Η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας σήμερα πέρασε σε άλλο επίπεδο. Ελλάδα και Γαλλία πλέον και στρατιωτικά έχουν κοινό όραμα τη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά τα μαχητικά Rafale που προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, επισκέφθηκε το Πεντάγωνο ο Γάλλος Αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων, για να υπογράψει με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο τον οδικό χάρτη του προγράμματος ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας σε συνέχεια της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το συγκεκριμένο κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας.
Στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας περιλαμβάνονται κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, δράσεις σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και κοινές επιχειρήσεις, μετασταθμεύσεις γαλλικών μαχητικών και ελλιμενισμός πλοίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικές βάσεις.
Το tweet του Γάλλου Αρχηγού
A Athènes ce jour avec mon homologue le général . Signature de la feuille de route pour la mise en œuvre du partenariat stratégique afin de renforcer :
➡️Notre culture stratégique commune
➡️ Notre interopérabilité multi-domaine
➡️Nos échanges de haut niveau
— Chef d'état-major des armées (@CEMA_FR)
Το tweet του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου
1η επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ!
Με τον Oμόλογό μου συμφωνήσαμε τον Οδικό Χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας ?? ?? με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο
Les moments historiques en relations ?? ?? continuent
— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS)
Στις συζητήσεις των δύο αρχηγών έγινε ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόσφατη υποδοχή των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και στην προμήθεια των φρεγατών Belh@rra, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας τον ρόλο της χώρας μας ως προς την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Πριν μεταβεί στο στρατόπεδο «Παπάγου» για την επίσημη υποδοχή και συνάντησή του με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του Επιτελείου ‘Αμυνας της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
Μήνυμα συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας
Είναι η πρώτη φορά που Γάλλος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτεται το ελληνικό Πεντάγωνο. Οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας έστειλαν σήμερα μήνυμα συνεργασίας και συναντίληψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με την υπογραφή του οδικού χάρτη της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας να ποτελεί το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο.
Σε ένα θερμό κλίμα συζητήσεων, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν στην κοινή πρόθεση των δύο χωρών να λειτουργήσουν ως εγγυητές ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ.
Γαλλική άσκηση νοτιοανατολικά της Κρήτης
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα και προβλέπει τακτική γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ύστερα από αίτημα των Γάλλων εξέδωσε 3 ΝΟΤΑΜ από 20 έως 26 Ιανουαρίου για άσκηση με σενάριο εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών Rafale σε 2 περιοχές που βρίσκονται νοτιο-ανατολικά της Κρήτης.
Μάλιστα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά. Ενώ και το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», το οποίο ήδη από τον Φεβρουάριο θα βρίσκεται στην Μεσόγειο, αναμένεται να δέσει σε ελληνική ναυτική βάση και θα συμμετάσχει σε κοινές αερο-ναυτικές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων στο πλαίσιο της πολυεθνικής Άσκησης «Clemenceau 2022».
Η ανακοίνωση των Γάλλων
Με αφορμή την υπογραφή του οδικού χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση συνδέει τις δύο χώρες στο στρατιωτικό πεδίο. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, η συμφωνία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και μακροπρόθεσμη οργάνωση των στρατιωτικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιτρέπει την υλοποίηση της διμερούς ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, η Γαλλία και η Ελλάδα συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους υπέρ της ελεύθερης εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο.
Ο οδικός χάρτης που υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα συγκεκριμενοποιεί τη στρατιωτική πτυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα επιτρέψει στις γαλλικές και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την κοινή στρατηγική τους κουλτούρα και την επιχειρησιακή τους διαλειτουργικότητα σε πολλούς τομείς, προς το συμφέρον των δύο στρατών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνογαλλικός διάλογος ενισχύεται και η διμερής στρατιωτική συνεργασία επεκτείνεται. Η υπογραφή αυτού του εγγράφου υλοποιεί την ολοκλήρωση μιας κοινής διμερούς εργασίας αρκετών μηνών.
H άριστη σχέση των δύο Αρχηγών
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε από τη γαλλική πλευρά η απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει ο Γάλλος Αρχηγός Άμυνας προς τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ τονίστηκε η ταύτιση απόψεων.
Να θυμίσουμε οτι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων/νος Φλώρος είχε εξαιρετικά θερμή υποδοχή απο τον Γάλλο Στρατηγό, κατά τη επίσημη επίσκεψη του στο Παρίσι τον περασμένοΟκτώβριο.
Μαλιστα ο Τιερί Μπιουκάρ του απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής απο τη Γαλλική Δημοκρατία.
Η προσωπική χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Αρχηγών είναι γεγονός που εγγυάται το άρτιο αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο πλευρών.
.