βουλευτές που διαθέτει, αφού συγκέντρωσε μια ετερόκλητη πλειοψηφία, από τους Podemos ως τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους βάσκους εθνικιστές.

Όλοι οι σύμμαχοί του στην πρόταση μομφής κατά του Ραχόι υπογράμμισαν ότι η στήριξη που παρείχαν στους Σοσιαλιστές δεν είναι λευκή επιταγή. Το Podemos ζητεί επιμόνως να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Φερνάντο Βαγεσπίν, πολιτικό επιστήμονα του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης, ο Σάντσεθ δεν θα μπορεί να ψηφίσει παρά τα μέτρα «για τα οποία θα μπορεί να συγκεντρώνει εύκολα την πλειοψηφία».

«Το καλύτερο θα ήταν οι εκλογές, από τις οποίες θα εκλεγόταν», υπογραμμίζει η Αγχελίνες Γκαρθία, νοικοκυρά 56 ετών.

Ο Σάντσεθ θα αναλάβει την κυβέρνηση «από την πίσω πόρτα», σχολιάζει ο Ραφαέλ Ερνάντο, επικεφαλής των συντηρητικών βουλευτών.

Έχει ήδη δεμένα τα χέρια, αφού δεσμεύθηκε στο PNV ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση Ραχόι, ενώ στους Καταλανούς αυτονομιστές έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει «να ρίξει γέφυρες διαλόγου» με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κιμ Τόρα.

Τα κόμματα που τον στήριξαν θα του ζητάνε τον λογαριασμό, προβλέπει ο Πέδρο Φερνάντεθ, ένας 68χρονος συνταξιούχος. «Και όταν δεν κάνει αυτό που του ζητούν, θα του υπενθυμίζουν ότι εκείνα τον έφεραν στην εξουσία. Και σε πέντε ή έξι μήνες είτε θα γίνουν εκλογές είτε θα τον ανατρέψουν».