Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες: Ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

 
Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί που τσακώνονται οι ελέφαντες: Ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Ενημερώθηκε: 15/07/18 - 13:45

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Αρθρογράφος: Μιχάλης Ιγνατίου

Η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών και η κρίση στις σχέσεις της Αθήνας και της Μόσχας, είναι μία σοβαρή υπόθεση και έτσι πρέπει να ειδωθεί. Όχι με κομματικά ή ιδεολογικά κριτήρια, αλλά όπως ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ρωσία αναμείχθηκε σε ενέργειες εναντίον του ελληνικού κράτους. Είναι βαριά η κατηγορία και πρέπει να αναλυθεί με βάση και την κατάσταση στην περιοχή μας. Και στα Βαλκάνια και σε σχέση με την Τουρκία, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον στενή σύμμαχο της Ρωσίας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι η Μόσχα κατάφερε και διείσδυσε στην Μακεδονία. Στην «τσέπη» της δυστυχώς μπήκαν γνωστές οργανώσεις και γνωστοί πολιτικοί. Ο λόγος που δεν αναφέρω ονόματα είναι επειδή πρόκειται για καταγγελία η οποία πρέπει να ερευνηθεί. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας ήταν «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές» της Ρωσίας. Η υπόθεση αυτή πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.

Δέχομαι επίσης ότι οι εκπρόσωποι των μεγάλων χωρών -και ειδικά των υπερδυνάμεων- δεν είναι καλά παιδιά. Ζόρικα είναι και θέλουν πάντα να κερδίζουν. Το θέμα είναι τι φταίνε οι λαοί, οι οποίοι στο τέλος πληρώνουν τη νύμφη.

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Προσπαθεί να εξέλθει της οικονομικής κρίσης και να ανασάνει και της έρχεται «καπάκι» μία κρίση στην εξωτερική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη και από τα Μνημόνια. Διότι εμπεριέχει κίνδυνο για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

    Απαιτείται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά να το λέμε και να το ξαναλέμε. Δεν πάει άλλο. Το πολιτικό προσωπικό είναι λειψό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι απουσιάζει η ενότητα. Πρέπει να βάλουν τα κομματικά σπαθιά στα θηκάρια και να συνεννοηθούν. Το παιγνίδι που παίζεται ξεπερνά την Ελλάδα. Και η πατρίδα μας είναι ανοχύρωτη διότι ο πολιτικός κόσμος δεν είναι ενωμένος.

    Ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων είναι καθρέφτης πλέον της κοινωνίας. Με θλίψη βλέπουμε να χαίρονται αρκετοί για τα προβλήματα της κυβέρνησης στον διπλωματικό και οικονομικό τομέα. Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει:

  • Εάν φύγει αύριο ο Τσίπρας και έρθει ο Μητσοτάκης θα λυθούν δια μαγείας όλα τα προβλήματα;
  • Τι θα αλλάξει εκτός από τα πρόσωπα;
  • Θα μειωθούν τα μέτρα που πνίγουν το λαό;
  • Θα σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας;
  • Τι απ’ όλα αυτά θα συμβεί;

    Η χώρα χρειάζεται ηρεμία. Και διεθνείς συνεργασίες. Μα πάνω απ’ όλα να επικρατήσει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Όλοι έχουν ευθύνες. Και αυτοί που κυβερνούν, και αυτοί που θέλουν να τους αντικαταστήσουν. Η χώρα βιώνει μία οικονομική κρίση που δεν δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση. Την βρήκε. Βέβαια, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έχασε χρόνο επειδή ζούσε σε ένα φανταστικό κόσμο. Έπρεπε να γνωρίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες ότι για να συγκρουστείς με το οικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης πρέπει να είσαι ισχυρός και όχι ξεδοντιασμένος. Στο τέλος ούτε για πρόγευμα του Σόιμπλε δεν έφταναν…

    Η κρίση με τη Ρωσία πρέπει να ανοίξει τα μάτια των πολιτικών και να δουν και πέρα της …μύτης τους. Από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκε η χώρα στο κέντρο της σύγκρουσης των υπερδυνάμεων. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος αντιπαραθέσεων και στο εσωτερικό, και θα χωριστούμε στους «Ρώσους» του «ξανθού γένους» και στους «Αμερικανούς». Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα.

  • Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί στο τέλος θα ανακαλύψουν τρόπο να συνεννοηθούν. Εάν δεν υπήρχε η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Ουάσιγκτον. Ας μην εθελοτυφλούμε.

    Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η Ελλάδα και ο λαός της. Χωρίς αμφιβολία, οι συμμαχίες είναι αναγκαίες. Αλλά πρέπει να αποφέρουν και κέρδη. Δεν έχω στοιχεία ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε στρατόπεδο στον πόλεμο των υπερδυνάμεων. Αλλά, αν το έχει πράξει ελπίζω να αποκόμισε πολλά οφέλη για την Ελλάδα…

    ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή και λόγω των στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία ανήκουστη πράξη. Προσπάθησε να αλλάξει το σχέδιο νόμου που ψήφισε με την απόλυτη πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, και ο οποίος θέτει εμπόδια στην εξοπλισμό της Τουρκίας, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Διέπραξε τεράστιο λάθος. Δεν μπορεί να κατηγορεί κάθε ώρα και στιγμή τη Γερμανία για τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία και να κλείνει τα μάτια στις στρατηγικές και στρατιωτικές συμμαχίες του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χάνει το δίκιο του ο πρόεδρος της Αμερικής και θα το βρει μπροστά του. Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας δεν έχει μπέσα και θα τον προδώσει. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε… Όσον αφορά την υπόθεση των F-35 δεν χάθηκε καμία μάχη, πόσο μάλλον ο πόλεμος…

    Hellasjournal  

    Πηγή: