Ξεκίνησε η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΠΝ στο Αιγαίο

 
Ξεκίνησε η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΠΝ στο Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 26/02/21 - 01:15

Σε εγρήγορση βρίσκονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της μεγάλης τουρκικής άσκησης με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Matan), που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου, αλλά και της παρουσίας στο Αιγαίο του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ.

Η άσκηση θα διεξήχθη στο Αιγαίο και στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία των τούρκων θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται τότε για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.

Λόγω της τουρκικής άσκησης το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο, αποστέλλοντας ένα σημαντικό αριθμό πλοίων που θα παρακολουθούν διακριτικά κάθε τουρκική κίνηση αλλά και για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει από την τουρκική πλευρά που θα θίγει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Συνεχής επιτήρηση, αυξημένα αντανακλαστικά και ψυχραιμία είναι οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στα πληρώματα των πλοίων καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στήσει σκηνικό έντασης όπως έκανε πριν από δύο μέρες με τις καταγγελίες για δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά F-16.

Η Τουρκία δείχνει να ψάχνει τρόπους να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση και να τινάξει στον αέρα τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών ,που είναι να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, αλλά η Ελλάδα ξέρει τον τρόπο, όπως έδειξε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο και το καλοκαίρι με το Όρουτς Ρέις, να αποφεύγει τις παγίδες της Άγκυρας.