Δίστομο και Καλάβρυτα, τόποι που χτυπήθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί και σύμβολα του αγώνα για Μνήμη, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τα θύματα των σφαγών, 98 σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι λευκές στολές των Ναυτικών Δοκίμων, από 49 σε κάθε αποστολή, γέμισαν τις δύο Μαρτυρικές κωμοπόλεις της Βοιωτίας και της Αχαΐας αντίστοιχα και έδωσαν ένα μήνυμα ότι οι νέοι δεν ξεχνούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πως η Ειρήνη. είναι ένα από τα υπέρτερα αγαθά που υπηρετείται και μέσα από την υπεράσπιση και την ενίσχυση της άμυνας της Πατρίδας.
Στο Δίστομο, οι σπουδαστές ανέβηκαν στον Λόφο του Μαυσωλείου Θυμάτων Ναζισμού και προσκύνησαν στο Οστεοφυλάκιο των 228 σφαγιασθέντων Διστομιτών, το μοναδικό Ολοκαύτωμα που διατηρεί τα οστά των νεκρών.
Μάλιστα έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα συντήρησης των οστών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που έχει λειτουργήσει ειδικό εργαστήριο στο Δίστομο. Το κλιμάκιο της ΣΝΔ απέδωσε τιμές στα αθώα θύματα, μάλιστα το Στεφάνι κατέθεσε στην «στήλη» με τα ονόματα στο Μαυσωλείο ο 4ετής (με το νέο έτος) Ναυτικός Δόκιμος Νίκος Ι. Πανουργιάς «γέννημα- θρέμμα» του Διστόμου.
Τους Ναυτικούς Δοκίμους, μεταξύ των οποίων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ξενάγησε στέλεχος του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, το οποίο αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με την επικεφαλής της αποστολής της Σχολής, Υποπλοίαρχο (ΛΣ) Μίσσα.
Στη συνέχεια, οι σπουδαστές επισκέφθηκαν στον ελεύθερο χρόνο τους διάφορα αξιοθέατα του Διστόμου, απόλαυσαν τον καφέ τους και γευμάτισαν.