Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν πήγε καλά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, άκουσε τις δυσάρεστες διαπιστώσεις του κ. Πομπέο, ο οποίος -σύμφωνα με τις προηγούμενες γραπτές και δημόσιες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- θεωρεί προκλητικές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα «ύδατα» της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η συνομιλία των δύο υπουργών αφιερώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τα δύο θέματα αυτά πάνε …«πακέτο» και έτσι πρέπει να τα βλέπουν και στην Αθήνα.
Ο Τούρκος υπουργός υπονόησε ότι με τον κ. Πομπέο ασχολήθηκαν πρωτίστως με τη Λιβύη. Αυτό δεν είναι η αλήθεια. Μίλησαν βεβαίως και για τη Λιβύη, όπου και εκεί η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Mάλιστα, αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση εκνευρίζει πολύ τον κ. Πομπέο, που είναι πολιτικός και αξιωματούχος της παλαιάς φρουράς, από αυτούς που θεωρούν τη Ρωσία αιώνιο εχθρό.
Η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας τα λέει όλα. Ο κ. Πομπέο θεωρεί επείγουσα την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ και πάει μέχρι τη Λιβύη. Σε όλες αυτές τις κρίσεις πρωταγωνιστεί η κατοχική δύναμη και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε περισσότερα.
Απ’ εκεί και πέρα φέρεται να εξήγησε ότι η Αμερική δεν μπορεί να ανεχθεί πόλεμο μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Και φέρεται να τόνισε στον κ. Τσαβούσογλου ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να εισέλθουν σε ένα διάλογο για να συζητήσουν τα θέματα που τους χωρίζουν.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξήγησε στον κ. Πομπέο ότι η μόνη διαφορά με την παραβατική Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες και τίποτα άλλο. Του παρουσίασε και τους σχετικούς χάρτες. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι θέτουν πάρα πολλά θέματα, περισσότερα από δέκα, και όπως καταλαβαίνει ο καθένας το κάνουν, θέτουν όλες αυτές τις παράλογες απαιτήσεις τους, για να τορπιλίσουν το διάλογο.
Μία άλλη άποψη είναι ότι οι Τούρκοι επιμένουν στις ανεδαφικές θέσεις του, για να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει και άλλα θέματα. Δεν πήραν το μάθημα τους από τον Έβρο και στη συνέχεια στο Αιγαίο.
Σημειώνουμε ότι στη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται αυτό που διαβάζαμε πάντα στις αμερικανικές ανακοινώσεις. Ότι είναι δύο φίλες χώρες με κοινά συμφέροντα και άλλα παρόμοια. Ενώ στη δήλωση για τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, η αναφορά ήταν ρητή.
Αν αναλύσει κανείς τις δηλώσεις του θυμωμένου Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση, εξάγει εύκολα το συμπέρασμα ότι δεν του άρεσαν όσα άκουσε από τον κ. Πομπέο. Στην ουσία, μέσα στην παράνοια του, παρουσιάζει τον Αμερικανό υπουργό να συμφωνεί με τις ελληνικές θέσεις, με τη μαύρη, όπως είπε, προπαγάνδα των Ελλήνων.
Αντιλαμβανόμαστε ότι κ. Πομπέο μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του όσα άκουσε από τον κ. Δένδια στη Βιέννη. Λογικό είναι να τα μετέφερε διότι αυτός ήταν ο στόχος. Η Αμερική ήδη μεσολαβεί μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Και η μεσολάβηση αποσκοπεί μόνο στο διάλογο. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τον πόλεμο, που σχεδιάζει η Τουρκία, και μάλιστα με απόλυτο τρόπο. Ο Τσαβούσογλου σίγουρα πήρε το μήνυμα…
Ο κ. Πομπέο επέστρεψε στην Ουάσιγκτον. Ήδη είχε συνάντηση με το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και τώρα αναμένουμε την ενημέρωση του Αμερικανού υπουργού στον πρόεδρο Τραμπ. Τη Δευτέρα ο κ. Τραμπ απουσίαζε σε προεκλογική περιοδεία, οπότε εικάζουμε ότι η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Συνήθως βρίσκονται για γεύμα Δευτέρα ή Τρίτη, κάθε εβδομάδα.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εισήγηση του κ. Πομπέο, αλλά αν μου επιτρέπεται μία πρόβλεψη, νομίζω πως θα προτείνει στον Αμερικανό Πλανητάρχη να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Τραμπ είπε πάλι καλά λόγια για τον «συνέταιρο» του πρόεδρο της Τουρκίας στην προσπάθεια του να κτυπήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος από την πλευρά του παρουσίασε τον πραγματικό Ερντογάν. Είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, υποστήριξε. Πόσο δίκιο έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και πόσο άδικο ο Ταγίπ Ερντογάν…
Για τους Αμερικανούς, ο διάλογος είναι μονόδρομος. Θα αποδεχθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας την αμερικανική συμβουλή; Χλωμό, το βλέπουμε, για την ώρα, διότι ο κ. Τραμπ συνεχίζει να υποθάλπτει την αδιαλλαξία του…
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com