Το αίτημα για διενέργεια πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να είναι τελείως ξεκομμένο από τον πολιτικό «αέρα», που δείχνει να φουσκώνει τα πανιά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Μπορεί, να είναι λίγο νωρίς για διθυράμβους στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα των επιγόνων του Ανδρέα Παπανδρέου από τις όποιες ευνοϊκές, πρώτες, δημοσκοπικές ενδείξεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει, ότι οι τελευταίες εξελίξεις, στο κόμμα αυτό, αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται, ότι την όποια αύξηση των ποσοστών του, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, θα την πετύχει «επαναπατρίζοντας» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα θα παλέψουν για το ποιο θα κυριαρχήσει πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Ήδη οι πρώτες ενδείξεις για την αλλαγή της στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν στην υπόθεση της διαγραφής του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή. Με την ανακοίνωση της είδησης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που είπαν ότι την διαγραφή έκανε ο… Νίκος Ανδρουλάκης!
Εννοώντας βέβαια, ότι στο σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα, για την «καρατόμηση» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε η λογική της ενδεχόμενης αρνητικής αντίδρασης των πιο συντηρητικών πασοκογενών ψηφοφόρων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ακραία τοποθέτηση του κ. Κουρουπλή
Όμως, ανησυχία για τον οιωνεί κίνδυνο της ανόδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχει και στην ΝΔ.
Είναι γεγονός, ότι η κυβερνητική παράταξη κέρδισε τις εκλογές στηριζόμενη και σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πολλά στελέχη, που πρόσκεινταν στον Κώστα Σημίτη και στον Βαγγέλη Βενιζέλο, βρίσκονται σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις.
Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ από την Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζει, ότι Σημίτης και Βενιζέλος στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην εσωκομματική διαμάχη του με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μπορεί η ΝΔ, δυόμιση χρόνια από την επικράτησή της, να απολαμβάνει μιας μοναδικής, για τα πολιτικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων, δημοσκοπικής αντοχής, διατηρώντας ένα προβάδισμα σχεδόν δεκά ποσοστιαίων μονάδων, όμως τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία, κυρίως για την διαχείρηση της πανδημίας και της ακρίβειας, έχουν αρχίσει να έρχονται..! Άσχετα αν και τα δύο αυτά προβλήματα είναι καθαρά εξωγενή.
Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική κόντρα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αφορά στην επικράτηση στην κεντροαριστερά, για την κυβέρνηση όμως η όποια αντιπαράθεσή της με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά τον πολυπόθητο εκλογικό στόχο του 38%, που χαρίζει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση!
Και για την επίτευξη αυτής της πολυπόθητης αυτοδυναμίας, οι πασοκογενείς ψήφοι είναι απαραίτητοι, (όπως βέβαια, απαραίτητη είναι και η διατήρηση των ψήφων από την βάση της, της παραδοσιακής δεξιάς).
Άρα, στα όποιες κινήσεις του -είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχει υπόψιν τις επιπτώσεις, που αυτές θα έχουν, στην αριστερή πτέρυγα ή στην δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
Ανάλογο πρόβλημα, βέβαια αντιμετωπίζει και ο Αλέξης Tσίπρας. Και τα δικά του ανοίγματα μπορεί να προσκρούσουν στην αντίδραση είτε της αριστερής, είτε της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μένει να αποδειχθεί -στην πράξη και όχι στις δημοσκοπήσεις- ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορέσει να εισπράξει -αυτός και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- τους απογοητευμένους από την κυβερνητική διαχείρηση, κυρίως, των προβλημάτων της ακρίβειας και της πανδημίας, αλλά και τους απογοητευμένους από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πως; Δίνοντας στην κοινωνία τη προσδοκία, ότι μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο από τα δύο μεγάλα κόμματα!
Και κάτι ακόμα: Επειδή «πολιτικό ταμείο» κάνουμε με τις εκλογές, όχι με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει άφθονος πολιτικός χρόνος μέχρι την επόμενη αναμέτρηση. Και επειδή τις εκλογές τις αποφασίζει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση, αν αυτές δεν γίνουν στην ώρα τους, ο χρόνος τους θα καθοριστεί ανάλογα με τα γεγονότα. Γεγονότα, που κατ’ αρχάς, θα εξυπηρετούν(;) την κυβέρνηση.
Πάντως, μέχρι στιγμής, κλίμα στη κοινωνία, που να επιζητεί ή να βλέπει λύση στα προβλήματα μέσω εκλογών, δεν φαίνεται να υπάρχει. Άσχετα δε, με την «παράδοση», που θέλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «πρέπει» να ζητούν εκλογές, δεν νομίζω, ότι βολεύει κάποια από αυτά να υπάρξει, τώρα, άμεσα, πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ευνοεί η συγκυρία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει χρόνο να δώσει το νέο του στίγμα.
Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν τις συνθήκες να «φλερτάρει» η κυβέρνηση με τις πρόωρες εκλογές, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η ΝΔ δείχνει- δημοσκοπικά πάντα- ότι είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Και ακόμα:
Για να προλάβει η κυβέρνηση την -όποια- άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία, λογικά, θα προέλθει, κυρίως, από άντληση ψήφων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και
Επιπλέον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να εισπράτει την όποια κυβερνητική φθορά.
Όμως είπαμε… Πολιτικά ο χρόνος είναι μεγάλος και τα γεγονότα μπορεί να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα,
Εν αναμονή της ανοίξεως, λοιπόν, που μπορεί να καθορίσει εξελίξεις…
Αλλιώς -πολιτική- υπομονή για ενάμιση χρόνο ακόμα..!
ΠΗΓΗ: news247.gr