Η 78η επέτειος από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παραδόσεως των Στρατευμάτων Κατοχής στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη στους Συμμάχους, στις 8 Μαΐου 1945, γιορτάστηκε χθες στη Σύμη, με σειρά εκδηλώσεων, όπου την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και τρισαγίου στην Μνήμη των πεσόντων υπέρ των αγώνων του Έθνους χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του νησιού , ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας και παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων με παραδοσιακές φορεσιές.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που τον συνόδευε, καθώς και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού κυρία Σάκη Κυπραίου, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες της Σύμης για την σημαντική προσφορά τους προς το νησί, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η ανακήρυξή τους έγινε από το Δήμαρχο Σύμης Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων αυτών, ο ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ και οι άλλοι επίσημοι επισκέφθηκαν την κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Σύμης, όπου συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη και το πλήρωμά της και συνομίλησαν μαζί τους.
Αυτά ως προς το σκέλος της ειδησεογραφίας και του γεγονότος, γιατί άλλος είναι ο σκοπός του σημειώματος αυτού.
Πρώτο, ιστορικά, με τον εορτασμό της 78ης επετείου ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι από την ελληνική επικράτεια οι τελευταίοι Γερμανοί, γιατί αυτοί ήταν οι κατακτητές που συνυπέγραψαν το προαναφερθέν Πρωτόκολλο Παραδόσεως, αφού η Φασιστική Ιταλία είχε παραδοθεί από το Σεπτέμβριο του 1943 και τα ως τότε υπό τον έλεγχό της εδάφη περιήλθαν όχι πάντα με ειρηνικό τρόπο στους Γερμανούς, παραδόθηκαν την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ημέρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παραδόθηκαν και οι τελευταίοι συμπατριώτες τους στο Βερολίνο και έληξε και τυπικά ο Β’ΠΠ.
Αυτό καλό είναι να εορτάζεται, να τιμάται η επέτειος και η Μνήμη των νεκρών ανδρών του «Ιερού Λόχου» και του Πολεμικού Ναυτικού μας (τότε «Βασιλικό Ναυτικό»), που χάρη στους αγώνες και τη θυσία τους κράτησαν αυτά τα προαιώνια ελληνικά νησιά ενωμένα στον εθνικό κορμό. Θυμίζουμε ότι τα νησιά αυτά εποφθαλμιούσε από τότε η Τουρκία η οποία είχε παραμείνει επιτηδείως ουδέτερη μέχρι τον Φεβρουάριου του 1945, οπότε και κήρυξε τυπικώς τον πόλεμο κατά της Ναζιστικής Γερμανίας, χωρίς ωστόσο ποτέ να στείλει στρατεύματά της να πολεμήσουν στο πλευρό των Συμμάχων ή να ρίξει έστω ΜΙΑ σφαίρα εναντίον τους!
Δεύτερο, πολιτικά, με τη χθεσινή παρουσία στο νησί τόσο του ΥΕΘΑ όσο και του Α/ΓΕΕΘΑ αποδείχτηκε «εν τοις πράγμασιν» ότι τα Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν «ουδετεροποιήθηκαν», όπως υποστήριζαν κάποιοι επειδή την περίοδο των εορτών του Πάσχα δεν το επισκέφθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΘΑ, όπως συνηθιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεν Α/ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί επί διήμερο μονάδες και σχηματισμούς της Θράκης για ευχές, ενώ τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, και ΟΛΑ τα νησιά της ζώνης ευθύνης της ΑΣΔΕΝ στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ο Διοικητής του προαναφερθέντος Σχηματισμού Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου.
Και αν θέλει κάποιος «να το πάει και πιο πέρα», οι επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ στη Σύμη, λιγότερο από μία εβδομάδα από τις κρίσιμες τουρκικές εκλογές και στο ιστορικό περίγραμμα που περιγράψαμε, εκπέμπει και αυτή το δικό της πολιτικό/διπλωματικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Προς το εσωτερικό, καθότι διανύουμε και εμείς προεκλογική περίοδο, το εξωτερικό προς φίλους και συμμάχους για να ξέρουν ΠΟΤΕ έφυγαν και από την Ελλάδα οι τελευταίοι Ναζί Γερμανοί, αλλά ΚΑΙ προς την Τουρκία.
Και όποιος κατάλαβε τα μηνύματα αυτά, τα κατάλαβε!