Το TB2, κατασκευασμένο από την τουρκική αμυντική εταιρία Baykar, δεν άργησε να εντυπωσιάσει τους πρώτους μήνες του πολέμου. Το drone μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής εκτινάχθηκε πάνω από το πεδίο της μάχης τόσο ως μέσο επιτήρησης όσο και ως επιθετικό drone και έγινε σύμβολο της ουκρανικής μάχης χωρίς πλήρωμα τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης.
Αλλά η ξαφνική εξαφάνισή του, καθώς προχωρούσε η σύγκρουση δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρησιμότητα του στις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το TB2 εκμεταλλεύτηκε την αποδιοργάνωση της Ρωσίας, καθώς ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μόλις η Μόσχα τα αντιλήφθηκε, τα TB2 έχασαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν, λένε αναλυτές και μέλη του στρατού της Ουκρανίας.
Το TB2 και παρόμοια μοντέλα drones σχεδιάστηκαν κυρίως για να παρατηρούν και να κατευθύνουν άλλα όπλα κρούσης, σύμφωνα με τον ειδικό Steve Wright, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τροποποίηση του TB2 σημείωσε «μερικές πρώιμες νίκες» για την Ουκρανία σε έναν εναέριο χώρο που δεν είχε ακόμη σοβαρές δυνατότητες αεράμυνας, είπε στο Newsweek. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον κατανοήσει τις αδυναμίες τους», είπε.
Η Ουκρανία δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να χειριστεί αποτελεσματικά τα drones στο πεδίο της μάχης, ανέφεραν επίσης ουκρανικές πηγές.
«Ήταν πολύ χρήσιμα στην αρχή του πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Andriy Pidlisnyi, λοχαγός σε ένα από τα τάγματα αναγνώρισης της Ουκρανίας. Αλλά τώρα που η Ρωσία ενίσχυσε την αεράμυνα της, το Κίεβο αναπτύσσει τα TB2 σε μεγάλο βαθμό για αναγνώριση, είπε στο Newsweek.
Φαίνεται να είναι μια άποψη που μοιράζονται μεταξύ άλλων οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. «Για το TB2, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη άχρηστο, αλλά είναι δύσκολο να βρω καταστάσεις όπου να το χρησιμοποιήσω», δήλωσε ο Ουκρανός συνταγματάρχης Volodymyr Valiukh, σύμφωνα με το Defense News.
Η ευπάθεια του TB2 σε πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας ήταν εμφανής πριν από το ξέσπασμα του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Samuel Bendett του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων που εδρεύει στις ΗΠΑ. Το TB2 μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος συλλογής πληροφοριών και για αποστολές αναγνώρισης και «ως οδηγός για άλλα drones», είπε στο Newsweek.
«Αυτή τη στιγμή, τα Bayraktar TB2 χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διεξαγωγή καθημερινών πτήσεων για την παρακολούθηση των στόχων, οι οποίοι μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμοι με την επίθεση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, στο Defense News.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις αρχές του περασμένου μήνα, η Ουκρανία έχασε επιβεβαιωμένα 24 Bayraktar TB2, σύμφωνα με την Oryx, μια ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μόνο οπτικά επαληθευμένες απώλειες.
Αλλά το TB2 είναι μόνο ένα μοντέλο στην τεράστια γκάμα drone της Ουκρανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας των drone, με το Κίεβο και τη Μόσχα να διοχετεύουν πόρους για την ταχεία παραγωγή και βελτίωση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οχημάτων εδάφους και ενός στόλου ναυτικών drones.
Το Κίεβο έχει δημιουργήσει έναν «στρατό από drones» και ο τσάρος του, ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Mykhailo Fedorov, είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει « παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή drones».
ΠΗΓΗ: Newsweek via Hellas Journal