Η προ ημερών ολοκλήρωση της τριμερούς συνεκπαίδευσης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί της Κύπρου, είχε – μεταξύ των άλλων – και μία επιχειρησιακή πρωτιά για τους Έλληνες κομάντος, που σε όσους γνωρίζουν από Ιστορία, έφερε στο νου την προσπάθεια και δράση του Κίμωνα του Αθηναίου, ο οποίος το 450 π.Χ. εκστράτευσε, κατανίκησε και τελικώς έπεσε στη γη της Κύπρου, πολεμώντας τους Πέρσες!
Ας δούμε τι έγινε και τι εννοούμε.
Η συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελλήνων, Αμερικανών και Κυπρίων κομάντος, στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 20 στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της φημισμένης Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK-V του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποκτήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ μόλις προ μερικών ετών, περιελάμβανε σειρά δραστηριοτήτων, όπως:
· Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης – Άμεσης Αντίδρασης
· Ελεύθερου Σκοπευτή
· Α΄ Βοηθειών
· Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον
· Μη συναινετική νηοψία
· Τεχνικές – Τακτικές Βασικών Οδηγιών Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) Ομάδων
· Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων ΣΑΠ-ΤΜ MARK-V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κύπρο, σε υποστήριξης επιχειρήσεων αμφίβιου περιβάλλοντος και μη συναινετικής νηοψίας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Εμείς στεκόμαστε στο τελευταίο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το κάθε σκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων Mark V, μήκους 25 μέτρων, με δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 50 κόμβων και αυτονομία 500 ναυτ.μιλίων, επιβίβασε μία ομάδα 8-10 κομάντος και από την Κρήτη (προφανώς) τους μετέφερε στην Κύπρο, «σε υποστήριξης επιχειρήσεων αμφίβιου περιβάλλοντος και μη συναινετικής νηοψίας», σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ.
Πρόκειται ασφαλώς για μία απολύτως επιτυχή επιχειρησιακή δοκιμή των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου σκάφους να εκτελέσει τη συγκεκριμένη αποστολή, για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών αναγκών, γεγονός καθόλου, μα καθόλου, εύκολο για το μέγεθος του σκάφους, και τον «σκληρό» πλου του, ιδίως όταν έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, που καταπονεί πλήρωμα και επιβαίνοντες σε αυτό.
Γιατί όμως αυτό παρομοιάζεται με το επίτευγμα του Κίμωνος;
Ο Κίμων ο Αθηναίος ήταν γιος του Μιλτιάδη, του επικεφαλής των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) και της Ηγησιπύλης, κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της αρχαίας Αθήνας. Έδρασε με εξαιρετικάαποτελέσματα εναντίον των Περσών στη Μικρά Ασία, τις Ιωνικές πόλεις της οποίας απάλλαξε – έστω και προσωρινά – από αυτούς. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Κίμων επανήλθε και εκστράτευσε εναντίον των Περσών στην Κύπρο. Στη Μεγαλόνησο, ο σπουδαίος αυτός στρατιωτικός και πολιτικός των Αθηνών, άφησε την τελευταία του πνοή, ωστόσο ακόμα και μετά τον θάνατό του, οι άνδρες του, οι οποίοι αγνοούσαν ότι είχε πεθάνει, νίκησαν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα της Κύπρου σε διπλή μάχη και διπλή νίκη, τόσο σε ναυμαχία, όσο και σε πεζομαχία.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν πολλά και σημαντικά.
· Η Κύπρος είναι κοντά. Όταν βέβαια η Ελλάδα θέλει (και μπορεί).
· Η Τουρκία (μάλλον) δεν πήρε είδηση τον προαναφερθέντα πλου των δύο ΣΑΠ-ΤΜ, καθώς ούτε είπε τίποτα, ούτε παρακολούθηση με πλοίο της είχε, ούτε με αεροσκάφη της ναυτικών επιχειρήσεων, αλλά ούτε και με κάποιο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) της, καθώς η ελληνική πλευρά για προφανείς λόγους είχε ΟΛΟΥΣ τους αισθητήρες της σε πλήρη ενέργεια.
· Η ελληνική πλευρά δοκίμασε και είδε ότι τα σκάφη αυτά με το μικρό τους μέγεθος και την αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικότατα σε μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων σε θαλάσσιο ή παραθαλάσσιο περιβάλλον. Άλλωστε η ανάπτυξη πλωτών πλατφορμών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν είναι κάτι το πολύ μακρινό.
· Ο Κίμων, και το πνεύμα του να επιχειρήσει στην από χιλιετιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο, ήταν, είναι και παραμένει διαχρονικά ζωντανό. Αρκεί να υπάρχει η βούληση.
· Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Ως μία «ενδιάμεση κατάσταση» από τον Κίμωνα τον Αθηναίο, στη σημερινή επιτυχία των Ελλήνων κομάντος του ΓΕΕΘΑ, μπορούμε να κατατάξουμε την προ 20ετίας περίπου ηρωική προσπάθεια των έφεδρων Αθηναίων Καταδρομέων – Ιερολοχιτών, οι οποίοι με μερικά φουσκωτά (!) τόλμησαν και πέτυχαν τον διάπλου Πειραιά – Κρήτης – Κύπρου, όπου έφτασαν τότε και δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ» στο προσκλητήριο που έκαναν στο μώλο του λιμανιού της Πάφου αμέσως μετά τον κατάπλου τους. Κάποιοι από αυτούς που είναι τώρα στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, τότε ως κατώτεροι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων, είχαν βοηθήσει ενεργά τους έφεδρους Καταδρομείς μας, και ασφαλώς η τότε εμπειρία που αντλήθηκε – και κυρίως το Πνεύμα – δεν ξεχάστηκαν!
«Ιχνηλάτης»