Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) του Στρατού Ξηράς

 
Σε μία νέα επιχειρησιακή εποχή εισέρχεται το Όπλο των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Ξηράς, που επιχειρεί ως γνωστόν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη του (UAV), μετά τη δημοσιοποίηση στο λογαριασμό της στο Twitter της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως και Προμηθειών του NATO (NSPA), ότι η Ελλάδα προχώρησε στην προμήθεια UAV τύπου Patroller της γαλλικής εταιρείας Safran.    Στην προαναφερθείσα ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός των συστημάτων UAV που θα αποκτηθούν, ούτε το κόστος αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεών

Ενημερώθηκε: 23/06/23 - 01:33

Σε μία νέα επιχειρησιακή εποχή εισέρχεται το Όπλο των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Ξηράς, που επιχειρεί ως γνωστόν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη του (UAV), μετά τη δημοσιοποίηση στο λογαριασμό της στο Twitter της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως και Προμηθειών του NATO (NSPA), ότι η Ελλάδα προχώρησε στην προμήθεια UAV τύπου Patroller της γαλλικής εταιρείας Safran.

Στην προαναφερθείσα ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός των συστημάτων UAV που θα αποκτηθούν, ούτε το κόστος αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεών τους στον Ελληνικό Στρατό.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και επισήμως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που επίσης δεν αναφέρει κανένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία (αριθμό συστημάτων, κόστος αποκτήσεως και χρονοδιάγραμμα παραδόσεων), υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για αναβάθμιση των υπαρχόντων UAV Sperwer» (και όχι αγορά νεότερων), όπως είναι το νοηματικά και ουσιαστικά ορθό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το UAV Patroller έχει επιλεγεί ήδη από τη Γαλλία ως ο αντικαταστάτης των UAV Sperwer, με το σχετικό συμβόλαιο να έχει υπογραφεί τον Απρίλιο του 2015 για την προμήθεια 14 Patroller, έξι επίγειων σταθμών ελέγχου, υλικών και υπηρεσιών υποστηρίξεως, συνολικού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμφώνως με την ανακοίνωση της NSPA, «…η αναβάθμιση των ελληνικών drones σε Patroller θα επιτρέψει στον Ελληνικό Στρατό να εκτελέσει ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών επιτηρήσεως, από την υποστήριξη φίλιων χερσαίων δυνάμεων έως θαλάσσια επιτήρηση και την παρακολούθηση συνόρων».

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 6 συστήματα, αποτελούμενα έκαστο από έναν επίγειο σταθμό διαχειρίσεως των πληροφοριών και 4 UAV Sperwer. Η προμήθεια των πρώτων δύο συστημάτων Sperwer, συνολικού κόστους 25 εκατ.ευρώ, πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική εταιρεία SAGEM, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Safran Electronics & Defense, το 2002.

Ακολούθως, το 2006, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προχώρησε στην απόκτηση άλλων δύο συστημάτων, ενώ αργότερα ενεργοποίησε και το «δικαίωμα προαιρέσεως» (option) για άλλα δύο συστήματα, έτσι έχουμε σήμερα έξι συστήματα συνολικώς, ηλικίας 21 ετών των παλαιοτέρων, γεγονός που σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, καθιστούσαν μονόδρομο ουσιαστικών την αναβάθμιση των συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια ο Ελληνικός Στρατός είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των UAV Sperwer, με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ να έρχεται σε συνεννόηση με τη NSPA του ΝΑΤΟ και αυτή με τη σειρά της να υπογράφει την προαναφερθείσα συμφωνία με την εταιρεία Safran.

Ως προελέχθη δεν έχουν εισέτι ανακοινωθεί τα επί μέρους κρίσιμα στοιχεία της συμφωνίας, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η «αναβάθμιση» (ή αγορά) των UAV Patroller προς αντικατάσταση των UAV Sperwer, θα είναι της τάξεως των 50 εκατ.ευρώ περίπου.

Το UAV Patroller εντάσσεται στην κατηγορία των Μεσαίου Υψομέτρου Μεγάλης Αντοχής (MALE) UAV, καθώς μπορεί να επιχειρεί για 14 ώρες συνεχώς, σε ύψος 16.000 ποδών, ενώ, συμφώνως με την κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες από 100 έως 200 χιλιόμετρα, με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών, μεταξύ των οποίων και εξωτερικά φορτία αναρτημένα σε πτερυγικούς φορείς οπλισμού! Το Patroller μπορεί να δεχθεί και να διαβιβάσει πληροφορίες και δεδομένα σε αποστάσεις έως 200 χιλιόμετρα ή έως 1.000 χιλιόμετρα, μέσω δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών.

Με αυτά τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά το UAV Patroller μπορεί να εκτελεί αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και στοχοποίηση εχθρικών θέσεων, επιχειρώντας τόσο σε πολεμικές επιχειρήσεις, όσο και σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφαλείας και θαλασσίας επιτηρήσεως.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στα 21 χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας του UAV Sperwer από τον Ελληνικό Στρατό έχει σημειωθεί μία απώλεια αεροοχήματος, όταν προ ετών χρησιμοποιήθηκε κατά την καταδίωξη των Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων και καταστράφηκε κατά την προσγείωσή του σε βραχώδες έδαφος. Επομένως, και μέχρι να αποκτήσει η ΕΛΑΣ τα δικά της UAV, ο Στρατός χρησιμοποιούσε τα UAV Sperwer και σε τέτοιου είδους αποστολές, πολύ περισσότερο τώρα με κατακόρυφα αυξημένο το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών σε ξηρά και θάλασσα από την Τουρκία!

Το Patroller, που θα αντικαταστήσει τα Sperwer, αναμένεται να ενταχθούν στη δύναμη του 1ου και 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ (Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επιτηρήσεως), όπου ανά ένα είναι προσανατολισμένο να επιχειρεί στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΕΝ και του Δ Σώματος Στρατού καλύπτοντας ανάγκες συλλογής πληροφοριών, επιτηρήσεως, αναγνωρίσεως και στοχοποιήσεως επ’ ωφελείας του Πυροβολικού Μάχης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ