«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς οι εργασίες της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έδειξαν πως η διπλωματία συμβαδίσει με την ενίσχυση της ισχύος της αποτροπής» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας μιλώντας στο νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για τις ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale ψηφίσθηκε επί της Αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με ευρύτερη πλειοψηφία.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Η Επιτροπή της Βουλής, είπε ο υπουργός, «νωρίτερα συνεδρίασε για την ψήφιση του νομοσχεδίου που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας μας. Και τώρα, αμέσως μετά, συνεδριάζουμε προκειμένου να συζητήσουμε την προμήθεια των Rafale».
Υπογράμμισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο και απαιτητικό ρόλο ως προς την διαφύλαξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προβάλλοντας το έντονο αποτύπωμα της αποτρεπτικής ισχύος τους».
Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε πως «η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας, είναι η ισχύς των όπλων της αλλά και ο πολλαπλασιαστής της ποιότητας που αυτός είναι το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει».
Ο υπουργός, σημείωσε πως «η προσπάθεια για την επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια υπόθεση διαρκής και εντατική, η οποία καθίσταται επιτακτική από τις παρούσες γεωπολιτικές προκλήσεις που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και κυρίως με δεδομένη την προκλητική αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία ευθέως αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα, και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, με γνώμονα τις απαιτήσεις της Δομής των Ενόπλων μας Δυνάμεων έχει εγκριθεί και από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει 105 υποπρογράμματα τα οποία θα υλοποιηθούν σε βάθος 5 με 7 ετών.
Τμήμα αυτού του σχεδίου είναι και η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που είναι στην πιο προηγμένη τους μορφή. Πρόκειται, είπε ο υπουργός, «για υπερσύγχρονα αεροσκάφη που τα χαρακτηριστικά και η ισχύς των όπλων που φέρουν διαμορφώνουν υπέρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας σαφείς συνθήκες υπεροχής στο πεδίο της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, ανέφερε πως επιλέχθηκαν τα Rafale καθώς το αεροσκάφος αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανήκουν μεταξύ της 4ης και 5ης γενιάς, με τεχνολογικές καινοτομίες που το καθιστούν ικανό να εκτελέσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές σε ολόκληρο των ελληνικό εναέριο χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο, έναντι σύγχρονων τεχνολογικών αντιπάλων και μέσα σε ένα σύνθετο απειλών πεδίο μάχης.
Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας, αντιτείνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόντουσαν 4 χρόνια για να υπογραφεί μια συμφωνία και να έρθουν τα πρώτα αεροσκάφη. Τώρα σε 4 μήνες ολοκληρώθηκε η συμφωνία και σε ένα χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα έχουμε τα 6 πρώτα αεροσκάφη , τον δεύτερο χρόνο άλλα 6 και τον τρίτο τα υπόλοιπα 6 μαχητικά!
Αυτό, τόνισε, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και μάλιστα έγινε με όρους πλήρους διαφάνειας αφού επιλέξαμε να εμπλέξουμε στον προ συμβατικό έλεγχο και το Ελεγκτικό Συνέδριο για να μην υπάρχουν ή να επιλυθούν οι οποιεσδήποτε σκιές.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στην επίλυση προβλημάτων στην διαπραγμάτευση βοήθησε πολύ με παρεμβάσεις της και η Γαλλίδα ομόλογός του ζητώντας από την γαλλική πολεμική αεροπορία να κάνει ότι καλύτερο γινόταν για τους Έλληνες. Η προμήθεια αυτή, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ολιστική καθώς δεν έχει μόνο τα 18 αεροσκάφη, αλλά και την τεχνική υποστήριξη όλων των συστημάτων τους και τα όπλα που φέρουν. Παράλληλα , ανέφερε έχει δρομολογηθεί και έχουν προεπιλεγεί οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί που θα πάνε για εκπαίδευση στην Γαλλία.
Διαφώνησε πλήρως με την άποψη ότι η συμφωνία αυτή είναι λεόντεια και εμπροστοβαρής για τους Γάλλους λέγοντας ότι ναι οι πληρωμές μπορεί να είναι εμπροσθοβαρείς αλλά εμπροσθοβαρείς είναι και οι παραδόσεις σε αεροσκάφη και όπλα.
Σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα αποκτήσουμε ο υπουργός ανέφερε πως οι Γάλλοι κατασκεύασαν επινόησαν, ένα σύστημα δείκτη καταπόνησης του αεροσκάφους, το λεγόμενο Fating Index, με κάποιες ειδικές παραμέτρους που προσδιόρισαν πόσο καταπονημένο ήταν κάθε αεροσκάφος από αυτά που μας προσφέρουν. Σημείωσε πως τα γαλλικά αεροσκάφη δεν έχουν για μια ώρα πτήσης που έχουν κάνει αυτή την καταπόνηση που έχουν τα ελληνικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο Αιγαίο και η γαλλική πλευρά μας εξασφαλίζει 3500 ώρες από ένα σύνολο 5000 ωρών που είναι το όριο ζωής κάθε RAFALE.
Δηλαδή, 3500 μπροστά από τις 5000 και βέβαια, με τη δυνατότητα αναβάθμισης που μας προσφέρουν θα καταστεί δυνατό, εάν το επιλέξουμε, το 2023 αυτό το όριο ζωής να επεκταθεί στις 7.000 ώρες και το 2025 στις 9.000 ώρες. Επομένως, το συντριπτικά μεγαλύτερο περιθώριο του συνολικού ορίου ζωής των άσκοπων RAFALE που θα μας παραδοθούν βρίσκεται μπροστά…. Δεν έχουν εξαντλήσει ούτε καν έχουν φτάσει στο μισό του σημείου αυτού. Και αυτό οφείλεται στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις και στη καλή διάθεση που έδειξε η κάθε πλευρά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ