Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών -πρόωρων ή όχι- δυστυχώς αυτή τη φορά, δεν έχει να κάνει μόνο με κριτήρια κομματικού οφέλους. Έχει να κάνει και με σοβαρά εθνικά και αμυντικά ζητήματα!
Μέσα στο επόμενο 6μηνο, εκτός από τις εκλογές στην πατρίδα μας θα έχουμε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία στην Τουρκία, (18 Ιουνίου) και στην Κύπρο (5 Φεβρουαρίου).
Στην Κύπρο, πλην κάποιου… αιφνίδιου «κοσμογονικού» γεγονότος, φαίνεται η εκλογή να έχει κριθεί. Σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά στοιχεία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη! Μια εκλογή, που αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να σημάνει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στην Μεγαλόνησο, καθώς θα είναι η πρώτη φορά, που θα εκλεγεί Πρόεδρος, ο οποίος δεν θα υποστηρίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.
Τώρα, στην Τουρκία τα πράγματα είναι περίπλοκα. Το… πολιτικό εκκρεμές μπορεί να φθάσει από το ένα άκρο στο άλλο. Από το να γίνουν κανονικά οι εκλογές στην συνταγματική τους ημερομηνία, μέχρι και να μην γίνουν καθόλου!
Μάλιστα, για την τελευταία -και όχι απίθανη- περίπτωση, να αναβληθούν οι εκλογές, η πατρίδα μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή από το καθεστώς Ερντογάν!
Πως; Προκαλώντας ένα θερμό επεισόδιο, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην… α λα Τούρκα δημοκρατία αυτό προβλέπεται… Μετά το πραξικόπημα(;) του 2016, όταν ο Ερντογάν αναθεώρησε -όπως τον βόλευε- το Σύνταγμα, δίνοντας υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της χώρας -δηλαδή στον εαυτό του- πέρασε τα άρθρα 78 και 119 τα οποία προβλέπουν αναβολή των εκλογών από έξι μήνες έως ένα χρόνο σε περίπτωση πολέμου (άρθρο 78) ή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό της χώρας (άρθρο 119).
Το μόνο που περιορίζει τον Ερντογάν, είναι, ότι για να ενεργοποιήσει το άρθρο 78 (περίπτωση του πολέμου) την απόφαση για την αναβολή πρέπει να την πάρει η Βουλή, ενώ, για την ενεργοποίηση του άρθρου 119 (κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), αρκεί η απόφαση του ίδιου!
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ήδη η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, από τις 8/6/1995, έχει πάρει απόφαση και έχει δώσει την έγκρισή της «εν λευκώ και στο διηνεκές», στην όποια τουρκική κυβέρνηση να αποφασίσει την κήρυξη πολέμου, στην περίπτωση, που επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 μιλίων!
Έτσι λοιπόν, είτε ο Ερντογάν θελήσει να εργαλειοποιήσει την ένταση, που έχει ο ίδιος προκαλέσει, είτε σκηνοθετήσει ένα θερμό επεισόδιο σε μια προσπάθεια να ξεχάσουν οι Τούρκοι τα οικονομικά τους προβλήματα, είτε υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή από «ατύχημα», οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και η φυσική τους ηγεσία θα πρέπει να είναι απερίσπαστες στο έργο τους, που δεν είναι άλλο από την διαφύλαξη της πατρίδας!
Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να μείνουν έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις.
Συμβαίνει αυτό σήμερα στη μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο που διανύουμε;
Δυστυχώς ναι!
Έχουμε δε, φθάσει στο σημείο να βάλλεται ο Α/ΓΕΕΘΑ με άρθρα, που του… χρεώνουν την ένταση με την Τουρκία, κατηγορώντας τον ότι «μέχρι και ασκήσεις τις νύχτες με φουσκωτά και ΟΥΚάδες σε βραχονησίδες είχε δώσει διαταγή να γίνονται»!!!
Δηλαδή, είναι κακό να εκπαιδεύονται οι ειδικές μας δυνάμεις σε βραχονησίδες, για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επιχείρηση των Τούρκων, αντίστοιχη με αυτή που έκαναν στα Ίμια; Ή αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να παρακαλάμε να… φυσήξει ο αέρας να πάρει του Τούρκους και τη σημαία τους από τη βραχονησίδα..!
Αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο στρατηγός Φλώρος ως μέσο για την αποκόμιση κομματικών κερδών. Όταν ζητείται να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», ουσιαστικά ζητείται να γίνει μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού για να προκαλέσει πολιτική κρίση με την παραίτησή του!
Θέλουμε, άραγε, από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να εμπλέκεται στις κομματικές αντιπαραθέσεις, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος ευκαιρία ψάχνει να μας βρει ευάλωτους;
Είναι αυτός ο ρόλος του; Άλλος είναι επιφορτισμένος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση των υποκλοπών: Η Δικαιοσύνη! Ο κ. Φλώρος πρέπει να αφεθεί να κάνει απρόσκοπτα το καθήκον του. Και αυτόωείναι ένα: Να μην επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει την ακεραιότητα της πατρίδας!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σε περίπτωση, που οι εκλογές στην Ελλάδα γίνουν νωρίτερα από αυτές της Τουρκίας και με το δεδομένο θα υπάρξουν δύο αναμετρήσεις, στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογών, όταν θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, θεωρώντας ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αντιδράσει άμεσα!
Εκεί ο ρόλος του Α/ΓΕΕΘΑ είναι καθοριστικός.
Κι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι πετυχημένος! Κανείς μέχρι σήμερα δεν του έχει καταλογίσει το παραμικρό. Ούτε έχει αμφισβητήσει τις ικανότητες του. Ούτε του έχουν προσάψει το παραμικρό για παιχνίδια παρασκηνίου σε μια εποχή που έγιναν μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων.
Και τι ζητάμε από έναν τέτοιο αξιωματικό; Να παραιτηθεί για «λόγους ευθιξίας»!
Μήπως κάποιοι θέλουν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε, θέλουμε και άλλα;