ΗΠΑ: Ευρεία έρευνα του FBI για τα τρομοδέματα σε Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και άλλους πολιτικούς

 
ΗΠΑ: Ευρεία έρευνα του FBI για τα τρομοδέματα σε Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και άλλους πολιτικούς

Ενημερώθηκε: 25/10/18 - 13:33

Το FBI έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ποιος βρίσκεται πίσω από την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς που εστάλησαν στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον και άλλους κοινοβουλευτικούς των Δημοκρατικών, καθώς και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εναντίον του οποίου καταφέρεται ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ αρχικά καταδίκασε την αποστολή αυτοσχέδιων βομβών σε πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους, υπογράμμισε όμως «την ευθύνη» των μέσων ενημέρωσης στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος.

«Κάθε πράξη ή απειλή πολιτικής βίας είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όμως παράλληλα στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς τέλος», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών» ειδήσεων.

Έξι προσωπικότητες στόχος

Η υπόθεση ξεκίνησε τη Δευτέρα με την αποστολή ενός δέματος που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει γίνει στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εθνικιστών.

Στη συνέχεια την Τρίτη και την Τετάρτη εντοπίστηκαν άλλα παρόμοια δέματα με παραλήπτες μεταξύ άλλων την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που μένει σε προάστιο της Νέας Υόρκης, τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος κατοικεί στην Ουάσινγκτον.

Λίγο αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο συχνά επικρίνει ο Τραμπ, ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος με αποδέκτη τον Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντή της CIA ο οποίος τώρα είναι σχολιαστής στο CNN.

Η γερουσιαστής Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, επίσης έλαβε ένα ύποπτο δέμα, όπως και άλλοι δύο πολιτικοί του του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Έρικ Χόλντερ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Ομπάμα και η βουλευτής από την Καλιφόρνια Μαξίν Ουόλτερς.

«Σε αυτό το σημείο της έρευνας δεν γνωρίζουμε ακόμη αν δράστης είναι ένα πρόσωπο ή ένα δίκτυο», σχολίασε ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο’ Νιλ στο CNN, όμως πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ο δράστης ή οι δράστες θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά εστάλησαν εννέα παρόμοια δέματα, στα οποία η διεύθυνση αποστολής ήταν τυπωμένη σε υπολογιστή και εμφάνιζαν ως αποστολέα την Ουάσερμαν- Σουλτς, το όνομα της οποίας ήταν γραμμένο ανορθόγραφα.

Μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού εστάλη στο CNN. Πρόκειται για έναν μικρό σωλήνα τυλιγμένο με μαύρη κολλητική ταινία με ηλεκτρικά καλώδια να εξέχουν από τις δύο πλευρές του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ένα ακόμη ύποπτο δέμα, με παραλήπτη τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εντοπίστηκε χθες προτού φτάσει στον προορισμό του. Ωστόσο το FBI δεν επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία.

Ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας Κρίστοφερ Ρέι απηύθυνε έκκληση στο κοινό για βοήθεια. «Ζητάμε από οποιονδήποτε μπορεί να έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει μαζί μας. Μην διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο, και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την έρευνα», δήλωσε.

«Μίσος στην ατμόσφαιρα»

Πολλοί κατήγγειλαν την πόλωση της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία.

«Είναι μια περίοδος με μεγάλους διχασμούς και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συσπειρωθούμε», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη Φλόριντα.

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο.

Παρά τις εκκλήσεις του Τραμπ για συσπείρωση και την καταδίκη της βίας από πολλούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη βία. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι αντιμετωπίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «εχθρούς του λαού» και ότι καθυστέρησε να καταδικάσει τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς που ευθύνονται για τις βίαιες διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ το καλοκαίρι του 2017 και τον θάνατο μιας διαδηλώτριας.

Ε.Μ.