Ν. Δένδιας: Μεταβαίνει στην Ουάσινγκτων για ομιλία, επαφές και σχετικό σημερινό άρθρο του

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 04/12/24 - 16:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην Ουάσινγκτων βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα λάβει μέρος στο “International Democracy Union (IDU) Forum” που πραγματοποιείται σήμερα εκεί, και πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση με θέμα: «Το μέλλον της Κυβερνητικής: Η Διεθνής Ασφάλεια στην εποχή του Εθνικισμού» (“The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”).

Στο περιθώριο του προαναφερθέντος Forum o κ. Δένδιας αναμένεται να έχει επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν επίσης στις εργασίες του.

Εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος χώρος, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτή καθ’αυτή τη συμμετοχή και την ομιλία, καθώς απομένουν λίγες μόλις εβδομάδες από την προγραμματισμένη αλλαγή της νέας διακυβερνήσεως στις ΗΠΑ, της διακυβερνήσεως του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος θα διαδεχθεί την αντίστοιχη του Προέδρου Μπάϊντεν, οπότε το συγκεκριμένο Forum προσφέρεται ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνουν οι επαφές που πρέπει να γίνουν στα υπουργεία που ενδιαφέρουν τον Έλληνα ΥΕΘΑ, και την Ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την ίδια τη χώρα.     

Με όλα αυτά κατά νου στον προγραμματισμό του, ασφαλώς όχι τυχαίως, δημοσιεύτηκε χθες σχετικό άρθρο του κ. Ν.Δένδια στην ειδική multimedia έκδοση «World Review 2024» του Euro2day.gr , σε συνεργασία με τους «New York Times», όπου «…καταδεικνύεται σαφές, όσο ποτέ άλλοτε, πως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», όπως τονίζει χαρακτηριστικώς.

Στο άρθρο του ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής: «…Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η χώρα μας δεν έχει την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή του Λουξεμβούργου. Η εγγύτητά της με περιοχές στις οποίες διαδραματίζονται πολεμικές συγκρούσεις, αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση  της ανάγκης η Ελλάδα να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι  απλώς μία επιλογή μας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα από τις εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις, όπως και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Προωθούμε τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων απειλών, συμβατικών και υβριδικών.

Η «Ατζέντα 2030» την οποία υλοποιούμε, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων, μέσω της έμφασης στην ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Αμυντικής Τεχνολογίας. Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον Νόμο 5110/2024, τον οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και ο οποίος υπερψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. 

Πέντε μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΛΚΑΚ υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα τα οποία αποδεικνύουν την χρησιμότητα της ίδρυσής του.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της στροφής στην Καινοτομία και τη σύγχρονη αμυντική τεχνολογία είναι το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, το οποίο δοκιμάσθηκε ήδη με επιτυχία από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι το πρώτο σύστημα αντι - drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας και του οποίου αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, το μοναδικό ζήτημα δεν είναι το αν και σε ποιο βαθμό θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας, το οποίο εξαρτάται βεβαίως από τα εκάστοτε δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, ο οποίος προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, κατά τρόπο που να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα τις σύγχρονες αμυντικές ανάγκες της χώρας και πώς θα υπάρξει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Όπως έχω υπογραμμίσει, η χώρα μας έχει δαπανήσει συνολικά 254 δις ευρώ από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2010, αλλά ελάχιστα από αυτά τα χρήματα περιελάμβαναν ελληνική προστιθέμενη αξία. Είναι ώρα αυτό να επιχειρηθεί να αλλάξει και οι αμυντικές δαπάνες να συμβάλλουν στην Ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία.

Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πραγματοποιείται πλέον με την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών μιας 12ετίας, με ενημέρωση και έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε για τα επόμενα 12 χρόνια όλα τα  βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Παράλληλα, η χώρα επενδύει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα. Η απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 είναι κομβικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ανάπτυξης «Ευρωκορβέτας» ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια στιγμή προωθούμε θεσμικές αλλαγές  στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης στη θητεία και την εφεδρεία.

Στόχος μας είναι μία πραγματικά νέα δομή η οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Δε νοείται ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό να υπάρχουν μονάδες του Ελληνικού Στρατού σε μικρά ποσοστά επί της προβλεπόμενης δύναμης, ούτε μπορεί να υπάρχουν στρατόπεδα χωρίς να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και με βάση τον σχεδιασμό των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.»

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «…είναι ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και η εκπαίδευσή του είναι καθοριστικής σημασίας. Επενδύουμε  στην αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών σχολών, στη δημιουργία νέων υποδομών, στην ενίσχυση της  εκπαίδευσης και στην ενθάρρυνση της έρευνας από τις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες θα έχουν τη  δυνατότητα να χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στοχεύουμε επίσης στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών με το ευρείας έκτασης οικιστικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και στη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, με τις αλλαγές που δρομολογούνται για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, κατόπιν σχετικής εισήγησής μου στο Υπουργικό Συμβούλιο.»

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμυντική διπλωματία με τη δεσπόζουσα συμμετοχή της Ελλάδος στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» και κατέληξε λέγων: «Η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις που θα είναι σε θέση να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα και τα δικαιώματά της. Αλλά και να έχει ρόλο στις εξελίξεις, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ