Τις οικολογικές δράσεις που αναλαμβάνουν στις πόλεις και τα νησιά παρουσίασαν επτά δήμαρχοι στο 7ο οικολογικό συμπόσιο, που διοργανώθηκε από τον σύλλογο Elafonisos Eco και σημειώθηκε από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου 2024 στην Ελαφόνησο.
Εκεί παρευρέθηκαν δήμαρχοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Τήλο, Κέα, Άνδρο, Καλαμάτα, Αστυπάλαια, Βουλιαγμένη και φυσικά Ελαφόνησο. Συμμετείχαν επίσης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, υπέγραψαν μια συμφωνία αποτελούμενη από τέσσερις δεσμεύσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον:
Αύξηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη μεταφορά.
Δέσμευση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, της ποδηλασίας και του περπατήματος για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας.
Εστίαση στην αναβάθμιση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών για τη μείωση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προωθώντας βιώσιμες παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες.
Προστασία φυσικών οικοτόπων και θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Δέσμευση για διατήρηση οικοσυστημάτων όπως τα δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών και δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας και του βιώσιμου τουρισμού.
Αύξηση δημόσιας ευαισθητοποίησης και προώθηση συνεργασίας.
Επένδυση σε εκστρατείες εκπαίδευσης για την προώθηση της βιωσιμότητας, και πρόσκληση για ευρύτερη συμμετοχή από τις τοπικές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τους πολίτες για την υποστήριξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.
Από τις ΑΠΕ μέχρι και τα μηδενικά απόβλητα - Οι δράσεις των Δήμων για ένα πιο «πράσινο» μέλλον
Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και ηλιακής».
Η Δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Κάμμα ανέφερε ότι το νησί, πάρα τον μικρό πληθυσμό του και την τοποθεσία του «έχει κάνει σημαντικά βήματα στον αειφόρο τουρισμό και τις πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων, καθιστώντας την πρώτο νησί παγκοσμίως που απέκτησε πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων».
Η κα Κάμμα εξήγησε ότι γίνονται ευρύτερες προσπάθειες για να γίνει το νησί ενεργειακά αυτόνομο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δήμαρχος επεσήμανε ότι «πολλές φορές οι εθνικές πολιτικές δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανάγκες των μικρών νησιών και ζήτησε μέτρα που υποστηρίζουν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα τους».
Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου από την πλευρά της, ανέφερε ότι «ο βιολογικός καθαρισμός είναι υπό κατασκευή και είπε ότι κάνουν μεγάλες προσπάθειες και στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού, με τη χρήσης τηλεμετρίας». «Ειδικά για το καλοκαίρι που υπάρχει λειψυδρία, είναι ένα σημαντικό σύστημα, για το οποίο έχουν μάλιστα βραβευτεί».
Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεόδωρος Σουσούδης είπε ότι το νησί διαθέτει «πολλά πιστοποιημένα από την ΕΕ μονοπάτια, που προσελκύουν πολύ τουρισμό. Τα σκουπίδια είναι ένα θέμα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί για να δημιουργηθεί και πάλι ΧΥΤΑ στο νησί».
Παράλληλα κάνουν ήδη επεξεργασία λυμάτων, κομποστοποίηση (σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ανακύκλωση. Έχουν ήδη ηλεκτρικά λεωφορεία και αυτοκίνητα του δήμου και υπόσχονται να κάνουν όλα τα αυτοκίνητα του δήμου ηλεκτρικά στο μέλλον.
Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας, υποστήριξε τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του νησιού περιορίζοντας τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις.
Πρότεινε την εισαγωγή ηλεκτρικών βαν για τη μείωση της κυκλοφορίας και της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα των επισκεπτών, βελτιώνοντας την εμπειρία τους. Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της κοινότητας σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας, εξασφαλίζοντας τοπικά οφέλη και βιώσιμη παραγωγή ενέργειας για το νησί.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Άγγελος Τσιριγωτάκης ανέφερε ότι από τη δεκαετία του '90 και μετά οι ντόπιοι πέρασαν από το ψάρεμα, ως την κύρια πηγή εισοδήματός τους, στον τουρισμό. Είπε επίσης ότι ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την Ελαφόνησο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, μέσω μιας ισορροπημένης προσέγγισης.
«Η εισβολή των λεοντόψαρων και ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, και για τον λόγο αυτόν προτείνει τρόπους ενσωμάτωσης του λεοντόψαρου στην τοπική διατροφή».
Επίσης, ανέφερε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία επεξεργασίας λυμάτων της Ελαφονήσου και ότι θα εφαρμοστούν μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με οικολογικές και πράσινες λύσεις σε όλους τους τομείς, καθώς και με το πως μπορούμε να δώσουμε πνοή σε μικρούς τόπους όπως η Ελαφόνησος.
Τόνισε ότι «πρέπει φυσικά να δοθεί σημασία και στην ανακύκλωση, τη βιώσιμη κινητικότητα». Ζήτησε από τους δημάρχους να «δουν πέρα από την καθημερινότητα αυτά που πρέπει να γίνουν και αυτά που θα αφήσουμε σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης μίλησε για τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, της στερέωσης των βραχωδών πρανών και της ανάδειξης του Ευρώτα μέσω βιολογικού καθαρισμού.
Επεσήμανε ότι «στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η Ελαφόνησος και η Πελοπόννησος, χρειάζονται σωστή διαχείριση πόρων ώστε να διατηρηθεί η χώρα και η φυσική ομορφιά της για τις επόμενες γενιές».
Κλείνοντας, ο Προέδρος και ιδρυτής του Elafonisos Eco, κ. Enrico Toja, πρότεινε σε όσους παρευρέθηκαν να προβούν σε μια συλλογική προσπάθεια. Κάλεσε έτσι τους προσκεκλημένους δημάρχους να υπογράψουν την συμφωνία, ώστε να συνεργαστούν συλλογικά για ένα καλύτερο μέλλον.