Η εντυπωσιακή επιστροφή του Τζο Μπάιντεν

 
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Τζο Μπάιντεν

Ενημερώθηκε: 04/03/20 - 23:37

Του Έντουαρντ Λιους*

Αρθρογράφος: Έντουαρντ Λιους

Ηταν μια εντυπωσιακή Super Tuesday για τον Τζο Μπάιντεν. Τρεις ημέρες νωρίτερα δεν είχε κερδίσει καμιά προκριματική εκλογή. Τώρα έχει κερδίσει δέκα. Η έκταση της νίκης του στη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο έδωσε μια απάντηση σε ένα ερώτημα που βασάνιζε τους Δημοκρατικούς για μήνες: ποιος υποψήφιος είναι η ισχυρότερη εναλλακτική λύση έναντι του Μπέρνι Σάντερς;

Μέσα σε 48 ώρες, δύο από τους τρεις κεντρώους ανταγωνιστές του Μπάιντεν - ο Πιτ Μπούτετζετζ και η Εϊμι Κλόμπουσαρ - αποσύρθηκαν από τη μάχη και πήραν το μέρος του. Ο τρίτος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Το ζήτημα τώρα είναι αν ο Μπάιντεν θα μπορέσει να διατηρήσει το momentum για να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την πολιτεία της Ουάσινγκτον, ενδεχομένως και το Μίσιγκαν. Αγνωστο παραμένει αν θα του κάνει καλό η υποστήριξή του από τον Μπλούμπεργκ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της χθεσινής βραδιάς - και πιθανότατα η μεγαλύτερη αποτυχία στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική. Ποτέ ως τώρα ένας υποψήφιος δεν είχε ξοδέχει τόσο πολλά χρήματα για τόσο λίγους εκλέκτορες. Το μόνο που κέρδισε ο Μπλούμπεργκ αφού ξόδεψε μισό δισεκατομμύριο δολάρια είναι η Αμερικανική Σαμόα - και δεν είναι καν πολιτεία.

Ενδεχόμενη ανοιχτή υποστήριξη του Μπλούμπεργκ προς τον Μπάιντεν μπορεί να ενεργοποιήσει τη βάση του Μπέρνι Σάντερς για τις αναμετρήσεις που έρχονται. Είναι σαφές όμως ότι το κλίμα έχει αλλάξει στη μάχη των Δημοκρατικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιστροφή του Μπάιντεν άρχισε την περασμένη Τετάρτη, όταν τον υποστήριξε ο Τζιμ Κλάιμπερν, ένας βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα με μεγάλο κύρος. Όταν ακούς τον Κλάιμπερν να μιλάει θυμάσαι ότι η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση - και όχι αντικείμενο της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας.

Η αμερικανική πολιτική έχει αλλάξει από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η παρέμβαση του Κλάιμπερν έγινε εννιά ώρες πριν από την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ για τον κορωνοϊό. Αφού πρώτα υποβάθμισε τον κίνδυνο, ο αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε στη συνέχεια τη διαχείριση του προβλήματος στον αντιπρόεδρο Πενς. Η αλληλουχία των γεγονότων σίγουρα βοήθησε τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει να επιδείξει τη μεγάλη του πείρα. Η διακριτική ανάμιξη του Μπαράκ Ομπάμα, που έπεισε τον Μπούτετζετζ να υποστηρίξει τον Μπάιντεν, έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της.

Τι θα γίνει λοιπόν τώρα; Ο Σάντερς δεν κάνει πίσω. Η μάχη θα είναι σκληρή. Δυο πράγματα όμως είναι σαφή. Το πρώτο είναι ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους εναντίον του Μπάιντεν. Η Ουκρανία θα επιστρέψει στο προσκήνιο και ο Ρούντι Τζουλιάνι στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Το δεύτερο είναι ότι το νέο σύνθημα του Δημοκρατικού Κόμματος είναι «ευπρέπεια». Οι συνώνυμοι όροι περιλαμβάνουν την «αξιοπρέπεια» και την «ενσυναίσθηση». Ο Σάντερς συνέβαλε στη μετατόπιση του κόμματος προς τα αριστερά. Οι θέσεις του Μπάιντεν για την οικονομία και το κλίμα βρίσκονται σαφώς πιο αριστερά από εκείνες της κυβέρνησης Ομπάμα στην οποία υπηρέτησε. Αλλά η νέα λέξη που κυριαρχεί είναι η ευπρέπεια. Ο νικητής αυτής της Τρίτης ήταν ο Μπάιντεν. Και οι χαμένοι ήταν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Μπλούμπεργκ και ενδεχομένως ο Τραμπ.

*Έντουαρντ Λιους είναι αρθρογράφος των Financial Times

ΠΗΓΗ: Financial Times via ΑΠΕ-ΜΠΕ