«Παρατηρητές της βίας»

 
«Παρατηρητές της βίας»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 16/06/16 - 10:37

Της Πηνελόπης Γαβρά

Αρθρογράφος: Πηνελόπη Γαβρά

Πολλές φορές με τα προβλήματα που βιώνουμε στην Ελλάδα, ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του κόσμου. Ενός κόσμου, που συνδέεται και τα γεγονότα του εξελίσσονται σε ντόμινο για όλες τις χώρες.

Ο κύκλος της βίας έχει ανοίξει για τα καλά. Και αν η απειλή που ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» θεωρείται ως εγκέφαλος αυτής της πρακτικής, είναι πλέον εμφανές ότι δεν περιορίζεται εκεί.

Μόλις πριν απο λίγα 24ωρα έγινε μια μαζική δολοφονία ανθρώπων, που διασκέδαζαν στο Ορλάντο, μια δολοφονία ενός ζευγαριού αστυνομικών στο Παρίσι, αλλά και μια δολοφονία ενός 14χρονου αγοριού από έναν συνομήλικό του στην Ελλάδα! Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε τα καθημερινά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας μεταξύ των χούλιγκανς από όλες τις χώρες της Ευρώπης, τους τραυματισμούς από τις διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά, την Μπόκο Χαράμ που «σαρώνει» στην Αφρική, τον πόλεμο στην Συρία, τις εκρήξεις στην Τουρκία και πολλά ακόμη.

Ειδικά τα επεισόδια στην Γαλλία με αφορμή το Euro, είναι το καλύτερο επιχείρημα σε όσους αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ένωση όχι την πολιτική ή την οικονομική, αλλά μιας υψηλότερης νοηματικά, αυτής των λαών.

Αποτελούμε όλοι μας κομμάτια ενός κόσμου που κάθε φορά «συγκλονίζεται», όμως λίγο μετά ξεχνάει. Ξεχνάει από πού προκλήθηκαν τα γεγονότα και κυρίως ξεχνάει το πώς οδηγούμαστε κάθε φορά σε πράξεις βίας. Αυτό στην ουσία σημαίνει, ότι δεν προβλέπουμε πλέον τα φαινόμενα, δεν κάνουμε κάτι για να τα αποφύγουμε. Γινόμαστε παρατηρητές.

Ίσως να φταίει και η απάθεια. Όταν καθημερινά βλέπεις τέτοιες εικόνες, αυτές σου γίνονται συνήθεια και τις προσπερνάς.

Έχουμε ξεχάσει απ' ότι φαίνεται τις αρχές και τις αξίες που οδηγούν τον κόσμο μπροστά, στο μέλλον.

Με την Αμερική σε προεκλογική περίοδο, την Ρωσία να αδιαφορεί και την Κίνα ...μακριά, μόνη προοπτική και λύση, καλείται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει το πολιτικό αλλά κυρίως το πολιτισμικό υπόβαθρο να «αμυνθεί» σε τέτοια φαινόμενα. Γιατί στην βία δεν απαντάς με βία, αλλά με εκπαίδευση, πολιτισμό, αρχές και αξίες.

Ο νέος Μεσαίωνας έχει καταφθάσει και προσπαθεί να εισβάλλει στις ζωές και τις ψυχές μας.

Το θέμα είναι αν θα μας νικήσει ή θα τον νικήσουμε.