«Μπουρλότο» που έλεγε η μακαρίτισσα Σαπφώ Νοταρά. Ή αλλιώς «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται πλέον ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς μετά τη ματαίωση των σχεδιασμών του θεωρείται τελειωμένος πολιτικά.
Ενώ υπολόγιζε σε ισχνή εκλογική επικράτηση της ΝΔ για να τη χειραγωγεί ο ίδιος με την ομάδα του, ο ανεδείχθη αυτοδύναμος πρωθυπουργός -με τη βοήθεια και του .
Αμέσως ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη αποκόπηκε από την «προστασία» Σαμαρά και αρνήθηκε να τον χρίσει Επίτροπο, ή Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας- όπως επιδίωκε μετά τη διάψευση της προσδοκίας να επιστρέψει ως… Πρωθυπουργός.
Οι σχέσεις του Μεσσήνιου πολιτικού με την οικογένεια Μητσοτακη επανήλθαν στο 1993 και το ειδύλλιό του με τον Κυριάκο, θεωρείται παρελθόν και από τις δύο πλευρές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να τον πατήσει στον κάλο, με τη δήλωση ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών». Όπως άλλωστε έχει διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα και ο Πρωθυπουργός.
Οι αντιδράσεις του Σαμαρά σηματοδοτήθηκαν από συγκεκριμένη ιστοσελίδα -στην οποία, όπως λέγεται, γράφει και ίδιος κατά καιρούς με ψευδώνυμο -και καθορίζονται πλέον από τη διάθεση να εκδικηθεί.
Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αν τον ακολουθήσουν οι βουλευτές που ανήκουν σήμερα στην ομάδα του.
Προς το παρόν βάζει δύσκολα στον Πρωθυπουργό, μεταφέροντας στη Βουλή την ίντριγκα που επινόησε με τη μέθοδο της περιγραφής των νόμων και του Συντάγματος, για να δημιουργήσει πολιτική κρίση.
Για την ακρίβεια ανέφερε στην έρευνα του Αρείου Πάγου σκοπίμως το όνομα του και του Δημ. Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να αποσταλεί ο φάκελος στο Κοινοβούλιο «αμελλητί».
Εκεί υπολογίζει να δημιουργήσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και να το εκμεταλλευτεί.
Αν ο σημερινός Πρωθυπουργός συμπράξει σε ενέργειες εναντίον του προκατόχου του με το 31,5% στις εκλογές- -είτε με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είτε με την άρση της ασυλία του- η πολιτική ζωή θα ανατιναχθεί.
Αυτό ακριβώς δεν θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης -που έχει και το προηγούμενο του πατέρα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου- αντιλαμβανόμενος ότι θα πληγεί η χώρα και οι συνέπειες θα τον συμπαρασύρουν.
Αν κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση εξουδετερώνοντας στη Βουλή τη μεθόδευση Σαμαρά, ο Μεσσήνιος πολιτικός θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια ομάδα βουλευτών που ελέγχει- ως τώρα τουλάχιστον. Έτσι θα μεταφέρει την αναταραχή στον πυρήνα της ΝΔ και ίσως της κυβέρνησης.
Ωστόσο οι σχεδιασμοί Σαμαρά σκοντάφτουν στην αντίληψη που έχει για την άσκηση του ρόλου της η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και ειδικά ο εισαγγελέας Βασ. Πλιώτας, που δεν θα επιτρέψει εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε πολιτικά παιχνίδια και διευκόλυνση των ολισθηρών μεθοδεύσεων Σαμαρά από τη Δικαιοσύνη.
Το πιθανότερο είναι ότι η διενεργουμένη έρευνα από τον Αρειο Πάγο -μετά την περίεργη εμφάνιση Αγγελή που ξεπάγωσε και τη μήνυση Σαμαρά- θα αρχειοθετηθεί, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα του σκανδάλου Novartis.
Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο αποδίδεται πρόθεση να ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε θέματα προστασίας της πολιτικής ομαλότητας και της λειτουργίας του πολιτεύματος.
Όπως άλλωστε είχε ο πατέρας του μέσω του αείμνηστου Αντώνη Λιβάνη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις πιο σκληρές περιόδους των αναμετρήσεών τους. Ή παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Παπανδρέου επίσης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει αποστάσεις από τις αντιθέσεις που κλιμακώνονται στην κυβερνητική παράταξη. Αλλά σε περίπτωση πρωτοβουλιών του Κυρ. Μητσοτάκη για αποτροπή της πολιτικής όξυνσης από την ομάδα Σαμαρά θα ανταποκριθεί στο μέτρο που τον αφορά.
Για παράδειγμα προκειμένου να κλείσει οριστικά η διάθεση Σαμαρά να μεταβεί Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του -εφόσον ο Πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του.
Και από τις δυο πλευρές προκύπτει ότι οι σημερινοί πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής δεν προτίθενται να αφήσουν το δημόσιο βίο στο έλεος του εθνικιστή πρώην Πρωθυπουργού, που επιχειρεί να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής με τις μεθόδους που είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν.
Σ’ αυτό το σκηνικό πολλοί από τη ΝΔ θα σπεύσουν να παρακινήσουν και τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προστεθεί στον μηχανισμό απόκρουσης των μεθοδεύσεων εκτροπής από τον άνθρωπο που ο ίδιος ανέσυρε από την ανυποληψία, στην οποία είχε περάσει μετά το 1993, για να τον βρει στη συνεέχεια μπροστά του με αθέμιτες μεθοδεύσεις εναντίον του.
ΠΗΓΗ: Το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr