Με τρία διαδοχικά δελτία τύπου του ΓΕΕΘΑ πληροφορηθήκαμε με αρκετή έκπληξη και πολύ ενδιαφέρον τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε τρία διαφορετικά μέρη της περιοχής άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας (Βαλκάνια, Καύκασος, Μέση Ανατολή), από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 ως την Παρασκευή 9 του μηνός, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών!
Ας δούμε κατ’αρχάς τα στοιχεία του ρεπορτάζ και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε την «έκπληξη» αλλά και το «ενδιαφέρον» μας, που εκφράσαμε στον πρόλογό μας.
Πρώτο, το διάστημα 5-7 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ εκπαίδευση σε θέματα Τυποποίησης και Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών, σε αντικείμενα για τη διασύνδεση Αμυντικού Σχεδιασμού και Τυποποίησης NATO, με παρουσίαση του Ελληνικού μοντέλου και βέλτιστων πρακτικών. Όπως σημειωνόταν από το ΓΕΕΘΑ «Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων του ΓΕΕΘΑ που έχουν σκοπό την συνδρομή της Χώρας μας στο Μαυροβουνιο ως προς την προσαρμογή του στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και την προβολή της εξειδίκευσης και του ηγετικού ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός της Συμμαχίας σε θέματα Τυποποίησης και Αμυντικού Σχεδιασμού».
Δεύτερο, το διάστημα 5-7 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεγάλης διμερούς διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα-12», πραγματοποιήθηκε η συνδυασμένη κύρια και τελική σύσκεψη σχεδίασης στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Βάσης Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων Αιγύπτου, Ελλάδος, καθώς και της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας ως προσκεκλημένων χωρών. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων και ο τελικός συντονισμός της άσκησης, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, με την από ελληνική πλευράς σημαντικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων αυτών.
Τρίτο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «NOBLE PARTNER 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Βάση Vaziani στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με την συμμετοχή συνολικά 20 Χωρών (Ελλάδα, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Γερμανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Λιθουανία, Μολδαβία, Oυγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία). Η άσκηση αυτή ήταν «μετά στρατευμάτων» και διοργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και το Στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) και αποσκοπούσε στην επαύξηση της ετοιμότητας, των αποτρεπτικών δυνατοτήτων, της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων και την προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με επιτελή της νεοσυγκροτηθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και με διμοιρία ακροβολιστών - ελεύθερων σκοπευτών και επιτελείς της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.
Τι συμπέρασμα προκύπτει από όλα αυτά;
«Έκπληξη» γιατί ξέρουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τρέχουν συνεισφέροντας σε καθημερινή βάση στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στη Θράκη, στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών επικουρικά της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στις αεροπυροσβέσεις και στην επιτήρηση των δασών, επικουρικά του Πυροσβεστικού Σώματος, σε σεισμούς, πλημμύρες κλπ, εντούτοις δηλώνουν «παρούσες» και στα σημεία στρατηγικού μας ενδιαφέροντος συμμετέχοντας έτσι εμπράκτως ΚΑΙ στη διαμόρφωση και υλοποίηση της Στρατιωτικής Διπλωματίας. Και στην παρουσία της Ελληνικής Σημαίας και προσωπικού στις προαναφερθείσες περιοχές, τόσο συμβολικά όσο και επιχειρησιακά «επί του πεδίου». Και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα Βαλκάνια, η εκπαίδευση των Μαυροβούνιων σε θέματα τυποποίησης ΝΑΤΟ, υποδηλώνει αφενός το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των Ελληνικών Ε.Δ., αφετέρου την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ, ώστε η Ελλάδα να εκπαιδεύσει ένα από τα νεότερα μέλη της Συμμαχίας. Και αφήνουμε όλα τα «υπόλοιπα» που δεν φαίνονται μεν, αλλά είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ!
Στον Καύκασο, το «μαλακό υπογάστριο» ανέκαθεν της Ρωσίας αλλά και η άμεση γειτνίαση με την Τουρκία, επιβάλλουν την ελληνική παρουσία εκεί, όχι βεβαίως με στόχο «να μπούμε στο μάτι» της Ρωσίας, αλλά κυρίως για «να μην παίζει μόνη μπάλα» η Άγκυρα.
Στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, η διεθνής, διακλαδική, άσκηση «Μέδουσα-12» ξεκίνησε αρχικά ως ελληνο-αιγυπτιακή και τώρα έχουν προστεθεί τόσο η Κύπρος, όσο και η Σαουδική Αραβία. Δύο πράγματα αξίζει να επισημανθούν εδώ: Αφενός η ενιαία προστασία των συμφωνηθέντων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των δύο χωρών και αφετέρου η πρόταση που πολύ συζητείται για ενιαία υποψηφιότητα Ελλάδος – Αιγύπτου – Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030! Για να γίνουν όλα αυτά αύριο, ξεκινούν από την κοινή στρατιωτική παρουσία και δράση ΣΗΜΕΡΑ.
«Ιχνηλάτης»