Σαφή απάντηση προς τα όσα προκλητικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ.Ερντογάν μιλώντας στους αξιωματικούς της 4ης Στρατιάς («Στρατιά του Αιγαίου») για την Κύπρο, έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθηνε στη διάρκεια της τελετής υποδοχής και εντάξεως στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) των νέων ελικοπτέρων MH-60RRomeo, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου, στο Μαραθώνα Αττικής.
«…παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξ Ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Στην ψύχραιμη γραμμή που αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί εδώ και σχεδόν μία πενταετία: στη γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Πρωθυπουργός.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης,ο Βουλευτής και πρώην ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τον οποίον ευχαρίστησαν δημοσίως για το έργο του στην υλοποίηση του προγράμματος των Romeo τόσο ο κ.Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Δένδιας, οι Βουλευτές και πρώην αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού κ.κ. Διονύσιος Χατζηδάκης και Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής, πρώην ΥΕΘΑ και επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ΓΓ/ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ.Βίκυ Καβαλλάρη.
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ,ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης.Παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζωρτζ-Τζέιμς Τσούνης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ Αθανάσιος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΑΣ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky, θυγατρικής πλέον της Lockheed Martin, με επικεφαλής των Αντιπρόεδρο Χαμίντ Σαλίμ και άλλοι.
Στη διάρκεια της τελετής σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν:
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ.Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», προσθέτοντας ότι «Οι θάλασσες και οι ουρανοί μας θωρακίζουν την ασπίδα τους». Αναφερόμενος στην απόκτηση των Romeo τόνισε ότι «Τα εξελιγμένα συστήματα κρούσης και αντίμετρων των Romeo προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στο χώρο των ναυτικών συγκρούσεων», ενώ αναφέρθηκε επίσης, στη διασύνδεση των κορυφαίων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo με τις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στο ΠΝ, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η αξία των Romeo εντείνεται «από την αστάθεια της εποχής μας». Για τη νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξήγησε ότι «στρέφονται στην καινοτομία και την αμυντική τεχνολογία».
Ο ΥΕΘΑ κ. Ν.Δένδιας στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι τα νέα ελικόπτερα προσδίνουν νέες δυνατότητες στο ΠΝ, προσθέτοντας ότι: «Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», καθώς και ότι «το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά με την πρόσκτηση των ελικοπτέρων έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων». Ο ίδιος, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις με καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, μονάδες με πληρότητες, άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία».
«…Όπως το πλαίσιο της «ατζέντας 2030» δηλώνει, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, Μονάδες με σημαντικές πληρότητες - όχι πλέον Μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30% - άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία. Όπως είπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με μία χαρακτηριστική φράση «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους».» τόνισε χαρακτηριστικώς.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ.Χούπης υπογράμμισε ότι με την παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo «υλοποιείται ένας στόχος στην εκ θεμελίων αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων» και πρόσθεσε ότι «Τα νέα ελικόπτερα βοηθούν κρίσιμα στο να επιτυγχάνονται επιχειρησιακοί στόχοι επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων». «Επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα με το εξαιρετικό προσωπικό μας» κατέληξε ο Στρατηγός.
Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κατάρας στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει ήδη τρία ελικόπτερα “Romeo” ενώ πρόσθεσε ότι το 2025 αναμένονται ακόμη 4 ελικόπτερα. Επιπροσθέτως τόνισε ότι τα “Romeo”, «οι κυνηγοί υποβρυχίων» όπως τα χαρακτήρισε, θα αυξήσουν «τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου και θα διασφαλίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα». Έκλεισε δε τον χαιρετισμό του με την ευχή «Καλό κυνήγι», ενδεικτικό του πνεύματος που επικρατεί στο ΠΝ και στο Στόλο για τις δυνατότητες των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, για να ακολουθήσουν οι ευχές για «καλές πτήσεις και ασφαλείς προσγειώσεις και προσνηώσεις»!
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Sikorskyκ. Χαμίντ Σαλίμ αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεργασίας της εταιρείας του με το ΠΝ και την από το 1995 παρουσία στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου των S-70B Aegean Hawk με άριστες από όλες τις πλευρές επιδόσεις, ευχόμενος όπως η συνεργασία αυτή συνεχιστεί και στο μέλλον.
Μετά το πέρας της τελετής, οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας, επιβιβάστηκαν στο νεοαποκτηθέν ελικόπτερο ΜΗ-60R («ΠΝ-75»), από τα τρία που έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα, και πέταξαν για περίπου 20 λεπτά πάνω από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο σε μία «πτήση εθισμού» (γνωριμίας), όπως λέγεται στην «αεροπορική γλώσσα».