Συνάντηση με τον ομόλογό του της Ζάμπια κ. Αμπρόζ Λουίτζι Λουφούμα θα έχει σε λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στο γραφείο του στο Στρατόπεδο «Παπάγου, με τον οποίο αργότερα θα προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανοήσεως για τη φοίτηση Ζαμπιανών σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διμερείς διαβουλεύσεις για θέματα τα οποία αφορούν την προοπτική ενισχύσεως των αμυντικών σχέσεων Ελλάδος και Ζάμπια, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας, ενώ θα συζητήσουν και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα Αμύνης και Ασφαλείας.
Αξίζει να επισημανθεί, ως προελέχθη, ότι στο πλαίσιο της επισκέψεως οι κ.κ. Δένδιας και Lufuma θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανοήσεως για την φοίτηση του στρατιωτικού προσωπικού της Ζάμπια σε στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
«Το εν λόγω Μνημόνιο εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα της αμυντικής μας διπλωματίας και των επαφών με τα Υπουργεία Άμυνας των κρατών της εξαιρετικά σημαντικής για την Ελλάδα ηπείρου της Αφρικής» σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ.
Το όλο θέμα έχει τις ρίζες του προ μερικών ετών, όταν ο κ. Δένδιας ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Τότε το ΥΠΕΞ είχε επισημάνει την εντυπωσιακή (εντυπωσιακότατη είναι η πιο σωστή λέξη) διείσδυση (και) στην Αφρικανική ήπειρο της Τουρκία, που έχει πωλήσει διάφορα οπλικά δικής της σχεδιάσεως και κατασκευής, σε περισσότερες από 40 χώρες της περιοχής αυτής. Τότε ακριβώς και με αφορμή την επικείμενη μετά από λίγους μήνες ψηφοφορία για την εκλογή της Ελλάδος μεταξύ των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ελληνική Διπλωματία, δια του κ. Δένδια, επιχείρησε ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα» στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, που ως τότε ήταν «εγκαταλελειμμένη» διπλωματικώς από την Αθήνα. Ο τότε ΥΠΕΞ κ. Δένδιας επιχείρησε μία πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή, επισκεπτόμενος 11 χώρες, και ανοίγοντας για πρώτη φορά η Ελλάδα Πρεσβεία εκεί, με διαπίστευση από πλευράς του Πρέσβεως και στις 11 χώρες.
Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, ο Γάλλος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτήρισε την Τουρκία ως «στρατηγικό εχθρό» της Γαλλίας, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει υπό την προστασία της όλα τα ισλαμιστικά κινήματα της περιοχής του Σαχέλ, περιοχή αμέσου στρατηγικού ενδιαφέροντος της Γαλλίας, με τις περισσότερες χώρες πρώην αποικίες της και κυρίαρχη γλώσσα την γαλλική, όπου μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ γαλλικών δυνάμεων και των ισλαμιστών, που βοηθούνται από την Άγκυρα.
Επίσης δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί – και ασφαλώς δεν παραγνωρίζεται από τους αρμοδίους – η επίσης εντυπωσιακή διείσδυση στην Αφρική της Ρωσίας και της Κίνας. Για εμάς πιο «επικίνδυνη» είναι η ρωσική διείσδυση, καθώς το Πατριαρχείο Μόσχας έχει δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική επιχειρώντας και πραγματοποιώντας το μέγιστο Κανονικό αδίκημα του Εκκλησιαστικού Δικαίου και της Ορθοδοξίας, αυτό της «εισπηδήσεως», δηλαδή της τελέσεως θρησκευτικών πράξεων (ιεραποστολική δράση, γάμους, βαφτίσια, χειροτονίες ιερέων κλπ) σε χώρο αποκλειστικής ευθύνης του δεύτερου της τάξει Οικουμενικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χωρίς να ζητήσει και να λάβει τη σχετική άδεια από αυτό, αλλά αυθαιρέτως.
Έχοντας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους κατά νου, η επίσκεψη του ΥΠΑΜ της Ζάμπια στην Αθήνα, οι εδώ συνομιλίες με τον προσκαλούντα αυτόν κ. Δένδια αλλά και η υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως για να σπουδάσουν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές, είναι μία πρώτη κίνηση “Soft Diplomacy” για να δείξει την παρουσία και ενδιαφέρον των Αθηνών για την περιοχή αυτή της υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής, και ασφαλώς έχουν πολύ μεγάλη σημασία.