Στην ολομέλεια της Βουλής θα πάει σήμερα το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας .
Χθες με την ευρύτερη πλειοψηφία της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής οι συμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι επιπλέον μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belharra και σύγχρονες τορπίλες «βαρέως τύπου» για τα υποβρύχια.
"Αυτές οι συμβάσεις ικανοποιούν τους βασικούς όρους, γίνονται με αίσθηση κατεπείγοντος μετά από πολλή δουλειά. Είναι εντατική η προσπάθεια για επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θωρακίζουμε την Πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς." ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απο το βήμα της Βουλής,
Οι φρεγάτες Belharra
Πρόκειται για τρεις επί μέρους συμβάσεις, μία για τις φρεγάτες, μία για τον οπλισμό τους και μία για την εν συνεχεία υποστήριξή τους και αφορούν την πρόσκτηση 3 φρεγατών Βelharra με δικαίωμα προαίρεσης για μία επιπλέον 4η.
Το συνολικό κόστος της συμβάσεως, ανέρχεται με τις κρατήσεις στα περίπου 3,200 δις.ευρώ. Αν ενεργοποιηθεί εγκαίρως το δικαίωμα προαιρέσης και για την 4η φρεγάτα Belharra αυτή θα κοστίσει με συμφωνημένες από τώρα τιμές, 720 εκατ.ευρώ και επιπλέον άλλα 200 εκατομμύρια για τον οπλισμό της και με χρόνο παράδοσης το 2027.
Η πρώτη φρεγάτα σε διαμόρφωση «γαλλικού ναυτικού» θα παραδοθεί στις 31 Μαρτίου 2025. Η 2η επίσης με διαμόρφωση «γαλλικού ναυτικού» στις 31 Οκτωβρίου 2025. Η 3η σύμφωνα με πληροφορίες θα παραδοθεί σε «ελληνική διαμόρφωση», με πιο βαρύ οπλισμό στις 31 Οκτωβρίου 2026.
Οι διαφορές «γαλλικής/ελληνικής» διαμόρφωσης επικεντρώνονται στο ότι η ελληνική έκδοση έχει επιπλέον αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα RAM, 16 επιπλέον κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος ASTER-30 Blk.1NT, συνολικώς 32 βλήματα έναντι 16 των γαλλικών, καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας AAW DLS (εκτοξευτών φωτοβομβίδων/ αεροφύλλων).
Το 2027 οι 2 πρώτες Belharra που θα έχει παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αναβαθμιστούν στην Ελλάδα.
Τα Rafale
Όσον αφορά στα 6 νέα μαχητικά Rafale F3, 4 μονοθέσια και 2 διθέσια, εγκρίνεται επιπλέον παρτίδα 48 κατευθυνομένων βλημάτων αέρος-αέρος MICA, πρόσθετος εξοπλισμός και σύστημα αποστολής, ανταλλακτικά, επίγειος εξοπλισμό υποστηρίξεως και τεχνική βιβλιογραφία για τα πρόσθετα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικής αξίας 1.092.300.000 ευρώ.
Τα πρώτα έξι Rafale που προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης τον περασμένο μήνα φέρουν όλο τον προηγμένο εξοπλισμό. Τα συστήματα αυτοπροστασίας και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, που προσφέρει εμβέλεια απείρως μεγαλύτερη των σημερινών δυνατοτήτων των μαχητικών που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και τη συγκριτικά ανώτερη δυνατότητα αποκάλυψης όλων των δυνητικών στόχων. Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2022, όταν θα παραληφθούν ακόμη έξι Rafale από τα συνολικά 24 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 20 πιλότων στον χειρισμό των γαλλικών μαχητικών.
Οι τορπίλες «βαρέως τύπου»
Οι 44 τορπίλες προορίζονται για τον εξοπλισμό των τεσσάρων νέων, υπερσύγχρονων, υποβρυχίων Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», καθώς και του μοναδικού αναβαθμισμένου Type-209AIP «ΩΚΕΑΝΟΣ». Πρόκειται για την Seahake Mod.4, είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση της τορπίλης, συνολικού κόστους 112 εκατ.ευρώ, μαζί με όλες τις προσαυξήσεις. Ο Υπουργός Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα αυτό ως «τη μεγάλη μικρή νίκη» καθώς όπως είπε «είναι απορία μου πως δεν είχε εγκριθεί αυτό το πρόγραμμα, αυτού του μικρού σχετικώς κόστους, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσα χρόνια».