Διήμερο – φωτιά ήταν για τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια χθες και σήμερα, καθώς είχε να επισκεφθεί το Ναυτικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, χθες στο Λονδίνο, και ακολούθως σήμερα να συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο των ομολόγων του της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ των άλλων είχαν να συζητήσουν και να προετοιμάσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτων, ενώ είχε και ολιγόλεπτες συζητήσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Ενδιαμέσως αυτών, σήμερα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε στην Αθήνα ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως όπου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ παρέμεινε ως έχει.
Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά τους.
Επίσκεψη στο Ναυτικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ναυτικής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ (NATO-MARCOM), στο Λονδίνο, πραγματοποίησε χθες ο ΥΕΘΑ. Το Στρατηγείο ασκεί την επιχειρησιακή διοίκηση και έλεγχο στην περιοχή ευθύνης της Συμμαχίας και είναι ο κύριος σύμβουλος των διακλαδικών στρατηγείων αυτής επί θεμάτων ναυτικών επιχειρήσεων (στην επιφάνεια της θάλασσας, στον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν, αλλά και στους βυθούς).
Εκεί ο κ. Δένδιας, όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο «Χ», ενημερώθηκε από τον Διοικητή της MARCOM Βρετανό Αντιναύαρχο Mike Utley RN, για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Συμμαχίας σε ναυτικό πεδίο, ενώ επίσης συναντήθηκε και με τον Έλληνα Διοικητή των αεροναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ Αρχιπλοίαρχο Ηλία Ράπτη ΠΝ, έμπειρο χειριστή ελικοπτέρων του ΠΝ, ο οποίος συντονίζει και ελέγχει τις αεροναυτικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας καθώς και με τους Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι υπηρετούν στο Στρατηγείο.
«Ο διοικητής του Στρατηγείου εξήρε τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα σε αεροναυτικά μέσα και την συμμετοχή της χώρας μας στις ναυτικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα, χώρα με μακραίωνη ναυτική ιστορία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, συμμετέχει με τρόπο ουσιαστικό και ενεργό στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των επιχειρήσεων της Συμμαχίας προκειμένου μεταξύ άλλων:
--- Να τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
--- Να καταπολεμάται η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση μεταναστών.
--- Να διασφαλίζεται η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να προστατεύονται οι ζωές των ναυτικών», σημείωσε επί λέξει στην ανάρτηση του ο κ. Δένδιας.
Από την ανάρτησή του αυτή, εύκολα γίνεται – πιστεύουμε – κατανοητός τόσο ο σκοπός της εκεί επισκέψεώς του, όσο και ο σκοπός αυτής.
Σήμερα εξάλλου ο κ. Δένδιας συμμετείχε στη Σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, και στη διάρκεια της οποίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, συζητήθηκαν ζητήματα, που αφορούν στην ενδυνάμωση της Συμμαχίας και την κοινή αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων Αμύνης και Ασφαλείας.
Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της Συνόδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «…Για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμίζουμε πάντα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία. Είναι μια Συμμαχία αξιών και αρχών. Και σε αυτό το πλαίσιο, το πιο σημαντικό είναι η τήρηση των Συνθηκών, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στις διακρατικές σχέσεις.
Από εκεί και πέρα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων της Δυνάμεων».
Και πρόσθεσε: «Αναφέρθηκα στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, της νέας προσπάθειας για να μπει η καινοτομία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Είχα ακόμη την ευκαιρία να αναφερθώ στην πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Donald Tusk για τη δημιουργία του «θόλου» αντιαεροπορικής προστασίας πάνω από την Ευρώπη...»
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε σύντομες συναντήσεις με με τον Αμερικανό και Τούρκο ομολόγους του, Στρατηγό ε.α. Lloyd J. Austin III και επίσης Στρατηγό Yasar Guler αντιστοίχως.
Ενώ βεβαίως αυτά συνέβησαν χθες και σήμερα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες επί αμυντικών ζητημάτων, στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι είχαμε, σε καθαρώς πολιτικό επίπεδο, ανασχηματισμό της κυβερνήσεως, στον οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Επ’ αυτού του γεγονότος, δύο σχόλια.
Πρώτο, ότι για να γίνουν αυτά τα ταξίδια σε Λονδίνο και κυρίως αυτό των Βρυξελλών για τη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, θεωρείται βέβαιο, μολονότι ουδείς το επιβεβαιώνει επισήμως για προφανείς λόγους, ότι ο κ. Δένδιας είχε πάρει το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραμένει στη θέση του και με αυτό το «κύρος» πήγε στη Σύνοδο. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι υπήρχε περίπτωση περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή δεν θα είχε ενημερωθεί σχετικώς και θα πήγαινε στη σύνοδο ως Υπουργός και θα έφευγε ως …πολίτης, όπως είχε δυστυχώς συμβεί προ ετών με Αρχηγό ΓΕΑ στη διάρκεια επισήμου επισκέψεώς του σε ξένη χώρα.
Δεύτερο, η έστω και ολιγόλεπτης διάρκειας συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, τείνει πλέον να παγιωθεί και γίνεται σχεδόν σε κάθε συνάντησή του στο περιθώριο συνόδων. Ασφαλώς δεν είναι κακό, αλλά – συμπτωματικώς – χθες ο επίσης παραμένων στη θέση του Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Hakan Fidan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.
Τα επισημαίνουμε αυτά απλώς για να καταδείξουμε τη συχνότητα πλέον των επαφών σε επίπεδο Υπουργών, προϊόν ασφαλώς αποφάσεων σε ανώτερο από αυτούς επίπεδο, που ίσως σημαίνει πολλά (ίσως και τίποτα) για το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.