Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ), το ανώτατο συλλογικό όργανο διοικήσεως του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), συνήλθε χθες, υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ και αποφάσισε για την ονοματοδοσία των τριών νέων, υπερσύγχρονων, φρεγατών τύπου FDI-HN Belh@rra, οι οποίες – ως γνωστόν – κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλικής Βρετάνης, στις εγκαταστάσεις της Naval Group, με μία απόφαση-φορέα πολλαπλών μηνυμάτων.
Οι ονομασίες των τριών νέων φρεγατών έχουν ως ακολούθως:
1. FDI-HN Νο1 : Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ»
2. FDI-HN Νο2 : Φ/Γ «ΝΕΑΡΧΟΣ»
3. FDI-HN Νο3 : Φ/Γ «ΦΟΡΜΙΩΝ»
Όπως έχει συμφωνηθεί, καταγραφεί στη σύμβαση και ισχύει, οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο ΠΝ το 2025, ενώ η τρίτη το 2026.
Αυτά ως προς το ρεπορτάζ. Τα εκπεμπόμενα μηνύματα είναι αρκετά και προς πάσα κατεύθυνση!
Πρώτο, το ΠΝ δεν ξεχνά και δεν πρόκειται ποτέ να «ξεχάσει», τους τέσσερις μεγάλους ναυάρχους της Αρχαιότητας. Ναυάρχους κατά ιδιότητα, καθώς το αξίωμά τους στο πλαίσιο της Αθηναϊκής κοινωνίας ήταν αυτό του Στρατηγού. Ο Κίμων, ο γιός του Μιλτιάδη, ο οποίος με τις Αθηναϊκές τριήρεις έφτασε, πολέμησε και άφησε την τελευταία του πνοή στην Κύπρο και ο Φορμίων, που με τις νίκες του στον Πελοποννησιακό πόλεμο συνέβαλε στην διατήρηση του ναυτικού αήττητου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι οποίοι έδωσαν τα ονόματά τους στις τρεις νέες φρεγάτες, αλλά και ο Θεμιστοκλής, που ήταν ο «άτυχος» της περιπτώσεώς του, καθώς το όνομά του έχει δοθεί σε μία φρεγάτα τύπου Standard (“S”) του Στόλου, ήταν οι Αθηναίοι Ναύαρχοι που εδραίωσαν και διατήρησαν τη ναυτική κυριαρχία των Αθηναίων στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Μεσόγειο τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Δεύτερο, ο Νέαρχος, Κρης στην καταγωγή, ήταν ο Ναύαρχος του Στόλου των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος έφτασε μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η σημειολογία σαφής. Με τους τρεις ναυάρχους να κυριαρχούν σε Αιγαίο, Μεσόγειο και τον τότε γνωστό κόσμο, οι επίγονοί τους δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υστερήσουν. «Άμες γ’εσόμεθα πολλώ κάρρονες».
Τρίτο, το ΠΝ στο παρελθόν είχε ονομάσει νεοαποκτηθείσες τότε μονάδες του, τα αντιτορπιλλικά κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β) τύπου “Charles Adams” με τα ονόματα των προαναφερθέντων ναυάρχων. Το πρώτο από τα σκάφη αυτά αποκτήθηκε και εντάχθηκε στο Στόλο το 1991 και το τελευταίο διαγράφτηκε από τη δύναμή του το 2004. Τα τέσσερα αντιτορπιλλικά τύπου “Adams” ήταν ιδανικά για αεράμυνα περιοχής λόγω του Κ/Β επιφανείας – αέρος SM-1, που έβαλε το ΠΝ σε μία άλλη φιλοσοφία και του προσέδωσε νέες, αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες για αεράμυνα περιοχής.
Τέταρτο, οι τρεις νέες φρεγάτες FDI-HN Belh@rra, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους, διαθέτουν τρομερές επιχειρησιακές δυνατότητες για «αεράμυνα περιοχής» (και όχι μόνο), έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, χάρη στο προηγμένο ραντάρ SeaFire, τα κάθετα εκτοξευόμενα Κ/Β επιφανείας – αέρος Aster 30, σύστημα RAM με 21 αντιαεροπορικά βλήματα για την εγγύς προστασία του σκάφους έναντι εχθρικών εναέριων απειλών ή Κ/Β κλπ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε και την ικανότητα διασύνδεσης σε δικτυοκεντρικό σύστημα, με άλλες μονάδες του Στόλου, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, δημιουργώντας έτσι ένα απροσπέλαστο τείχος άμυνας, αλλά, ταυτόχρονα, και μία ικανότατη «βάση» για να εξαπολυθεί αντεπίθεση έχοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό της τον εναέριο χώρο πάνω από τον Στόλο και σε αρκετή απόσταση από αυτό, σε συνεργασία πάντα με την Αεροπορία, η οποία έτσι μπορεί να αποδεσμευτεί από αρκετές αποστολές που θα εκτελούσε για την αεράμυνα του Στόλου. Και εδώ το εκπεμπόμενο μήνυμα είναι απολύτως σαφές.
Πέμπτο, οι νέες φρεγάτες του Στόλου με τα ονόματα των Αρχαίων Ναυάρχων, δεν είναι μόνο για «άμυνα», καθώς με το σόναρ Captas-4 που διαθέτουν καθώς και από ένα υπερσύγχρονο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερα MH-60R μπορούν να πραγματοποιήσουν και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, ενώ εναντίον σημαντικών στόχων επιφανείας, η κάθε φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία έκδοση των Κ/Β Επιφανείας – Επιφανείας Exocet MM-40 Bock.3C, που είναι περισσότερο ικανοί στις εχθρικές παρεμβολές, και έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν εχθρικούς στόχους επιφανείας από αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων, ακόμα και αν αυτοί είναι προσδεδεμένοι στα αγκυροβόλιά τους στην ξηρά ή «αγκιστρωμένοι» σε βραχονησίδες!
Αυτά τα «απλά» από το ΠΝ και ας ονειρεύονται κάποιοι και απειλούν ότι «μπορεί να έλθουν βράδυ».
Βράδυ μπορεί να έλθουν. Το φως της μέρας δεν θα ξαναδούν.
«Ιχνηλάτης»