Ένα εντυπωσιακό, «βαρύ», βιογραφικό και περγαμηνές μιας λαμπρής – ως τώρα πορείας στο στράτευμα διαθέτει ο νέος 58χρονος, Σερραίος στην καταγωγή, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, όπως προκύπτει από το επίσημο βιογραφικό του από την ιστοσελίδα του ΓΕΣ.
Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων (ΔΒ), ενώ ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός Αρχιλοχίας της Σχολής.
Φοίτησε με άριστα σε όλες τις Σχολές και τα Σχολεία του Όπλου του, επί διετία στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ-Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση.
Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδικεύσεως τόσο των Διαβιβάσεων, όσο και των Ειδικών Δυνάμεων στις οποίες εντάχθηκε από πολύ νωρίς ως νεαρός αξιωματικός, τόσο στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνος Δράσεως, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), Διαχειρίσεως Ανθρωπίνων Πόρων).
Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσεως.
Το 2012 επελέγη και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College).
Ο Στρατηγός Χούπης, στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερος αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτηρήσεως και Ειδικών Δυνάμεων.
Υπηρέτησε επί τριετία ως Ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ.
Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο ΗΠ του Δ΄ Σώματος Στρατού (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, Διοικητής ΔΒ της II Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού (Μ/Κ ΜΠ) στην Έδεσσα και Διοικητής στο 472 Τάγμα Επιτηρήσεως-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ, με τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Sperwer.
Έχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009), ως Επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF) μετά την επιτυχή πιστοποίηση του ως Διαχειριστής Έργων ( Project Manager Practitioner) από το NATO, ως Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ στην Κω (2013-2014), Τμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση, 2015-2016).
Ως Ταγματάρχης είχε διατελέσει υπασπιστής Στρατού Ξηράς του τότε Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Ως Ανώτατος Αξιωματικός, o Στρατηγός Χούπης προήχθη σε Ταξίαρχο και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), Διοικητής Ταξιαρχίας της 80 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) στην Κω (2017-2018), Υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019), με Διοικητή τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση, μέχρι και της προαγωγής του σε Υποστράτηγο.
Το 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη ΣΣΕ, το 2020 ως Διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο και το 2021 ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ. Το διάστημα που ήταν Διοικητής της ΣΣΕ κατά σύμπτωση αποφοίτησε επίσης ως Αρχηγός της Τάξεώς του ο ένας εκ των δύο γιών του, ασφαλώς κάτι εξαιρετικά σπάνιο όχι τόσο το να είναι πατέρας και γιός Αρχηγοί των Τάξεών τους, όσο το ότι αυτό έγινε ενώ ο πατέρας Αρχηγός ως Διοικητής της Σχολής είδε τον γιό του να παραλαμβάνει πρώτος το ξίφος του. Ασφαλώς μία σημαντικότατη στιγμή στις σταδιοδρομίες αμφοτέρων.
Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων (ΑΣΔΕΝ).
Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα Έχει καθήκοντα του Διοικητή της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις καθώς και με τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστών πέντε χωρών του ΝΑΤΟ με τις οποίες έχει εκτελέσει στρατιωτικά άλματα.
Ο Στρατηγός Χούπης είναι Διδάκτωρ με Άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μεταδόσεως της πληροφορίας, ενώ διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδικεύσεως στα αντικείμενα: «Στρατηγική και Διπλωματία», στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμορφώσεως, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.
Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική σε επίπεδο εργασίας.
Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά (μία κόρη Κλινική Διαιτολόγο και δύο γιούς αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων (αλεξιπτωτιστές και υποβρύχιοι καταστροφείς αμφότεροι)..