Ν.Δένδιας: «Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων»

 
  Ν.Δένδιας: «Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων»

Ενημερώθηκε: 30/03/24 - 17:53

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

«Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων» ήταν η κορωνίδα των θέσεων που διατύπωσε ο Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, θέσεων που αποτελούν τις πάγιες θέσεις της Ελλάδος για την επίλυση του Κυπριακού, σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

Ο ΥΕΘΑ, ο οποίος θα πραγματοποιούσε ταξίδι – αστραπή στην Κύπρο για το σκοπό αυτό, αλλά το ακύρωσε λόγω της συζητήσεως επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή, απέτισε παράλληλα φόρο τιμής «στους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας», όπως τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030».

«Ο Κυπριακός Ελληνισμός, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να υφίσταται τα δεινά της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, του εποικισμού, της τύχης των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων. Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων» τόνισε – μεταξύ άλλων – ο ΥΕΘΑ, ο οποίος επαναδιαβεβαίωσε «για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και σύσσωμου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό. Η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο τόνισε ότι «…όπως τονίζει σταθερά και κατ’ επανάληψη η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και της επιδιωκόμενης λύσης. Μακριά από παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές και προσπάθειες αναμόχλευσης του παρελθόντος μέσω διαστρέβλωσης της ιστορίας, με αφηγήματα και πρακτικές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο για τις οποίες ο εισβολέας έχει καταδικασθεί πολλάκις από τη Διεθνή Έννομη τάξη. Τακτικές σαν τις προαναφερόμενες οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν συμβάλλουν στη διακηρυγμένη από κοινού βούληση για μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ/ΟΗΕ, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν είναι δυνατόν μία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη επί 50 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Ο ΥΕΘΑ υπουργός Εθνικής Άμυνας χαιρέτισε επίσης την «ηγετική», όπως την χαρακτήρισε, δράση της Κύπρου για τη σύσταση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. «Ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου» χαρακτηρίζοντας ως «κομβική» τη συμβολή Ελλάδος και Κύπρου στην προσφάτως αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου. Αναφορικώς με θέματα αμύνης ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ελλάδος στο Κυπριακό, είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο κυβερνήσεων μας, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αμυντικού», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η Ελλάδα ξεκινάει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της «Ατζέντας 2030». Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει βάρος: --- Σε μια νέα δομή οργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων. --- Στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. --- Σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας κι εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. --- Στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα. Μια ατζέντα που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και τις Τεχνολογία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί αποτελεσματικά να απαντάει σε κάθε μορφή απειλών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρή Κύπρος. Αυτονόητα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανένωση της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», κατέληξε στο μήνυμά του ο ΥΕΘΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ