Υπογράφτηκε η «Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής» (LOA) για τα 35 ελικόπτερα UH-60M Black Ηawk της Αεροπορίας Στρατού – Σε χρόνο ρεκόρ προχώρησε η συμφωνία!

 
Υπογράφτηκε η «Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής» (LOA) για τα 35 ελικόπτερα UH-60M Black Ηawk της Αεροπορίας Στρατού

Ενημερώθηκε: 05/04/24 - 19:28

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Υπογράφτηκε στις 5 Απριλίου η «Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής» (Letter of Offer & Acceptance/LOA) για την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Ηawk της Αεροπορίας Στρατού και έτσι σε χρόνο ρεκόρ μόλις 367 ημερών προχώρησε η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ (FMS)!

Εκτός από το ελικόπτερο, στην διαμόρφωση “green” με τον βασικό εξοπλισμό για ελικόπτερο γενικής χρήσεως/εφόδου, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, ανταλλακτικά, εργαλεία, βιβλιογραφία/ manuals και εγγύηση δύο ετών, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωματώσεως των ελικοπτέρων στην Αεροπορία Στρατού. Συνολικό κόστος όλων αυτών φτάνει τα 1,149 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιγραμματικά η LOA, που υπογράφτηκε, από ελληνικής πλευράς από τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο ΠΝ, περιλαμβάνει τα εξής:

-31 ελικόπτερα γενικής χρήσεως/εφόδου για την Αεροπορία Στρατού

-4 Ειδικών Επιχειρήσεων για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)

-Διαμόρφωση “green” με τον βασικό εξοπλισμό για ελικόπτερο γενικής χρήσεως/εφόδου

-Με 40 συστήματα αυτοπροστασίας (35+5 αμοιβά)

-2 χρόνια εγγύηση των Αμερικανών

-5 χρόνια στη συνέχεια «Εν Συνεχεία Υποστήριξη» (Follow-On-Support/FOS)

Με το ελικόπτερο αυτό η Αεροπορία Στρατού εισέρχεται σε μία νέα εποχή, καθώς θα αποσυρθεί ένα ελικόπτερο – θρύλος, το UH-1H Huey, μετά από σπουδαία υπηρεσία 50 ετών, για να ενταχθεί στο οπλοστάσιό της ένα άλλο ελικόπτερο θρύλος, με 20 εκατ.ώρες πτήσεως ως τώρα, από τις οποίες περίπου 5 εκατ.ώρες σε πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από χρήστες σε 35 χώρες, το UH-60M Blackhawk, ενώ έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Blackhawk όλων των εκδόσεων.

Όπως μας έλεγε υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινωνήσαμε πριν από λίγη ώρα, μετά από αυτήν την εξέλιξη (δηλαδή την υπογραφή της LOA) το επόμενο βήμα είναι η εντός των προσεχών ημερών καταβολή της συμφωνηθείσας προκαταβολής για να ξεκινήσει και τυπικώς και βάσει του νόμου και της συμφωνίας να μετρούν οι χρόνοι παραδόσεως και εξελίξεως του προγράμματος. Αμέσως μετά θα πάρουν σειρά για διαπραγμάτευση η επόμενη – δεύτερη ουσιαστικώς – FOS (μετά τα 2 χρόνια εγγύηση και την πρώτη 5ετή FOS, δηλαδή μετά από τα πρώτα 7 χρόνια), ώστε να υπάρχει συνεχόμενη αλληλλοκάλυψη και να μην υπάρχει ούτε μέρα «κενή» από πλευράς διαθέσιμων ανταλλακτικών άρα και συντηρήσεως, καθώς και η συμφωνία για τον ειδικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί για τα τέσσερα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων για τους κομάντος της ΔΕΠ.

Μετά τη σημερινή υπογραφή της LOA ο κ. Paul Lemmo, πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky, που ανήκει πλέον στον Όμιλο της Lockheed Martin, δήλωσε τα εξής: «Η τελευταία γενιά ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk θα συμβάλει στη συνέχιση του εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και ως αξιόπιστο μέσο θα χρησιμοποιηθεί για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Διεθνούς Επιχειρηματικής Αναπτύξεως της Lockheed Martin για την Ελλάδα, δήλωσε τα εξής: «Είναι τιμή μας να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους. Το Black Hawk είναι η καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πεδίο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόκτηση των 35 UH-60M Blackhawk «ομογενοποιείται» - κατά το δυνατόν – σε διακλαδικό επίπεδο ο στόλος των ελικοπτέρων, καθώς υπάρχουν τα Sikorsky S-70B/-6 Aegean Hawk και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R Romeo ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ, ενώ όλοι αυτοί οι προαναφερθέντες τύποι έχουν κοινούς κινητήρες με τα επιθετικά ελικόπτερα Apache/Longbow Apache επίσης της Αεροπορίας Στρατού, γεγονός που δημιουργεί πλήθος από επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχειρίσεως και υποστηρίξεως ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά, βασικά, χαρακτηριστικά.

Τέλος, αλλά όχι και τελευταίο, για την προώθηση του προαναφερθέντος προγράμματος των Blackhawkστο χρόνο ρεκόρ των 367 ημερών (ένα χρόνο και δύο ημέρες) από τότε που στάλθηκε το πρώτο LOR μέχρι σήμερα που υπογράφτηκε η LOA και ξεκίνησε να «τρέχει» ουσιαστικώς το πρόγραμμα, υπήρξε μία συνέχεια σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικών ηγεσιών. Διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (Ν.Παναγιωτόπουλος – Νίκος Δένδιας) και στρατιωτικών στο ΓΕΕΘΑ (Στρατηγοί Κ.Φλώρος – Δ.Χούπης) και ΓΕΣ (Στρατηγοί Χ.Λαλούσης, Α.Χουδελούδης και Αντιστράτηγος Γ.Κωστίδης) έκριναν το πρόγραμμα ως ύψιστης προτεραιότητος και το προχώρησαν ασμένως, ενώ και οι κρίσιμοι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες (ΓΔΑΕΕ, ΔΑΣ/ΓΕΣ κλπ) παρέμειναν οι ίδιοι που ήταν άριστοι γνώστες του θέματος, συντελώντας έτσι την ταχύτατη προώθησή του. Και βεβαίως, όπως γίνεται ΠΑΝΤΑ σε παρόμοιες περιπτώσεις η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΚΥΣΕΑ, που ήταν θετικοί.        

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ